
In deze gids leggen we je wat zoekmachineoptimalisatie (SEO) inhoudt en hoe zoekmachineoptimalisatie je bedrijf kan helpen groeien. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je een zoekmachine kunt helpen jouw website te ontdekken, zodat het aantal pagina's van je website in de topposities op zoekmachines toeneemt. Dus of je nu een beginner of een ervaren marketeer bent, deze gids heeft voor elk wat wils!
Inhoudsopgave
Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO) en waarom is het belangrijk?
De tools die je nodig hebt om aan de slag te gaan met SEO
Wat zijn de 3 soorten SEO?
De basisprincipes van on-page optimalisatie
Hoe creëer je een off-page optimalisatie SEO-strategie
Hoe vind ik de juiste zoekwoorden voor mijn website?
Linkbuilding technieken (interne links en externe links)
Tips om de ranking van je website te verbeteren
Veelvoorkomende fouten in SEO die je rankings kunnen schaden
Bronnen voor meer informatie over SEO
Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO) en waarom is het belangrijk?
Zoekmachineoptimalisatie is een proces dat kan worden gebruikt om de positie van een website in zoekmachines te verbeteren. SEO is belangrijk omdat het je kan helpen meer bezoekers naar jouw website te trekken, wat kan resulteren in meer verkopen of leads. Begrijpen hoe zoekmachines werken is een belangrijk onderdeel van zoekmachinemarketing, net als het gebruik van de juiste SEO-tools.
Wil je meteen een goede start maken qua SEO tools? Probeer dan de gratis 7-daagse Semrush trial.
Er zijn verschillende factoren die de positie van een website in de zoekmachines bepalen, waaronder de kwaliteit en relevantie van de inhoud (content), het aantal backlinks en het gebruik van zoekwoorden. SEO is een complex proces, maar er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jouw website te optimaliseren voor de zoekmachines als je eenmaal begrijpt hoe zoekmachines werken.
Zorg ervoor dat je de on-page SEO strategieën begrijpt
Een van de belangrijkste aspecten van SEO is on-page optimalisatie. Dit omvat het optimaliseren van de title-tags, metabeschrijvingen, header-tags en de alt tags voor de afbeeldingen op jouw website. Daarnaast kun je de ranking van je website verbeteren door relevante zoekwoorden aan je teksten toe te voegen en door je pagina's te optimaliseren voor mobiele apparaten.
Een ander belangrijk aspect van SEO is linkbuilding. Met goede linkbuilding strategieën verkrijg je links van andere websites naar jouw eigen website. Hoe meer links je hebt, hoe hoger je website zal scoren in de zoekresultaten. Pas echter wel op met de kwaliteit van de links, dit kan namelijk ook negatieve invloed hebben! Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om links te bouwen, waaronder gastbloggen, persberichten en directory-inzendingen. Wil je inzicht krijgen in de mogelijkheden van linkbuilding voor jouw website? Vraag dan vandaag nog een gratis SEO audit aan met een van onze SEO consultants.
Ten slotte is het belangrijk om in gedachten te houden dat SEO een voortdurend evoluerend veld is. De technieken die vorig jaar werkten, werken dit jaar misschien niet meer, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en veranderingen.
De tools die je nodig hebt om aan de slag te gaan met SEO
Er zijn een paar essentiële tools die je nodig hebt om aan de slag te gaan met SEO. De eerste is uiteraard een goede website. Denk hierbij aan snelheid, gebruikerservaring en de eerder besproken on-page SEO optimalisatie. Nadat je de website hebt gebouwd, is het belangrijk om Analytics-tools te integreren. Deze tools helpen je de prestaties van jouw website bij te houden en deze te optimaliseren voor Google en andere zoekmachines.
Koppel je Google Analytics (GA) en Google Search Console (GSC) account
Als je eenmaal een website hebt gemaakt, is het belangrijk om Google Analytics- en Google Search Console-accounts te koppelen. Hiermee kun je de prestaties van jouw website volgen en deze optimaliseren voor Google en andere populaire zoekmachines. In GA vind je de tracking-ID van jouw website, die je moet installeren op je website. Vervolgens kun je een domain property toevoegen aan GSC en deze twee linken. Zodra de accounts zijn gekoppeld, kun je gegevens bekijken zoals vertoningen, klikken en de gemiddelde positie in de zoekresultaten. Met deze twee tools gecombineerd kun je de zoekrangschikking van jouw website volgen, zodat je precies weet hoe het er op SEO gebied voor staat en of je website genoeg verkeer aantrekt.

