
Vraag je je af waarom jouw website niet zo hoog scoort op Google?
Een SEO audit is de perfecte oplossing. Het is een uitgebreide beoordeling van jouw website die mogelijke problemen identificeert die van invloed kunnen zijn op de positie in zoekmachines.
Door de structuur en inhoud van jouw website te analyseren, technische problemen te identificeren en technieken voor zoekwoordoptimalisatie te onderzoeken, helpt een SEO audit de zichtbaarheid van websites te vergroten. Met andere woorden, een SEO audit kan helpen de positie van jouw website in zoekmachines te verbeteren - wat meer verkeer en leads voor jouw bedrijf betekent!
Lees dit artikel voor meer informatie over SEO audits en hoe ze kunnen helpen de positie van jouw website in de populaire zoekmachines (zoals Google) te verbeteren!
Inhoudsopgave
Wat is een SEO audit?
Wat zijn de voordelen van het doen van een SEO audit?
Hoe werkt een SEO audit en wat kan ik vervolgens verwachten?
Analyse van de structuur en inhoud van jouw website
Identificatie van technische problemen op jouw site
Onderzoek naar je huidige keywords en wat er verbeterd kan worden
Tools en resources om je te helpen bij het uitvoeren van een SEO audit
Veelvoorkomende fouten die je moet vermijden bij het uitvoeren van een SEO audit
Hoe vaak moet je een SEO audit uitvoeren?
Wat is een SEO audit?
Een SEO-audit is een belangrijk hulpmiddel voor bedrijfseigenaren, marketeers en ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat hun websites volledig zijn geoptimaliseerd volgens de best practices in de branche. Een SEO-audit omvat een breed scala aan onderwerpen, waaronder verbroken links, metatags, interne en externe linkstructuren, organisatie en kwaliteit van inhoud, gebruik van keywords (trefwoorden) en aanwezigheid van keywords in titels en meta descriptions. Daarnaast kijkt een ervaren SEO bureau ook naar indexeringsproblemen, verbroken omleidingen (redirects), en andere technische componenten zoals optimalisatie voor mobile devices en paginasnelheid. Door deze gebieden te onderzoeken, kun je eventuele zwakke punten en kansen in de prestaties van jouw website identificeren die ervoor kunnen zorgen dat jouw website niet hoog scoort op de resultatenpagina's van de Google-zoekmachine. Een effectieve SEO-audit zal potentiële kansen blootleggen en ervoor zorgen dat jouw website best practice volgt.
Doorgaans omvat een SEO audit het volgende:
Analyseren van de structuur en de content op jouw website
Technische SEO audit: het identificeren van technische problemen met jouw site
Optimalisatietechnieken voor keywords (zoekwoorden) verkennen
Het onderzoeken van gebroken links, metatags (zoals de meta description) en interne en externe linkstructuren
Content (inhoud) organisatie en kwaliteit controleren
Onderzoek naar het gebruik en de aanwezigheid van keywords in titels en beschrijvingen
Indexeringsproblemen onderzoeken
Op zoek naar gebroken redirects (omleidingen)
Evaluatie van mobiele optimalisatie en paginasnelheid
Elke SEO audit is anders
Elke SEO audit is anders omdat elke website uniek is en zijn eigen problemen heeft die moeten worden aangepakt. SEO audits richten zich op het identificeren van problemen met betrekking tot technische SEO, on-page SEO, off-page SEO en een analyse van het backlink profiel en de domein auroiteit. Daarnaast verschilt het per bureau, omdat elk bureau een eigen audit methode heeft die het beste aansluit bij hun SEO strategieën.
Tip: wil je eerst meer leren over SEO zodat je beter bekend bent met de technische begrippen en een beter beeld hebt bij de mogelijkheden van SEO (zoekmachine optimalisatie)? Lees dan eerst de ultieme SEO startersgids voor 2023.
Technische SEO audit
Een technische SEO audit richt zich op de onderliggende structuur van jouw website en zorgt ervoor dat deze voldoet aan de best practices voor het crawlen van zoekmachines. Een technische SEO audit is een belangrijk onderdeel van het optimalisatieproces van elke website. Dit type audit zoekt naar technische problemen die kunnen voorkomen dat jouw website correct wordt geïndexeerd door zoekmachines en die de zichtbaarheid ervan in de SERP's beïnvloeden.
