De ultieme checklist: in 8 stappen een nieuwe website lanceren

Het lanceren van een nieuwe website is een spannende tijd, maar het kan ook behoorlijk stressvol zijn. Er zijn zoveel tussentijdse stappen nodig om een nieuwe website te lanceren dat het gemakkelijk is om onderweg fouten te maken, of het nu gaat om eenvoudige vergissingen of kritieke vergissingen. Volg daarom onze 8-stappen checklist voor het lanceren van een website om er zeker van te zijn dat je alles hebt overwogen en al het mogelijke hebt gedaan om ervoor te zorgen dat de website soepel wordt gelanceerd.

Jennifer Evans
Jennifer Evans

Stap 1. Een grondige (en vooral duidelijke) briefing

Het werken aan een nieuwe website begint bij het concept en design. Als je al een website hebt, is de eerste stap om deze op een nieuw domein in gebruik te nemen. Zo niet, dan is de eerste stap het bedenken van je concept en idee. Hoe moet de nieuwe website eruit komen te zien en wat wil ik mijn (potentiële) klanten vertellen.

Een webdesignbureau of agency helpt je ervoor te zorgen dat je nieuwe site er professioneel en aantrekkelijk uitziet voor je doelgroepen. Denk hierbij aan nieuwe medewerkers en potentiële of bestaanden klanten. Daarnaast zorgt een professionele web designer ervoor dat de website vooral goed doordacht is en bezoekers daadwerkelijk converteert in betalende klanten. Er zijn verschillende soorten agencies. Sommige zijn gespecialiseerd in een specifiek gebied, zoals SEO of online marketing, terwijl andere meer diverse diensten aanbieden, zoals webdesign en -ontwikkeling. Het belangrijkste om te overwegen is welke services je nodig hebt voordat je een webbureau kiest, zodat zij meteen kunnen aangeven of ze ook daadwerkelijk de geschikte partij zijn.

Vergeet daarnaast niet om duidelijk te zijn over de vragen die je stelt voordat je ooit een ontwikkelaar benadert of kiest. Zet op papier wat je wilt. Dit zal de webontwikkelaar of ontwerper helpen om de opdracht goed te begrijpen en te citeren. Het zorgt er ook voor dat jullie allebei op dezelfde lijn zitten, waardoor misverstanden in een later, cruciaal stadium worden voorkomen.

Stap 2. Onderzoek je doelgroep

Onderzoek naar je doelgroep is cruciaal voor hoe goed je website zal presteren. Als je niet weet op wie je je richt, is het moeilijk om ze te geven wat ze willen. En als je uitgebreid onderzoek doet voordat je begint en ervoor zorgt dat je zowel demografische als psychografische gegevens opneemt, kan marketing in de toekomst veel effectiever zijn. Sommige manieren om je doelgroep te onderzoeken, zijn door gebruik te maken van sociale-mediasites zoals Facebook of Twitter (om erachter te komen wat klanten zeggen over jouw merk of concurrenten) en door klantonderzoeken uit te voeren met ingebouwde demografische vragen.

De meeste web design bureaus kunnen helpen bij het uitvoeren van onderzoek naar het gedrag van klanten, zodat het ontwerp en de algehele bruikbaarheid van de website aansluiten bij hun behoeften. Een maatwerk website moet zijn ontworpen op basis van onderzoek dat is uitgevoerd en vervolgens ontwikkeld door professionals met voldoende ervaring met web development & design. Om succes te garanderen, moet een gedetailleerde checklist voor de lancering worden gevolgd, die taken omvat zoals brainstormen over titels (headings) en beschrijvingen; beslissen over kleuren en lettertypen; het ontwerpen van logo's; opzetten van domeinnaamregistratie, Google Analytics-account; het kiezen van geschikte softwareprogramma's, hostingproviders enz.; bijwerken van code op bestaande websites; het maken van een contentplan; het invullen van QA-checklists enz.

Stap 3. Wireframes maken

Het is belangrijk om een wireframe te hebben, omdat dit het proces van het ontwerpen en ontwikkelen van uw website kan versnellen. Het hebben van een wireframe is alsof je het skelet van je website kunt zien voordat je hem bouwt. Dit zorgt ervoor dat je op de lange termijn tijd en geld bespaart omdat het ontwikkeltraject kort blijft. Het helpt ook om te verduidelijken welke inhoud op elke pagina moet worden opgenomen en hoe deze moet worden opgemaakt. Wireframes kunnen verschillende vormen en maten hebben, afhankelijk van de voorkeuren, maar het zijn meestal slechts lijnen en vakken die componenten vertegenwoordigen, zoals tekst, knoppen, afbeeldingen, menu's, kopteksten, enz.

Een professionele website die is gemaakt met het Storyblok Headless CMS is meestal eenvoudig op te zetten dankzij de gebruiksvriendelijke interface (of gebruikersinterface) van het platform. Als je met Bakklog werkt, implementeren we je ontwerp in een set componenten (blokken) waarmee je in een later stadium zelf aangepaste pagina's kunt bouwen, waardoor je de flexibiliteit hebt om nieuwe pagina's toe te voegen zonder dat er ontwikkeltijd nodig is. Componenten zoals buttons, headers en andere designelementen kunnen daardoor binnen enkele seconden hergebruikt worden op andere pagina's.

