Venture Capital: hoe kies je de juiste investeerder?

Misschien heb je een basis idee van Venture Capital bedrijven (VC's). Deze financieringsorganisaties zamelen geld in uit verschillende bronnen om te investeren in startups. 🚀

Alexander Bogaarts
Alexander Bogaarts

Misschien heb je een basis idee van Venture Capital bedrijven (VC's). Deze financieringsorganisaties zamelen geld in uit verschillende bronnen om te investeren in startups. 🚀

Wat we hebben geleerd na het bouwen van veel startup (web) apps en uit eigen ervaring is dat wanneer we een idee hebben voor een startup, er vaak simpele vragen ontstaan, zoals "Waar haal ik het geld vandaan?". Neem een kijkje en leer meer over dit type financiering, private equity.

Waarom zou je Venture Capital kiezen?

Je hebt je bedrijf, maar je hebt ondersteuning nodig voor solide groei op lange termijn? Dan kan een risicokapitaal het uitgangspunt zijn en je een basis geven voor verdere groei.

Als financiering bieden VC's oplossingen die zijn afgestemd op de behoeften van je bedrijf; van de eerste strategie tot innovatie, van ontwikkeling tot marktpenetratie. VC's kijken naar toekomstige trends om je bedrijf succesvol te maken. Laten we de voordelen van een VC eens nader bekijken.

1. Hun doel is om je te helpen een succesvol bedrijf op te bouwen door je grondbeginselen te begrijpen. Het draait allemaal om strategie, dus VC's gaan diep in op je behoeften en begrijpen je bedrijf om er het beste van te maken.

2. Timing is belangrijk. Het op de markt brengen van je product lijkt misschien een prioriteit, maar het moet op het juiste moment gebeuren. Daarom wordt een VC, in tegenstelling tot overheidsinvesteringen, beschouwd als "geduldig geld" of "langzaam geld", waardoor je tijd hebt om in een natuurlijk tempo te groeien om realistische analyses en doelen te bereiken.

3. Neemt de financiële druk weg. Een bedrijf starten kan al stressvol genoeg zijn; plannen, beslissingen, mijlpalen, nieuwe plannen, nieuwe acties, enz. Daarom zal het delegeren van het financiële risico aan een VC je meer tijd geven om je te concentreren op groeiplannen.

4. Schaalvoordelen. VC's zijn actief in veel industrieën, wat betekent dat ze veel connecties hebben. Het kiezen van een VC zal vele deuren voor je openen die je bedrijfsgroei zullen vergemakkelijken.

5. Het doel: een beter resultaat. Wanneer je je bedrijf laat groeien, verwacht je geweldige resultaten en dat is waar alles toe leidt. Daarom zijn VC's de beste optie om dat te bereiken, met hun ervaring, gegevens die hun succes versterken en hun neiging om te investeren in R&D bevestigen.

Wat zijn de belangrijkste industrieën waarin VC's investeren?

Laten we naar het standpunt van de investeerders gaan. Uit het Q1-trendrapport van Dealroom 2019 hebben we geleerd dat VC's doorgaans investeren in kleinere deals. De enterprise software-industrie en Fintechs hebben de voorkeur van VC's om in te investeren. De investeringswaarde voor die sectoren resulteerde in een stijging van 60% in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Als het gaat om bedrijfsmodellen, nemen SaaS en productie de kroon. Maar zoals het rapport laat zien, veranderen trends van kwartaal tot kwartaal, dus geef niet meteen op als je niet binnen die groepen valt. Venture Capitals investeren miljarden euro's in alle sectoren.

Dealrooms 2019 Q1 European trend rapport

Bij verplaatsing naar verschillende locaties staat het VK als eerste op de lijst met een investering van € 2,1 miljard, hoewel dit in 2020 kan veranderen als gevolg van de Brexit. Frankrijk en Duitsland volgen op de tweede plaats. Al met al lijkt het eerste kwartaal van 2019, samen met de geschiedenis, een van de meest actieve kwartalen voor Europa te zijn.

Hoe kun je VC's aantrekken?

Nu je weet waarom je een VC moet kiezen en welke trends ze volgen, is het tijd om je idee te verkopen en hen te overtuigen erin te investeren.

Voordat je actie onderneemt, moet je er rekening mee houden dat je de top binnen alle VC's moet zien te bereiken, de sky is the limit. Dit zorgt ervoor dat je in staat bent om de juiste partners binnen de VC's te vinden en dus de "persoonlijkheid" van de VC kunt beoordelen voordat je ervoor kiest om samen te werken. Vergeet niet dat elk een ander perspectief heeft op wat belangrijk is, dus lees onze algemene tips hieronder.

Tijd om je mouwen op te stropen en op te vallen voor je gewenste VC's. We hebben geleerd dat eerdere ervaring de voorkeur heeft boven de avontuurlijke, nieuwe, geniale maar onervaren geest en dat het uiteindelijke doel, klanten, de focus is van de uiteindelijke beslissing. Daarom:

Toon ervaring. Raak niet in paniek als dit je eerste sprong in het diepe is. Je kunt je product nog steeds verkopen en de financiering krijgen. Een goede optie als je een groentje bent, is om voor elk probleem een oplossing te hebben die het niet alleen oplost, maar het idee ook verbetert.

VCs bieden stabiliteit en een stukje zekerheid

Wie krijgt het product? De klant! De klant is degene die je product zal kopen/gebruiken, daarom lopen VC's geen (eigenlijk minder) risico als ze hun inkomen daarop baseren. Waarom zouden ze het kopen/gebruiken? Waarom is het de prijs waard? Geeft het waarde? Probeer zoveel mogelijk te antwoorden over de eindgebruiker, denk aan begroeting en maak kleine hapklare actieplannen.

Je bedrijfsmodel. Het is zo simpel als het tekenen van een vierkant, waar alle punten met elkaar verbonden zijn en er is geen marge voor fouten (het is winstgevend, er zijn opties om uit te breiden, het is gebaseerd op echte feiten). Zelfs als er na een grondige analyse een paar mijlpalen verschijnen, is het je doel om je idee zo volledig en winstgevend mogelijk te verkopen. Probeer daarom elke veronderstelling uit te dagen en test ze indien nodig. Vergeet niet dat ze proberen te investeren in iets dat een Return on Investment (ROI) oplevert.

Waarden en team. Last but not least, de kern waarop je waarschijnlijk je idee hebt gebouwd. Jij en je team (als je er al een hebt) hebben passie en opwinding over het idee, je gelooft erin en je bent bereid alles te doen om het te laten werken. Je bent proactief en flexibel en staat altijd klaar om veranderingen aan te brengen als de markt dit vereist. En tot slot moet je laten zien dat je de kennis en het bewijs hebt dat je weet wat je doet en waarom je ermee begint. Het draait allemaal om actie!

Ben je er klaar voor? Spring er meteen in en pas al je kennis toe. Als je je huiswerk maakt, loont het VC-examen 😉. Laat ons weten wat je ervan vindt door ons een bericht te sturen.