Wat kost een website in 2022 en wat zijn de lopende kosten?

“Wat kost een website”, is een veelgestelde vraag in Google en andere zoekmachines. Logisch, want veel ondernemers vinden het moeilijk in te schatten wat een website nou echt mag gaan kosten.

Josh Parker
Josh Parker

“Wat kost een website”, is een veelgestelde vraag in Google en andere zoekmachines. Logisch, want veel ondernemers vinden het moeilijk in te schatten wat een website nou echt mag gaan kosten.

Je kunt voor een goedkope snelle oplossing gaan, of je investeert meer en laat een maatwerk website bouwen. In beide gevallen lopen de prijzen enorm uiteen. Met prijzen voor een professionele (zakelijke) website variërend van € 500 tot meer dan € 100.000, zijn er verschillende factoren die de kosten van een website beïnvloeden.

Als je vandaag een offerte zou opvragen bij 4 verschillende bedrijven is de kans groot dat de bedragen enorm uit elkaar lopen. Het is goed mogelijk dat één partij vijf keer duurder is dan de ander. Dat lijkt vreemd, maar als je verder leest begrijp je waarom dat zo is.

Hoeveel moet je uitgeven aan professionele website?

Met webdesign prijzen variërend van € 500 tot meer dan € 100.000, helpt het om te weten wat te veel of te weinig is om uit te geven aan professionele website.

Als bedrijf kan het hebben van een slecht ontworpen website, of erger nog, het niet hebben van een website, nadelig zijn voor het werven van klanten. In feite is 88% van de online consumenten minder geneigd om terug te keren naar een website na een slechte ervaring. Om de kansen op het aantrekken en behouden van klanten te maximaliseren, moet je daarom prioriteit geven aan je online aanwezigheid.

A Porsche 911 Turbo S is a premium and limited availability car

Waarom is het verschil in de kosten voor een website zo groot?

Een nieuwe Porsche 911 turbo kost meer dan € 230.000. Een simpele Volkswagen Golf begint rond de € 30.000. Is de Porsche dan zoveel beter dan een Volkswagen Golf? Waarschijnlijk niet. Waardoor wordt dat prijsverschil dan toch gerechtvaardigd? Het prijsverschil zit hem in twee dingen, exclusiviteit en afwerking. De Porsche is minder beschikbaar en daardoor exclusiever. Daarnaast is het detail van afwerken zo verschrikkelijk hoog. Alles aan de Porsche is, met een oog voor detail, afgewerkt. Waar je in de Volkswagen Golf een hoop plastic en standaard zaken vindt. Met websites is het precies zo.

Kies een kant en klare template en wil je daar je eigen logo aan toevoegen en wat kleuren aanpassen? Dan ben je snel klaar en dus goedkoop uit. Wil je een website laten bouwen die past bij jouw bedrijf en extra details heeft zoals een eigen klanten omgeving, blog en CMS (content management systeem) dan kost dat veel tijd en dus meer geld.

Waar moet je op letten bij de kosten van een nieuwe website?

Tijd 🕑

Iedereen weet het; tijd is geld. De hoeveelheid tijd die in een website wordt gestoken bepaalt - wanneer het goed gedaan wordt - ook gelijk de mate van winst die kan worden behaald met een (nieuwe) website. Als jouw website onderscheidend vermogen heeft is de kans groter dat een klant converteert, vooral als je merk herkenbaar wordt via je website.

Geld 💰

Als startende ondernemer is je kapitaal beperkt en moet je het vaak doen met de investering die je zelf in je nieuwe onderneming hebt gemaakt. Het hangt er dus vaak vanaf hoeveel ruimte er is om de investering te maken in een nieuwe website. Dit kan ook een beperkende factor zijn en je op een later stadium omzet gaan kosten. Met een website is het vaak zo dat hoe meer je erin stopt, hoe meer je terugverdient in tijd en/of geld. Bij Bakklog hebben wij klanten zien groeien van eenmanszaak naar een miljoenenbedrijf binnen 3 tot 5 jaar tijd - maar wel na het maken van een investering in een nieuwe website met custom functionaliteit.

De huidige situatie 🧭

Bij het starten van een nieuwe website is het belangrijk dat er een inventaris wordt gemaakt van je huidige situatie. Heb je al een bestaande website? Is er al een logo/huisstijl? Zijn er al teksten of heb je iemand die teksten kan gaan schrijven? In hoeverre is de branding (de identiteit en het merk) van jouw bedrijf al geformuleerd? Verder bouwen op een bestaande basis kost een stuk minder tijd dan vanaf nul beginnen.