Tijdens onze technische SEO audit kijkt het team van Bakklog o.a. naar de volgende punten:
Indexeerbaarheid
Als we naar de indexeerbaarheid kijken, voeren we een grondige scan uit van alle pagina's, het robots.txt bestand en het sitemap.xml bestand. Als je naar indexeerbaarheid kijkt, wil je het volgende bestuderen:
4xx fouten: Als je een pagina op jouw website hebt verwijderd, kan het gebeuren dat mensen deze de pagina proberen te bezoeken omdat deze eerder is geïndexeerd op Google. In dit geval veroorzaakt dit een 404-foutmelding. Wanneer je een pagina van jouw website verwijdert, moet je er altijd voor zorgen dat de verwijderde URL verwijst naar de meest relevante pagina op jouw website die deze kan vervangen. Met een 301-redirect kun je vervolgens je bezoekers wegsturen van de 404-fout. Andere veel voorkomende fouten die we tegenkomen zijn 401 errors wanneer authenticatie vereist is om de pagina op te vragen, en deze pagina's mogen geen no index tag hebben.
5xx fouten: Als een link verwijst naar een pagina met een ernstiger probleem, krijg je vaak een 500-foutmelding. Dit betekent meestal dat het verzoek niet kan worden verwerkt door de server. In dit geval is het aan te raden om een meer grondige audit uit te voeren om erachter te komen waarom deze pagina een fout produceert en kan het nodig zijn om naar de broncode te kijken.
No index tags: Een no index-tag kan een goede manier zijn om te voorkomen dat crawlers van zoekmachines irrelevante pagina's indexeren, zoals een inlogpagina of andere "verborgen" pagina's waarvoor je niet wilt scoren op Google. In de basis respecteren zoekmachines altijd een no index-tag, zorg er alleen voor dat je deze niet op de verkeerde plaatsen gebruikt.
404 errors: Een 404-pagina kan een handig hulpmiddel zijn om bezoekers te helpen naar de juiste pagina te navigeren en helpt je bij het controleren van fouten. In plaats van zich verloren en verward te voelen wanneer ze een foutmelding krijgen, biedt de 404-pagina een duidelijk pad dat ze kunnen volgen. Het begeleidt de gebruiker om terug te gaan naar de startpagina, een andere zoekopdracht te proberen of soortgelijke pagina's die mogelijk hebben wat ze zoeken. Bovendien kun je met een specifieke 404-code bijhouden welke pagina's bezoekers naar doodlopende wegen leiden.
Sitemap.xml: Een XML-sitemap is een belangrijk hulpmiddel voor SEO. Het is een bestand dat alle webpagina's op jouw website weergeeft en Google helpt om ze gemakkelijk te identificeren. Met een XML-sitemap kan Google pagina's van jouw website beter indexeren en ervoor zorgen dat ze in de resultaten van zoekmachines verschijnen. Dit zal op zijn beurt de zichtbaarheid van jouw site voor Google-gebruikers verbeteren. Als je maximaal wilt profiteren van een XML-sitemap, is het belangrijk om deze te koppelen aan je Google Search Console account.
Robots.txt: Een robots.txt-bestand is een belangrijk hulpmiddel om de toegang tot een website te controleren. Het instrueert bots en crawlers van zoekmachines welke delen van een website moeten worden geïndexeerd en hoe die pagina's moeten worden gecrawld of vermeld. Door dit bestand te gebruiken, kun je voorkomen dat bots inhoud van lage waarde indexeren, gevoelige webpagina's beschermen, serverbronnen geheim, etc.
Redirects
Redirects of SEO-omleidingen zijn een essentieel hulpmiddel voor iedere website die hun bezoekers op de site willen houden en een sterke domeinpositie willen behouden bij zoekmachines zoals Google en Bing. Door verouderde pagina's en verouderde links bij te werken, helpen redirects de gebruiker naadloos van een "dode" pagina op jouw website naar een up-to-date URL met waardevolle inhoud te leiden. Op die manier loop je geen potentiële bezoeken of zichtbaarheid in zoekmachines mis vanwege verbroken URL's of verkeerd geplaatste pagina's. Bovendien kunnen webmasters, door deze omleidingen te optimaliseren via client-side en server-side oplossingen, snellere laadtijden van pagina's mogelijk maken met minimale inspanning, wat meer tevreden klanten en betere zichtbaarheid voor jouw merk op de lange termijn betekent. Tijdens onze SEO-audit kijken we naar het volgende:
www en niet-www: Is het je ooit opgevallen dat sommige websites verschijnen wanneer je "www" voor de URL typt en andere niet? Dat komt door een fenomeen dat bekend staat als www- en niet-www omleidingen. Over het algemeen leidt het hebben van beide versies van een website vaak tot verwarring, omdat spiders van zoekmachines misschien denken dat het twee verschillende domeinen zijn, wat leidt tot problemen met dubbele inhoud. De beste manier om dit te voorkomen, is ervoor te zorgen dat er slechts één versie van jouw website is, het hoofddomein, en dat als klanten de andere versie typen, ze automatisch worden omgeleid. Type je bijvoorbeeld https://bakklog.com in dan stuurt onze webserver je automatisch naar https://www.bakklog.com.