Stap 4. Ontwerp de nieuwe website

Leren hoe je een website maakt, vereist een beetje kennisvergaring, geduld en die sterke, nooit eindigende drive die essentieel is bij het leren van een nieuwe vaardigheid. Als je geen of weinig ervaring hebt in het ontwerpen van websites, kan het overweldigend zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het ontwerpen van de website.

1. Bepaal wat je site moet doen of wat je wilt dat deze doet. Wat is je doel met de website? Gaat het om het verkopen van producten, mensen over jezelf vertellen of je werk laten zien? Wil je dat gebruikers accounts kunnen registreren? Moeten er betalingen via de website plaatsvinden?

2. Bepaal voor de lancering hoeveel tijd je kunt besteden aan het ontwerpen en bouwen van de website. Hoe groot is dit project ongeveer? Werk je er alleen aan of samen met anderen? Heb je een deadline? Wil je het proces uitbesteden aan professionals?

3. Kies uit een van de vele templates die bij je behoeften en stijl passen, of begin helemaal opnieuw zonder thema in gedachten en bouw iets unieks (zoals wij bij Bakklog doen met onze maatwerk websites). Op de meeste platforms kun je content zoals tekst en foto's in het ontwerp importeren; zo niet, dan is het eenvoudig om ze handmatig toe te voegen. Je kunt online inspiratie opdoen van sites als Themeforest, Creative Market en Adobe Spark.

4. Functionaliteit toevoegen: De laatste stap is het toevoegen van functionaliteit, zoals ervoor zorgen dat je content SEO-vriendelijk is (Search Engine Optimization), zodat mensen je kunnen vinden wanneer ze online zoeken.

Over zoekmachine optimalisatie (SEO) gesproken; wil jij weten hoe je met een beperkt budget toch hoger in Google kunt komen? Ontdek de mogelijkheden: SEO voor startups met een beperkt budget

Stap 5. Test je website op alle apparaten

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website er goed uitziet en goed functioneert op alle mogelijke apparaten en browsers. Er zijn veel websites die alleen op één browser worden getest en het verschil tussen de ervaring op het ene of het andere apparaat kan drastisch zijn. Het is de moeite waard om van tevoren wat tijd te besteden aan het opsporen van technische problemen voordat ze zichtbaar zijn voor je klanten. Een manier om ervoor te zorgen dat je website naadloos in alle browsers werkt, is door een cloudservice zoals BrowserStack (of een andere vergelijkbare service) te gebruiken. Met dit type webontwikkelingstool kun je de website openen in verschillende browsers vanuit één account, deze testen en eventuele prestatieproblemen detecteren voordat je de nieuwe website lanceert.

Stap 6. Zorg ervoor dat je website responsive is

Het hebben van een responsive website wordt steeds belangrijker naarmate mobiele apparaten steeds populairder worden. Als je website niet volledig responsive is, of als er problemen zijn met de mobiele bruikbaarheid, moet je ervoor zorgen dat je deze oplost voordat je de nieuwe site lanceert. Een mobielvriendelijke website kan het verkeer en de conversieratio's verhogen door een goede gebruikerservaring te bieden aan bezoekers die onderweg zijn. Ook Google let hier tegenwoordig op en gebruikt mobielvriendelijkheid als een van de vele factoren die bepalen hoe hoog je website in Google komt te staan.

Om ervoor te zorgen dat je website goed werkt op alle soorten apparaten, moet je deze vóór de grote dag testen op verschillende browsers en besturingssystemen. Je zult ook willen nadenken over hoe gebruikers je site op hun smartphones zouden kunnen bekijken. Responsieve websites hebben kleine schermformaten in gedachten waardoor ze snel kunnen laden, alleen noodzakelijke inhoud bevatten en dezelfde gebruikersinterface behouden op desktops, tablets en telefoons.

Stap 7. Vergeet video's niet

Video's zijn een gemakkelijke manier om je SEO te verbeteren en de kans op een hoge positie in Google te vergroten. Bovendien zijn ze geweldig in het aantrekken van een publiek dat misschien geen tijd heeft om je hele website door te lezen. Als je nog geen video's op je site hebt staan, is dit het moment om ze toe te voegen voordat je ze start, zodat ze goed kunnen worden geïndexeerd in de zoekmachines.

Voer deze drie stappen uit voordat je een video uploadt:

1) geef het een titel met zoekwoorden die relevant zijn voor je website;

2) voeg een transcriptie van de video toe om ervoor te zorgen dat alle inhoud doorzoekbaar is;

3) upload het naar YouTube en link er waar nodig vanaf elke plek op je site naar terug.

Stap 8. Zorg voor relevante links naar je social media profielen

Het is belangrijk om je website in de lucht te krijgen voordat je deze op de markt brengt. Zodra je site live is, wil je ervoor zorgen dat mensen ervan op de hoogte zijn, zodat ze deze kunnen bezoeken en bijvoorbeeld aankopen kunnen doen. Een manier om dit te doen is door links naar je sociale media-profielen toe te voegen op alle pagina's van je website. Hierdoor kunnen potentiële klanten die je website tegenkomen deze gemakkelijk delen met hun vrienden via sociale mediakanalen zoals Facebook en Twitter, wat zal helpen meer verkeer voor je website te genereren.

Vond je dit nou een nuttige blog? Help mij dan door deze blog te delen via Facebook of een ander social media kanaal met de onderstaande knoppen! 😉