Ambitie en doelstellingen 💪🏻

Wat wil je bereiken met de website? Wil je tijd besparen of meer leads genereren (of beiden)? Jouw ambities en doelen hebben direct invloed op de benodigde werkzaamheden voor je nieuwe website. Als je alleen maar wil dat er wat beknopte informatie te vinden is kost dat aanzienlijk minder tijd dan wanneer je bijvoorbeeld wil dat jouw website je tijd gaat besparen of daadwerkelijk meer omzet gaat opleveren en een calculator heeft om bijv. offertes te genereren voor inkomende leads.

We nemen een standaard template en beginnen vanaf daar. We verbouwen de look en feel en maken die meer eigen. Ook stoppen we in deze optie maatwerk functionaliteit en design. Hierbij kun je denken aan een slim formulier dat werkt vanaf alle pagina’s zoals op onze eigen website. Denk hierbij ook bijvoorbeeld aan een koppeling met een extern systeem waardoor je website ineens veel meer content of functionaliteit heeft zoals Storyblok.

Een van onze klanten - een bloemist - heeft haar omzet verdubbeld met haar nieuwe website

Website laten maken: de stappen uitgelegd

Bij het maken van een website ga ik het hebben over twee mogelijke routes: een standaard (WordPress) template website en een maatwerk website.

Template (WordPress) website

Met een template website bedoel ik een WordPress website op basis van een template, gekocht via bijvoorbeeld ThemeForest. Met een template website gaat de tijd vooral zitten in het aanpassen van de template, het configureren en installeren van de plugins. Vaak valt dit een stuk goedkoper uit, maar het heeft ook nogal wat nadelen:

  • Het ontwerp staat voor een groot deel al vast en is vaak lastig bij te stellen naar iets wat naadloos aansluit op een huisstijl of specifieke wensen

  • Vanwege de enorme hoeveelheid plugins en functies laadt een template website vaak aanzienlijk trager dan een maatwerk website.

  • De meeste online beschikbare Thema’s hebben vooral brede functionaliteit en weinig tot geen specifieke functies. Als je nét iets meer wil, of iets specifieks, betekent dat vaak flink wat meerwerk (en dus ook meerkosten).

  • De enorme hoeveelheid functies maakt het beheer van een template website vaak erg onoverzichtelijk omdat er zo ontzettend veel opties en onderdelen te kiezen zijn.

De kosten van een template (WordPress) website vallen meestal ergens tussen de €800 en de €2.000 - houd er rekening mee dat dit een ruwe inschatting is omdat het erg afhangt van de specifieke requirements.

Een maatwerk website

Een maatwerk website is gemaakt om volledig aan te sluiten bij jouw branding, doelstellingen en algehele onderneming. Alle door Bakklog gebouwde projecten in onze portfolio zijn maatwerk websites. Waarom doen wij alleen duurdere maatwerk websites? Simpelweg omdat wij hiermee veel betere resultaten zien bij bedrijven uit alle regio's en van alle soorten en maten. Daarnaast is een maatwerk website volledig naar jouw wens gebouwd.

Meestal vallen de kosten voor een maatwerk website tussen de €5.000 en €20.000 uitkomen. In sommige uitzonderlijke gevallen kan dit echter oplopen tot boven de €100.000 - denk hierbij aan grote organisaties zoals een bank of andere corporate. Wat probeer ik hiermee te zeggen? Er zijn enorm veel aspecten die invloed hebben op de prijs van een maatwerk website.

Voorafgaande aan de bouw van een maatwerk website loop je een traject door met ons team waarbij een Project Manager, Developer en Designer betrokken zijn bij het opstellen van een Product Roadmap.

Briefing en roadmap onderzoek

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek willen wij een zo duidelijk mogelijk beeld vormen van een klant. Hierbij stellen wij je een reeks vragen die ons uitleggen waar je bedrijf voor staat en gaat. Denk hierbij aan: missie, visie, identiteit, doelstellingen, enzovoorts. Hoe duidelijker wij dit krijgen, hoe minder tijd het gaat kosten om een Product Roadmap op te stellen.

UX/UI Design process for a new website

Website design

Hoe complexer een ontwerp is, hoe meer tijd (en dus geld) het kost. Complex kan veel betekenen maar denk hierbij o.a. Aan: verschillende functies zoals formulieren en data verwerking, een uitgebreid kleurenpalet, veel gebruik van afbeeldingen en video. Allereerst kijken wij of je al een style guide hebt voor je bedrijf - als dit niet het geval is ga je hier samen met een van onze designers aan werken. Nadat de style guide en corporate identity zijn vastgesteld bouwen onze UX/UI designers een wireframe en prototype. Tijdens dit traject maken wij eerst een zogeheten mock-up in Figma. Onze klant krijgt vervolgens een klikbaar prototype te zien. In dit stadium is er echter nog geen code geschreven. Nadat de klant het prototype goedkeuring geeft gaan wij aan de slag met het uitwerken van de pagina-templates en de specifieke invulling hiervan.