HTTP en HTTPS: Hoewel SSL-certificaten al heel lang bestaan, gebruiken sommige websites nog steeds geen versleutelde (HTTPS) verbinding tussen hun website en webserver. SSL-technologie (Secure Socket Layer) is een must-have in de digitale wereld, vooral als het gaat om het beveiligen van gegevens. Telkens wanneer een websiteadres begint met "HTTPS", betekent dit dat SSL-codering is ingeschakeld en dat alle informatie die tussen de website en webserver is uitgewisseld, versleuteld (encrypted) is. Dit is essentieel voor websites die te maken hebben met privégegevens zoals creditcards, inloggegevens, enzovoort.
Canonical URL: Canocical URL's zijn een belangrijk onderdeel van SEO-optimalisatie. In wezen is het een manier om zoekmachines te vertellen welke pagina moet worden gebruikt als de gezaghebbende bron voor inhoud wanneer er meerdere keuzes zijn, middels een stukje code op de pagina. Dit is van cruciaal belang voor SEO, omdat met meerdere variaties van URL's die leiden tot dubbele inhoud, dit kan leiden tot verwarring waardoor zoekmachines prioriteit geven aan de verkeerde pagina in de resultaten. Met een canonical URL kun je indexeringsproblemen verminderen en duidelijk maken welke pagina's moeten worden weergegeven in organische zoekopdrachten, zodat je geen potentieel verkeer en potentiële klanten misloopt.
301 redirects: 301 redirects zijn een effectieve manier om de gebruikerservaring te verbeteren, websitefouten te verminderen en ervoor te zorgen dat je bezoekers niet op een 404-pagina terechtkomen. Het is een permanente algoritmische omleiding die zoekmachines informeert dat de doel-URL permanent is verplaatst en dat alle links moeten worden overgedragen naar de nieuwe pagina. Het is een belangrijk hulpmiddel voor SEO CMS-migraties en domeinwijzigingen, zodat je geen bestaande rankings verliest of wordt gemarkeerd als duplicaten in de SERP's (Search Engine Result Pages).
302 redirects: Een van de meest voorkomende praktijken voor SEO is het implementeren van 302-omleidingen - een cruciaal hulpmiddel om je te helpen jouw website correct te beheren en te optimaliseren. Deze tijdelijke omleidingen informeren de crawlers van zoekmachines dat inhoud van de ene URL tijdelijk naar de andere is verplaatst. Zorg er wel voor dat het echt maar een tijdelijke redirect is. Bij een permanente redirect is 301 een betere keuze.
Redirect chains: Een redirect chain is een reeks URL's die van de ene webpagina naar de andere leidt. Deze fout ontstaat wanneer meerdere omleidingen worden gebruikt voor een enkele link. Redirect chains kunnen twee tot meerdere omleidingen hebben en vertragingen veroorzaken in de laadtijd van een webpagina zelf, waardoor een ongunstige gebruikerservaring ontstaat. Dit soort vertragingen leiden ertoe dat gebruikers de gewenste acties op een website niet voltooien, zoals een aankoopbeslissing of het indienen van een formulier. Redirect chains hebben zelfs invloed op de zichtbaarheid van zoekmachines omdat ze het indexeringsproces schaden, wat resulteert in minder verkeer en dus minder inkomsten.
Links
Links, ook wel hyperlinks of "inkomende links" genoemd, zijn codefragmenten die te vinden zijn in websites, e-mails en HTML-documenten en die, wanneer erop wordt geklikt, bezoekers naar een andere pagina met andere inhoud leiden. Linkbuilding is essentieel voor het verhogen van de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website. Door koppelingen te maken met andere relevante websites, zal zowel jou verkeer als dat van hen aanzienlijk toenemen, aangezien het publiek van de ene site naar de andere kan worden geleid. Dit heeft een positief effect op de algehele autoriteit van de website, waardoor deze hoger scoort op de resultatenpagina's van zoekmachines. Als deze links echter niet de juiste attributen hebben, kan dit de SEO-inspanningen schaden. Onze SEO-audit omvat:
Gebroken links: Gebroken links kunnen erg vervelend zijn wanneer je probeert jouw SEO-inspanningen een boost te geven. Het zijn links die niet goed werken en ze kunnen tot veel frustratie leiden als ze op per ongeluk op je website worden gebruikt. Gebroken links zorgen niet alleen voor een slechte gebruikerservaring, maar ze kunnen ook je SEO-ranking beschadigen. Google en andere zoekmachines zien verbroken links als tekenen van ongepast beheer en pagina's van lage kwaliteit, wat op zijn beurt de rankings zal schaden.