Wat is GSC en hoe stel je het in?
Google Search Console is een gratis service waarmee je veel informatie over jouw website, paginaproblemen (die negatieve ranking factoren kunnen zijn als je er niets mee doet) en het publiek dat je website bezoekt. Je kunt het gebruiken om te ontdekken hoeveel mensen je site bezoeken, hoe ze deze vinden, of meer mensen je site bezoeken op een mobiel apparaat of bijvoorbeeld een laptop, en welke pagina's op je site het meest worden bezocht. Het kan je ook helpen bij het vinden en oplossen van technische fouten op de website, het indienen van een sitemap en het maken en controleren van robots.txt bestanden.
Stel je GSC property in
Nu je weet wat Google Search Console is en wat het voor je kan betekenen is het tijd om te kijken naar het gebruik ervan. Heb je nog geen GSC account, dan is het belangrijk om eerst een Google Search Console-account maken. U kunt dit doen door naar de Google Search Console website te gaan en op de knop "Nu starten" te klikken.
Je wordt vervolgens gevraagd om de website in te voeren die je wilt volgen, waarbij je kunt kiezen uit Domein of URL-voorvoegsel. Let er wel op dat je bij het kiezen van Domein een DNS record moet toevoegen bij je hosting provider. Wil je meer weten over het verschil tussen deze twee opties? Lees dan het artikel van Google hier met de volledige uitleg over Domein en URL-voorvoegsel. Zodra je jouw website hebt ingevoerd, klik je op de knop "Verifiëren". Google geeft je dan een paar opties om je website te verifiëren. Je kunt kiezen uit een van de volgende methoden:
1) Een metatag aan de homepage van je site toevoegen
2) Een HTML-bestand uploaden naar je website
3) Je Google Analytics account gebruiken
4) Je Google Tag Manager account gebruiken
3) Een DNS record koppelen aan Google (dit is voor de meeste mensen een iets ingewikkeldere methode)
Begin met het onderzoeken van de gegevens
Nadat je de toegang tot je website hebt geverifieerd, krijg je toegang tot een verscheidenheid aan informatie over je website in het Google Search Console dashboard. De hoofdsecties van het dashboard zijn Home, Indexeren, Functionaliteit, Beveiligingsproblemen en handmatige acties, en de verouderde tools en rapporten. In elke sectie vind je verschillende rapporten die je meer vertellen over hoe jouw website presteert.
Onder de Prestaties vind je bijvoorbeeld een tab genaamd "Zoekopdachten". Dit rapport toont je de meest gebruikte zoekopdrachten die verkeer naar jouw website hebben geleid. Het vertelt je ook hoeveel vertoningen en klikken elke zoekopdracht heeft gegenereerd, evenals de gemiddelde positie van je website voor elke zoekopdracht.
De URL-inspectie tool is bedoeld om te testen of een pagina goed geÏndexeerd kan worden door Google. Hier kun je ook handmatig een verzoek indienen om de pagina te laten indexeren door de crawlers van Google. Dit kan handig zijn bij een website met weinig verkeer zodat je nieuwe blogs sneller in de zoekresultaten verschijnen.
Onder de groep indexeren vind je een rapport met de naam "Sitemaps". Dit rapport laat je zien welke pagina's op jouw website zijn geïndexeerd door Google en hoeveel vertoningen en klikken elke pagina heeft ontvangen. Het vertelt je ook of er fouten zijn met je sitemap.
Zoals je kunt zien, is er veel informatie beschikbaar in Google Search Console. Door het te gebruiken, kun je meer te weten komen over hoe mensen je website vinden en gebruiken.
Zodra je je website hebt opgezet en de accounts hebt gekoppeld, kun je beginnen met zoeken naar SEO-software zoals Semrush. Semrush is een van de vele SEO-tools waarmee je de positie van jouw website voor bepaalde zoekwoorden kunt volgen en de concurrenten kunt "bespioneren" om te zien welke tactieken zij gebruiken om hoger te scoren dan jou. Deze informatie kan je helpen je eigen SEO-strategie te verbeteren en hoger in de zoekresultaten te scoren.
Wat zijn de 3 soorten SEO?
Zoals iedereen die ooit een zoekmachine heeft gebruikt weet, kan de volgorde van de zoekresultaten een grote invloed hebben op je vermogen om de informatie te vinden die je zoekt. Hoe hoger een resultaat staat, hoe groter de kans dat je erop klikt. De link die op de eerste plaats van de organische zoekresultaten staat, heeft een gemiddelde CTR van 28,5%, de tweede plaats levert een CTR van 15,7% op. De tiende plaats, de laatste van de eerste pagina met zoekresultaten, is nog altijd goed voor een CTR van 2,5%. Je kunt je dus vast voorstellen hoeveel extra omzet zo'n hogere positie je kan opleveren.