Functionaliteit

Je website in prototype zien is leuk, maar hij moet uiteraard ook functioneel worden zodat jij straks een echte verkoopmachine online hebt staan. Afhankelijk van jouw doelstellingen zijn er meerdere functies nodig om dat voor elkaar te krijgen. Voorbeelden zijn: vertalingen, een CMS (content management systeem), foto en/of video integraties, een webshop met betaalsysteem, een contactformulier, of een eigen klanten portaal. Soms kan een stuk functionaliteit dat er in een prototype eenvoudig uitziet veel extra tijd (en geld) kosten. Het is daarom belangrijk dat dit vroegtijdig besproken wordt zodat er een goed overzicht kan worden gemaakt van de eventuele levertijd en kosten.

De winst: wat jij met een nieuwe website gaat (terug)verdienen

Een oog op de kosten houden is logisch, maar vergeet het belangrijkste hier niet: de website is jouw verkoopmachine. Laat jij een goede maatwerk website bouwen of kies je voor een goedkopere (WordPress) website met uiteindelijk minder omzet. Uiteindelijk is de keuze aan jou, maar let wel op de onderstaande punten waarbij ik je enkele voorbeelden van winst uit jouw website geef:

Meer omzet en inkomende leads

De meest voor de hand liggende winst die je uit een goede website kunt behalen is omzet. Met bezoekers alleen red je het echter niet - je zult je bezoekers wel moeten overtuigen. Zonder een goede user experience gaat je website niet converteren en behaal je nog steeds niet de gewenste omzet. Een goed gebouwde maatwerk website zorgt er bij onze klanten gemiddeld voor dat de omzet binnen 3 tot 5 jaar verdrievoudigd. Let hierbij wel op: je moet uiteraard de rest van je business wel op orde hebben, wij kunnen je hierbij alleen maar (online) ondersteunen. 😉

Tijdswinst

Een website kan jou tijd besparen door bepaalde handelingen te automatiseren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: veelgestelde vragen, betaalsystemen, abonnementen, automatische facturatie een chat bot, enzovoorts. Investeer je in een website, dan investeer je in tijdwinst zodat jij je op je business kunt concentreren en sommige taken kunt gaan automatiseren. Tijdwinst is dus vaak een goede manier om de investering in een website terug te verdienen.

Een boekhoudkundige tip: kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Je kunt de kosten van een nieuwe website in jouw boekhouding doorvoeren als investering en deze in bijvoorbeeld 3 jaar laten afschrijven. Als je in een boekjaar meer dan €2.400 investeert, mag je 28% van het investeringsbedrag als aftrekpost gebruiken; dat kan nogal wat besparen dus! Deze regeling heet de ‘kleinschaligheidsinvesteringsaftrek’ (KIA). De voorwaarden voor deze regeling zijn dat het een investering in bedrijfsmiddelen moet zijn (waar een website in 9/10 gevallen onder valt) en dat de factuurbedragen minimaal €450 moeten zijn.

Voorbeeld: als je een website laat maken voor €4.000 kun je daar €1120 van als extra aftrekpost gebruiken. Dat scheelt aardig wat, dus.

Ga jij je voorbereiden op een nieuwe website?

Bij het laten maken van een website zijn er behoorlijk veel dingen waar je aan moet denken en ook veel keuzes die gemaakt moeten worden. Wil je graag een keer vrijblijvend de mogelijkheden bespreken? Stuur vandaag nog een offerteaanvraag aan voor het laten maken van een website - wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op.

Alvast goed voorbereid zijn op ons eerste gesprek? Overweeg het volgende:

  • Wat zijn jouw doelen voor de nieuwe website? Wil je vooral klanten werven, tijd besparen, je branding verbeteren of is er meer nodig?

  • Wat is jouw doelgroep? Welke klanten wil je aanspreken en op welke manier wil je deze klanten aanspreken?

  • Welke voorbeelden van websites kun je verzamelen? Kijk eens goed naar websites die jou aanspreken en schrijf op waarom.

  • Wat is jouw beschikbare budget? Natuurlijk denk je na over wat een nieuwe website mag (of moet) gaan kosten. Vergelijk verschillende bedrijven en offertes, maar denk ook aan welke winst je wil gaan halen uit de website.

Gaan wij samen met jouw bedrijf aan de slag om flink te groeien? Bel ons gerust eens op: 085 - 401 7364. We leggen je graag uit hoe we jou kunnen helpen bij de bouw van je nieuwe website en wat de eventuele kosten zijn.