Do follow links: Do follow links zijn een essentieel onderdeel van SEO. Telkens wanneer een website of blog naar andere sites linkt, geven ze wat bekend staat als "link juice" door - het vermogen van die website of blog om SEO-waarde door te geven aan een andere pagina. Do follow links zijn daarom dus erg belangrijk om de positie van zoekmachines te helpen verhogen en het verkeer naar jouw blog of website te stimuleren.
Pagina's met veel uitgaande links: Als je een pagina tegenkomt met links naar andere websites, zit er waarschijnlijk geen echte waarde achter de inhoud. Dit kan een indicatie zijn van linkuitwisseling die in strijd is met de webmasterstandaarden van Google en moet absoluut worden vermeden! Linkuitwisselingen houden in dat één website zijn eigen backlink inruilt voor een andere - dus richt u in plaats daarvan op pagina's van hoge kwaliteit die daadwerkelijk gunstig zijn voor uw publiek.
Noopener: Noopener rel, embedded inside the code of your page as part of an anchor link rel="noopener", is an effective tool for web developers that helps prevent unexpected behavior when opening certain URLs. It is a link attribute used by many websites to protect against various security risks such as Tabnabbing and Reverse Tabnabbing. Generally, it should be used in all of your links that open in a new tab or window, not just those linked from outside websites. This prevents the current browser window from being replaced with the newly opened tab when someone clicks on one of your website’s hyperlinks. By utilizing noopener rel, you can ensure that any external links you may have on your website will remain secure for both you and your users.
Noopener: De noopener rel is een stukje code dat aan een hyperlink kan worden toegevoegd als rel="noopener". Dit is een effectieve tool voor webontwikkelaars die onverwacht gedrag helpt voorkomen bij het openen van bepaalde URL's. Het is een linkattribuut dat door veel websites wordt gebruikt om te beschermen tegen verschillende beveiligingsrisico's, zoals Tabnabbing en Reverse Tabnabbing. Over het algemeen moet het worden gebruikt in al jouw links die in een nieuw tabblad of venster worden geopend, niet alleen in links van externe websites. Dit voorkomt dat het huidige browservenster wordt vervangen door het nieuw geopende tabblad wanneer iemand op een van de hyperlinks van jouw website klikt. Door noopener rel te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat eventuele externe links op jouw website veilig blijven voor je gebruikers.
Gebruikerservaring & Core web vitals
Core web vitals zijn een reeks statistieken die de laadprestaties, interactiviteit en visuele stabiliteit van een webpagina meten. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het creëren van een goede gebruikerservaring door ervoor te zorgen dat de webpagina's snel laden en responsieve lay-outs hebben. Google heeft deze statistieken in mei 2020 op hun blog gepubliceerd en geïntroduceerd als de doorslaggevende factoren bij het verbeteren van de laadprestaties van websites en gebruikersinteracties. Door ons op deze drie belangrijke componenten te concentreren, kan de gebruikerservaring aanzienlijk worden verbeterd, vooral gezien het feit dat onze aandachtsspanne zo kort is geworden met digitale inhoud (dankzij social media zoals TikTok en Instagram)! Het is essentieel om ervoor te zorgen dat jouw website voldoet aan de belangrijkste vitale criteria om bezoekers een uitstekende browse-ervaring te bieden. In onze SEO-audit kijken we naar de belangrijkste core web vitals:
Safe browsing (veilig surfen): Safe Browsing in Google Core Web Vitals controleert op schadelijke of bedreigende inhoud op een website. Het helpt gebruikers te beschermen tegen hackers, malware en misleidende advertenties. Het doel is om de hoogste normen voor beveiliging en privacy van gebruikersgegevens te handhaven, dus nu moeten websites aan bepaalde veiligheidscriteria voldoen om deel uit te blijven maken van de index van Google. Deze criteria omvatten het vermijden van clickbait-advertenties, het beschermen van gebruikers tegen kwaadaardige downloads, het voorkomen van verdachte omleidingen en andere maatregelen om ervoor te zorgen dat jouw site veilig is voor de beoogde doelgroepen. Safe Browsing biedt ook gedetailleerde rapporten over hoe een site presteert op het gebied van algehele beveiliging. Met deze gegevens in de hand kun je stappen ondernemen om aan deze criteria te voldoen en ervoor te zorgen dat jouw online inhoud in de toekomst veilig blijft.
Page speed: Page speed of paginasnelheid is een belangrijke maatstaf voor Google Core Web Vitals, omdat het de laadprestaties en gebruikerservaring van een website effectief evalueert. Je paginasnelheidsscore bepaalt hoe snel inhoud wordt geladen en aan de gebruiker wordt weergegeven. Dit kan van alles zijn, van het weergeven van tekst en afbeeldingen, het uitvoeren van scripts tot het reageren op gebruikersinteracties. Een langzamere paginasnelheid kan resulteren in gefrustreerde bezoekers die de website verlaten zonder de gewenste actie te ondernemen. Door je paginasnelheden overal op je website consistent te houden met behulp van Google Core Web Vitals, kun je jouww bezoekers een optimale online ervaring bieden. Je kunt hier de paginasnelheid van je website testen.