Om deze reden zijn zowel bedrijven als particulieren steeds meer gefocust op zoekmachineoptimalisatie of SEO. Deze brede term dekt een breed scala aan activiteiten, allemaal gericht op het verbeteren van de resultaten van zoekmachines. Er zijn drie "soorten" SEO: on-page optimalisatie, off-page optimalisatie en technische optimalisatie.
On-page optimalisatie verwijst naar de inhoud en structuur van je website. Dit omvat zaken als titeltags en meta descriptions, die zoekmachines helpen begrijpen waar jouw website over gaat. Het omvat ook ervoor zorgen dat jouw website gemakkelijk te navigeren is en snel laadt.
Off-page optimalisatie daarentegen verwijst naar de activiteiten die je buiten je website uitvoert om je positie in zoekmachines te verbeteren. Dit kunnen zaken zijn als linkbuilding en bijv. betrokkenheid op sociale media. Technische optimalisatie is iets technischer en verwijst naar zaken als sitemaps en gestructureerde gegevens. Het is belangrijk op te merken dat alle drie soorten SEO belangrijk zijn voor het verkrijgen van goede zoekmachineresultaten.
SEO kan een complexe en tijdrovende taak zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het een grote impact kan hebben op je bedrijf of individueel succes, omdat het veel organisch zoekverkeer naar een website kan leiden. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, zijn er tal van bronnen beschikbaar om je op weg te helpen met SEO.
De basisprincipes van on-page optimalisatie
On-page SEO is een van de belangrijkste aspecten van SEO. Dit omvat het optimaliseren van de title-tags, metabeschrijvingen, header-tags en de alt tags voor de afbeeldingen op je website. Je kunt ook de positie van je website verbeteren door relevante zoekwoorden aan je tekst toe te voegen en door de pagina's te optimaliseren voor alle apparaten, of het nu een smartphone, tablet of computer is. Pro-tip: in je Google Analytics-account kun je zien welke apparaattypen bezoekers op je eigen site gebruiken. We raden je altijd aan om je te concentreren op on-page SEO voordat je aan je off-page SEO gaat werken.
Een van de belangrijkste aspecten van SEO-werk op de pagina is het gebruik van zoekwoorden. Je moet de belangrijkste zoekwoorden (keywords) opnemen in je title-tags, meta-descriptions, headings (H1, H2, H3, etc.) en in de tekst op de rest van je pagina.
Een ander belangrijk aspect is het gebruik van afbeeldingen. Je moet altijd een alt-tag toevoegen voor elke afbeelding op je website. De alt-tag is de tekst die wordt weergegeven als een afbeelding niet beschikbaar is. Zorg er ook voor dat je relevante zoekwoorden gebruikt in de alt-tags. Als je een online winkel hebt, is beeldoptimalisatie nog relevanter, net als voor andere sites, zoals sociale mediasites. Een team van SEO-experts die de e-commerce-industrie kennen, zoals Bakklog, kan je helpen deze uitdagingen aan te pakken en ervoor te zorgen dat de pagina's van jouw site worden weergegeven voor relevante zoekopdrachten door de metatags, beschrijving, titeltag, keyword suggesties en meer te optimaliseren. Als je meer wilt weten over SEO voor e-commerce, raden we je zeker aan om de e-commerce beginnersgids van Shopify te lezen.
Je kunt de rankings van je website ook verbeteren door je pagina's te optimaliseren voor smartphones en tablets. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphones en tablets om online naar informatie te zoeken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website is geoptimaliseerd voor deze apparaten. Dit kun je doen door gebruik te maken van een responsive design of door een aparte mobiele versie van je website te maken.
Bonustip: zorg ervoor dat je de juiste titeltags en metabeschrijvingen toevoegt. Als je dat eenmaal hebt gedaan, richt je dan op het delen van de juiste hoeveelheid informatie en de gerelateerde zoekwoorden, anders kom je zeer waarschijnlijk niet in aanmerking voor hogere posities op Google en andere zoekmachines.