HTTPS: HTTPS (afkorting van Hypertext Transfer Protocol Secure) is een beveiligd protocol dat de gegevens tussen jouw computers en websites versleutelt en ervoor zorgt dat deze beveiligd zijn tegen ongeoorloofde toegang. Het dient als een sleutel om ervoor te zorgen dat websitebezoekers een veilige browse-ervaring hebben. Core Web Vitals, de prestatietool van Google voor websites, gebruikt dit protocol om paginasnelheid en gebruikerservaring te meten.
Mobiele vriendelijkheid: Is je website geoptimaliseerd voor mobiele apparaten? Zorg ervoor dat je de best mogelijke gebruikerservaring biedt met een snelle test! Volg deze Google-link en krijg direct antwoord op vragen zoals of afbeeldingen correct zijn geladen, klikdoelen ver genoeg uit elkaar staan, enz. Maar dat is nog niet alles: om een optimale kijktijd via smartphones of tablets te garanderen, is het essentieel om pagina's specifiek te ontwerpen afgestemd op die platformen.
Onze SEO-audits gaan dieper in op de details en we scannen ook op on-page SEO-tags, je taalstructuur wanneer jouw website meer dan één taal heeft, gestructureerde gegevens en meer. Omwille van de focus hebben we dit beperkt tot de hierboven genoemde items, omdat dit je meer dan voldoende informatie zou moeten geven. Als je meer wilt weten, lees dan deze Semrush-blog over het uitvoeren van een technische SEO-audit.
On-page SEO audit
On-page SEO richt zich op de inhoud en code op een website en hoe deze technisch is gestructureerd. Het gaat om het optimaliseren van de HTML-elementen van een website om deze meer crawlervriendelijk te maken, zoals titels, koppen, metabeschrijvingen, afbeelding alt-tekst en interne links. On-page SEO kijkt ook naar wat inhoud is. Een ander ding om op te letten, zijn webpagina's met dubbele inhoud. Als je pagina's hebt die erg op elkaar lijken, filtert Google er een uit in de zoekresultaten.
(Credit: afbeelding door WordStream)
Off-page SEO audit
Off-page SEO richt zich op de elementen van jouw website waarover je beperkte controle hebt, zoals links van andere websites, vermeldingen op sociale media en recensies. Off-page SEO kijkt naar hoe jouw website door andere mensen wordt gezien om de geloofwaardigheid en autoriteit te verbeteren, wat kan helpen de rankings te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van het doen van een SEO audit?
SEO audits zijn een ongelooflijk handig hulpmiddel voor iedereen met een website en bieden een uitgebreide en diepgaande analyse van de SEO-prestaties van een website. SEO bureaus met de juiste ervaring gebruiken geavanceerde SEO-audittools die gedetailleerde rapporten kunnen opstellen over statistieken zoals websiteverkeer, strategieën van concurrenten en Google Search Console-inzichten, waardoor website-eigenaren snel en gemakkelijk SEO-kansen kunnen identificeren.
Als je samenwerkt met een ervaren SEO bureau in Rotterdam, zoals Bakklog, heb je een team van experts die een rapport opstellen en de resultaten aan je kunnen uitleggen.
SEO-audits kunnen SEO-problemen identificeren, van verbroken links tot ontbrekende inhoud tot ontwerpfouten, allemaal waardevolle stukjes informatie die kunnen worden gebruikt om de algehele SEO-prestaties te helpen verbeteren. Investeren in een SEO audit is daarom gunstig voor elk bedrijf of elke organisatie die op zoek is naar manieren om hun online aanwezigheid te optimaliseren.
Hoe werkt een SEO audit en wat kan ik vervolgens verwachten?
Tijdens de audit zal een ervaren professional kijken hoe de pagina's van jouw site zijn geïndexeerd, of er spamproblemen of andere technische problemen zijn, en welke zoekwoorden het meeste verkeer genereren. Nadat de audit is voltooid, begrijp je beter welke stukjes je moet gaan verbeteren, zodat je jouw website kunt optimaliseren en de zichtbaarheid ervan in de resultaten van zoekmachines kunt vergroten. Je kunt ook suggesties ontvangen over nieuwe dingen om uit te proberen en doorlopende strategieën om een hoog niveau van zichtbaarheid in zoekmachines te behouden. Investeren in een SEO audit levert waardevol inzicht op dat jouw kansen op succes online maximaliseert. Enkele van de gebieden waarop een SEO audit betrekking heeft, worden hieronder uitgelegd:
1. Analyse van de structuur en inhoud van jouw website
Bij elke SEO audit is het belangrijk om de structuur en inhoud van de website die je controleert te analyseren. De structuur benadrukt welke technische aspecten extra werk nodig hebben, terwijl de inhoudsstrategie de ervaring voor sitebezoekers sterk beïnvloedt.