Hoe creëer je een off-page optimalisatie SEO-strategie
Off-page optimalisatie is het optimaliseren van een website voor zoekmachines buiten de betreffende site. Vaak wordt dit gedaan door middel van backlinks. Dit kan worden gedaan door nieuwe content toe te voegen die deelbaar en linkwaardig is, of door contact op te nemen met andere webmasters en hen te vragen naar je pagina te linken. Je moet ook af en toe in je blogposts linken naar externe bronnen (andere sites) om een evenwichtig profiel te behouden. Een andere manier om een webpagina te optimaliseren is door middel van interne links.
Dit betekent dat je links van andere pagina's op je website toevoegt aan de pagina die jeprobeert te optimaliseren om zoekmachines te helpen de structuur van je website te ontdekken. Eenvoudig gezegd helpt dit Google te begrijpen waar de pagina over gaat en hoe deze zich verhoudt tot andere pagina's op jouw website. Off-page optimalisatie is een belangrijk onderdeel van elke SEO-strategie en er zijn veel verschillende manieren om je rankings te verbeteren. Experimenteer met verschillende technieken en volg de resultaten om te zien wat het beste werkt.
Hoe vind ik de juiste zoekwoorden voor mijn website?
Zoekwoordonderzoek is een van de belangrijkste aspecten van SEO. Het gaat om het vinden van de juiste zoekwoorden om op je website te targeten. De sleutel is om zoekwoorden te vinden met een hoog zoekvolume en weinig concurrentie.
Er zijn verschillende manieren waarop je zoekwoorden kunt vinden die je voor jouw website kunt targeten. Een manier is om de Zoekwoordplanner van Google te gebruiken. Met deze tool kunt je trefwoorden vinden op basis van de inhoud van je eigen website of door een trefwoordcombinatie in te voeren.
Een andere manier om zoekwoorden te vinden, is door een tool genaamd Semrush te gebruiken. Met deze tool kun je heel snel het geschatte verkeer voor een bepaald zoekwoord bekijken, evenals het concurrentieniveau voor dat zoekwoord. Wil je meteen aan de slag met keyword research? Probeer dan de gratis 7-daagse Semrush trial.
Als je eenmaal een paar zoekwoorden hebt gekozen, is het belangrijk om deze op te nemen in je content. Je moet ze ook gebruiken in je title-tags, metabeschrijvingen, header-tags en in de teksten op je paginas. Je moet echter niet te veel zoekwoorden gebruiken, omdat dit kan resulteren in een "boete" van de zoekmachines en zoekmachines ontdekken zonder enige twijfel het overmatig gebruik van zoekwoorden.
Ten slotte is het belangrijk om in gedachten te houden dat SEO een voortdurend evoluerend veld is. De technieken die vorig jaar werkten, werken dit jaar misschien niet meer, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en veranderingen.
Hoe vind ik de juiste zoekwoorden voor mijn website?
Een van de beste manieren om de positie van je website te verbeteren, is door links van andere websites te maken. Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om links te bouwen, waaronder guest posts op andere blogs, persberichten en directory-inzendingen.
Een manier om backlinks van hoge kwaliteit te krijgen is door te gastbloggen op populaire websites. Wanneer je gast blogt, schrijf je een post voor de website van een andere persoon. In ruil daarvoor krijg je meestal een link terug naar je website. Dit is een geweldige manier om bekendheid te krijgen voor je eigen website en om links te bouwen vanaf websites met een hoge(re) domein autoriteit.Persberichten zijn een andere geweldige manier om links op te bouwen. Een persbericht is een statement dat je aan de media geeft over jouw bedrijf of product. Wanneer je een persbericht uitgeeft, is het belangrijk dat je onderaan het persbericht een link naar je website toevoegt.
Directory-inzendingen zijn een andere snelle manier om links op te bouwen. Een directory indiening is wanneer je jouw website indient bij een directory van websites. Vroeger waren deze enorm populair. Wellicht herken je Startpagina nog wel!
PPC (betaalde resultaten) versus SEO (organische zoekresultaten)
PPC en SEO zijn twee verschillende manieren om je website zichtbaarder te maken voor potentiële klanten. PPC staat voor Pay-Per-Click, een vorm van internet marketing waarbij de adverteerder betaalt op het moment dat er op een advertentie wordt geklikt.
PPC is het proces van betalen voor advertenties die op de resultatenpagina's van zoekmachines verschijnen, terwijl SEO de praktijk is van het optimaliseren van uw website zodat deze hoger op diezelfde pagina's met zoekresultaten van zoekmachines terechtkomt, zonder dat u voor advertenties hoeft te betalen.
PPC en SEO zijn beide geweldige manieren om je website door meer potentiële klanten te laten zien, maar er zijn een paar belangrijke verschillen.