SEO audits bieden waardevolle informatie over een website en helpen bij het identificeren van factoren die de weergave in Google-zoekopdrachten kunnen belemmeren of verbeteren.
SEO-audittools zoals Google Search Console en andere services zitten boordevol functies zoals analyse van de crawlsnelheid, suggesties voor optimalisatie van zoekwoorden en inhoud, rapporten over duplicate content, indexatiecontroles en sitesnelheid. Factoren zoals deze kunnen het vermogen van een website om hun doelgroep te bereiken en gevonden te worden in de zoekresultaten, maken of breken. Begrijpen wat een SEO audit is en hoe het jouw website ten goede komt, is essentieel voor elk bedrijf dat de online zichtbaarheid wil vergroten.
Door regelmatig een SEO audit op je site te laten uitvoeren krijg je inzicht in de verbeterpunten die uiteindelijk je SEO-prestaties zullen verbeteren zodat je sneller je marketingdoelen gaat bereiken.
2. Identificatie van technische problemen op jouw site
Het is essentieel om ervoor te zorgen dat zoekmachines jouw website correct kunnen openen en indexeren.
Door een SEO audit uit te voeren, kun je technische problemen opsporen die ervoor zorgen dat crawlers van zoekmachines jouw site niet effectief kunnen crawlen. Dit is van cruciaal belang voor de posities en zichtbaarheid van elke website in zoekmachines. Elke crawler heeft een bepaald "budget" en zodra dit bereikt is verlaat de crawler jou website. Hierdoor kan het voorkomen dat nieuwe pagina's niet of niet volledig worden geïndexeerd.

3. Onderzoek naar je huidige keywords en wat er verbeterd kan worden
Een SEO audit is van onschatbare waarde als het gaat om het ontdekken van zoekwoordoptimalisatie kansen, vooral als je zoekwoorden hebt waarvoor je website op dit moment al enige ranking heeft maar nog niet op pagina 1 terecht komt. Via Google Search Console, Google Analytics en verschillende tools voor site-audit kun je inzicht krijgen in de SEO-prestaties van jouw website en eventuele zoekwoordgerelateerde kansen ontdekken. Door te begrijpen waar jouw website scoort in Google-zoekopdrachten, welke woorden al naar je inhoud zijn geleid en ook eventuele bottlenecks te identificeren die kunnen worden benut voor betere optimalisatie, kan een SEO audit helpen het bereik van al jouw website content te maximaliseren. De tijd nemen om deze inzichten met betrekking tot zoekwoordoptimalisatie grondig te analyseren, kan een geweldige strategie zijn voor digitaal succes.
Wanneer Bakklog een SEO audit uitvoert en je ons enkele van jouw doelzoekwoorden verstrekt, laten we je weten of deze op al jouw pagina's worden behandeld (indien relevant), welke interne en externe links erin slagen om meer organisch zoeken te stimuleren verkeer en last but not least kijken we naar de structuur van jouw website om te controleren of links die naar een bepaalde pagina verwijzen de juiste anker- of knopteksten hebben.
Wil je als marketing manager of ondernemer meer webverkeer genereren en meer betalende klanten krijgen? Dan is het goed dat je deze blog hebt gelezen, want Bakklog biedt GRATIS een deskundige beoordeling van je website met bruikbare inzichten om je te helpen hoger op Google te scoren en meer betalende klanten naar je website te leiden. Vraag vandaag nog een gratis SEO-audit aan en sluit je aan bij duizenden tevreden ondernemers die hun websiteverkeer al hebben zien stijgen dankzij Bakklog's bruikbare inzichten die bedrijven helpen sneller en gemakkelijker dan ooit online gevonden te worden.
SEO audit checklist
Bij het volgen van een SEO audit checklist kan een SEO-audit zoeken naar gebroken links, ontbrekende metabeschrijvingen, lage laadsnelheden en meer. Ook kun je hiermee bepalen of interne links optimaal worden gebruikt, omdat dit zoekmachines helpt bij het navigeren door de pagina's van jouw website.
Met een SEO audit krijg je inzicht in de sterke en zwakke punten van jouw website, zodat je precies weet welke verbeteringen nodig zijn om deze te optimaliseren voor zoekmachines. Als gevolg hiervan hebben potentiële klanten gemakkelijker toegang tot de informatie die ze zoeken en zullen zoekmachines de relevantie en kwaliteit van jouw inhoud herkennen en deze uiteindelijk hoger plaatsen.
Tools en resources om je te helpen bij het uitvoeren van een SEO audit
Bij het starten van een SEO audit moeten site-eigenaren zich bewapenen met de juiste tools en middelen om hun inspanningen succesvol te maken. Google Search Console kan site-eigenaren helpen bij het diagnosticeren van problemen met onder andere site-indexering, mobiele bruikbaarheid en sitesnelheid.
Bovendien is het belangrijk om de architectuur en navigatie van de site te evalueren, wat het uitvoeren van een site-audit inhoudt. Deze audit moet de structuur van interne links op jouw website controleren en ervoor zorgen dat geen van deze pagina's geïsoleerd of beperkt is voor toegang tot zoekmachines. Het hebben van een analyse van backlinks die naar jouw site verwijzen, is ook essentieel bij het uitvoeren van een uitgebreide SEO audit. Investeren in de juiste tools zal elke site-eigenaar helpen om snel zijn huidige SEO-inspanningen te beoordelen en mogelijke verbeterpunten te identificeren. Van site-audits tot linkanalyse, elke site-eigenaar heeft betrouwbare tools en bronnen nodig als hij een uitgebreid beeld wil hebben van de prestaties van zijn website.
Semrush
Als je professionele SEO-auditsoftware wilt testen, raden we je aan om je hier aan te melden voor een gratis proefperiode van 7 dagen voor Semrush en inzicht te krijgen in je huidige rankingfactoren om meer organisch verkeer te genereren. Je kunt de trial altijd annuleren mocht je de software te duur vinden of als je liever met een ervaren SEO bureau werkt zoals Bakklog, waarbij wij al over de juiste tools beschikken.
Screaming Frog
Screaming Frog's SEO Spider Tool is een site-audittool die wordt gebruikt om de SEO-status van een site te analyseren, waardoor je een uitgebreid beeld krijgt van de SEO-prestaties van de site vanuit een zoekmachine perspectief. De tool verzamelt belangrijke gegevens en ordent deze zodat website-eigenaren of marketeers verbeteringen aan hun site kunnen aanbrengen om de best mogelijke resultaten te behalen.
Om een SEO audit uit te voeren met Screaming Frog, voer je eenvoudig de URL van de site in de tool in en krijg je snel inzicht in de title-tags, metabeschrijving, header-tags, afbeeldingen, alt-tekst, interne links en externe links van elke pagina. Gewapend met deze informatie kun je eenvoudig wijzigingen aanbrengen om de algehele gezondheid van jouw site vanuit een SEO-standpunt te verbeteren.
Je kunt een gratis versie gebruiken of upgraden naar de betaalde versie om onbeperkte crawllimieten en meer geavanceerde auditfuncties te krijgen.
GTmetrix
GTmetrix is een ideale site-audittool voor elke serieuze website. Deze gratis en gebruiksvriendelijke tool biedt een Google PageSpeed-score, YSlow-score, laadtijden van pagina's, informatie over de bestandsgrootte en aanbevelingen voor het verbeteren van de prestaties.
Door inzichten uit Google Search Console te combineren met je GTmetrix-resultaten, kun je ervoor zorgen dat jouw website zowel qua snelheid als qua zoekresultaten optimaal draait. Bovendien kun je dankzij de mogelijkheid van de tool om eerdere scores bij te houden duidelijk zien hoe eventuele wijzigingen die je aanbrengt de snelheid van jouw site in de loop van de tijd hebben verbeterd of belemmerd.
Probeer GTmetrix uit als onderdeel van jouw volgende SEO audit om maximale zichtbaarheid te krijgen op de pagina's met zoekresultaten van Google.
Er zijn tal van andere tools beschikbaar, maar met de hulp van een ervaren SEO-bureau krijg je de beste resultaten, aangezien zij een in-house team hebben dat weet hoe de gegevens van de juiste tools moeten worden gecombineerd.
Veelvoorkomende fouten die je moet vermijden bij het uitvoeren van een SEO audit
Het uitvoeren van een SEO-audit is essentieel voor het succes van digitale marketing, maar er zijn verschillende veelvoorkomende fouten die je moet vermijden. Ten eerste kan het vertrouwen op de mening van online marketingexperts zonder gebruik te maken van een SEO-audittool misleidend zijn en leiden tot het over het hoofd zien van enkele belangrijke zaken.
Bovendien levert het regelmatig controleren van prestatiestatistieken, zoals webverkeer en posities in zoekmachines, vaak geen betrouwbare gegevens op bij het beoordelen van de prestaties van een site.
Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat er zelfs na het uitvoeren van een audit nog steeds aanpassingen nodig kunnen zijn en dat het noodzakelijk is om de website minstens elk kwartaal opnieuw te scannen om wijzigingen op te merken en de nodige updates uit te voeren.
Wanneer je een technische site-audit uitvoert, krijg je mogelijk lange lijsten met (complexe) problemen. Deze auditlijsten kunnen lang en vervelend zijn, waardoor het voor iedereen die geen diepgaande SEO-ervaring heeft of eerder aan SEO-inspanningen heeft gewerkt, moeilijk is om het op te splitsen in de juiste SEO-strategieën. Search Console kan je zeker een heel eind op weg helpen, en je zult zeker een deel van je organisch verkeer vergroten als je enkele van de problemen oplost die door een SEO-audit worden ontdekt, maar SEO-succes hangt af van veel meer dan alleen een paar snelle oplossingen .
Tip: focus je je belangrijkste doelzoekwoord, paginasnelheid, site-architectuur en het optimaliseren van de title-tags om mee te beginnen. Dit geeft je een kleine boost in organische zoekresultaten en zorgt voor een goed startpunt. Maak je geen zorgen over het optimaliseren voor specifieke zoekmachines, want andere zoekmachines zullen je inspanningen ook belonen.
Wil je een gratis en volledige SEO-audit krijgen van een van onze SEO-adviseurs? Vraag vandaag nog een gratis SEO-audit aan en ontdek welke technische SEO-problemen er zijn en ontdek welke blogpost verkeer genereert of welke blogpost je als volgende moet schrijven. Je komt meer te weten over de prestaties van jouw website, backlinks (welke verwijzende domeinen), of er dubbele links zijn, hoeveel organisch verkeer je momenteel genereert, waar je in de zoekresultaten verschijnt en meer!
Hoe vaak moet je een SEO audit uitvoeren?
Voor degenen die op zoek zijn naar topposities op de SERP's, zou een website audit een belangrijk onderdeel moeten zijn van regelmatig website-onderhoud. Bedrijven moeten minstens één keer per kwartaal een technische SEO-audit uitvoeren om ervoor te zorgen dat potentiële klanten hun website kunnen vinden en er geen fouten zijn ontstaan door eventuele wijzigingen op de website.
Hoewel de meeste technische audits zich concentreren op pagina-optimalisatie, crawl- en indexeringsprocessen, paginasnelheid en externe links, helpt het analyseren van Google Analytics resultaten om de effectiviteit van recente wijzigingen in termen van bezoekersverkeer en leadgeneratie te meten.
Verder richten we ons voor onze SEO klanten op het monitoren van rankings op Google, het detecteren van overmatig gebruik van zoekwoorden en het rapport over mobiele bruikbaarheid (de meeste bezoekers op websites zijn tegenwoordig mobiele gebruikers). Zodra je pagina's gerangschikt zijn, volgen we zoekwoorden met behulp van Semrush en zorgen we ervoor dat we die gewenste posities behouden.
Een goede technische audit bevat elementen uit al deze gebieden; daarnaast is het bijhouden van de nieuwste trends op het gebied van website design van essentieel belang om de zichtbaarheid op het web op hoog niveau te behouden en concurrerend te blijven in het huidige digitale tijdperk.
Bij Bakklog voeren we een volledige SEO audit uit aan het begin van een nieuwe SEO-campagne en elk kwartaal.
Conclusie
De voordelen van een SEO audit zijn legio en kunnen jouw site de strategische basis geven die het nodig heeft om online te slagen. De site-architectuur, het navigatiekader en de interne linkstructuur die tijdens een site-audit worden geëvalueerd, zorgen ervoor dat gebruikers een soepele ervaring hebben bij het zoeken naar de specifieke informatie waarnaar ze op zoek zijn. Bovendien is de kans groter dat inhoud hoger scoort wanneer de sitestructuur is geoptimaliseerd voor zoekmachines.
Een SEO audit kan problemen met de toegankelijkheid aan het licht brengen, waardoor jouw site een voordeel heeft ten opzichte van websites van concurrenten. Een site-audit biedt je duidelijkheid over de bruikbaarheid van de site en zorgt ervoor dat geen enkele potentiële klant verloren gaat door het moeilijk te maken om te vinden wat ze nodig hebben op jouw website.
Ga je zelf aan de slag met SEO? Zorg er dan voor dat je deze 5 veelvoorkomende SEO fouten niet maakt.
Als je de benodigde stappen uitvoert en alle SEO implementaties goed verzorgt, zorg je ervoor dat gebruikers niet alleen op jouw website blijven, maar ook in de toekomst terugkeren vanwege de geweldige gebruikerservaring die ze hadden tijdens het bezoeken van de website.
Wil je er zeker van zijn dat jouw interne en externe links goed zijn geoptimaliseerd en dat je SEO strategie de gewenste resultaten oplevert? Vraag een gratis SEO-audit aan bij een van onze SEO experts.