Zowel PPC als SEO hebben hun voordelen, maar SEO is de betere optie voor de langere termijn. Met PPC moet je blijven betalen voor die advertenties om bovenaan de resultatenpagina's te blijven, maar met SEO zal je website geleidelijk hoger op de ranglijst komen te staan, zolang je deze blijft optimaliseren. Dit betekent dat als je een krap budget hebt, SEO de betere optie is, omdat je er maar één keer in hoeft te investeren en je website organisch verkeer van zoekmachines blijft krijgen.
PPC kan snel verkeer genereren, maar stopt meteen met werken wanneer het is uitgeschakeld. Dat komt omdat PPC een marketingstrategie is die gericht is op onderbrekingen. Het trekt de aandacht van gebruikers door hen te "bespringen" met een aanbieding en verdwijnt vervolgens tot de volgende keer dat het wordt gebruikt. Onderbrekingsstrategieën zijn over het algemeen minder effectief in de loop van de tijd omdat mensen eraan wennen en ze afwijzen.

Accelerated Mobile Pages (AMP)
In 2015 kondigde Google een nieuw initiatief aan genaamd AMP. Het doel van AMP is om de prestaties van webpagina's op mobiele apparaten te verbeteren. AMP-pagina's zijn ontworpen om licht van gewicht te zijn en snel te laden, en ze zijn te vinden in de zoekresultaten van Google. Wanneer een gebruiker op Google naar een term zoekt, kunnen AMP-pagina's worden weergegeven als onderdeel van de zoekresultaten. Naast deze pagina's staat een bliksemschichtpictogram om aan te geven dat het AMP-pagina's zijn. Hoewel AMP geen rankingfactor is voor Google, kan het toch helpen om de SEO van je website een boost te geven. Het hebben van AMP-pagina's kan helpen om de klikfrequentie vanuit de zoekresultaten te verhogen, evenals het organische verkeer naar je website. Bovendien kan het hebben van AMP-pagina's helpen de algehele prestaties en gebruikerservaring van je website te verbeteren.
Als je AMP op je website wilt implementeren, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Eerst moet je de AMP-pagina's voor je website opzetten. Dit kan worden gedaan met behulp van de opmaaktaal AMP HTML. Je kunt ook een tool zoals de AMP WordPress Plugin gebruiken om AMP-pagina's voor je website te maken. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat de inhoud van je website compatibel is met AMP. Dit betekent dat je lichtgewicht lettertypen en afbeeldingen moet gebruiken, evenals vereenvoudigde HTML-code. Bij een maatwerk website moet je vaak de server van je website configureren om de AMP-pagina's weer te geven. Ten slotte moet je de resultaten van je AMP-implementatie bijhouden en de nodige aanpassingen maken. Door deze stappen te volgen, kun je snel ladende en SEO-vriendelijke AMP-pagina's voor jouw website maken.
Een van de belangrijkste voordelen van AMP is dat het de doorklikratio van je website vanuit de zoekresultaten kan helpen verhogen. Wanneer een gebruiker een AMP-pagina ziet in de zoekresultaten van Google, is de kans groter dat hij erop klikt dan op een gewone webpagina. Dit komt omdat AMP-pagina's zijn ontworpen om snel te laden en licht van gewicht te zijn. Als gevolg hiervan hebben gebruikers meer kans op een goede ervaring bij het browsen.
Bovendien gebruiken ze vereenvoudigde HTML-code, waardoor ze gemakkelijk te lezen en te navigeren zijn. Als gevolg hiervan is de kans groter dat gebruikers langer op je website blijven en interactie hebben met de inhoud ervan. Dit kan helpen om het bouncepercentage en de algehele betrokkenheidsstatistieken van je website te verbeteren en meer verkeer voor dezelfde inhoud te genereren.
AMP heeft geen invloed op de positie van zoekmachines
Over het algemeen kan AMP een waardevol hulpmiddel zijn om de SEO en het verkeer van je website te verbeteren. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je direct snel ladende en SEO-vriendelijke AMP-pagina's voor jouw website maken. Het is belangrijk op te merken dat andere zoekmachines zoals Bing ook AMP ondersteunen in hun mobiele zoekresultaten.
Voordat je echter veel tijd en energie in AMP steekt, raden we je ten zeerste aan het artikel van search engine land te lezen waarin wordt uitgelegd wat er gebeurde toen ze AMP uitschakelden. Voor andere sites die gericht zijn op totaal andere industrieën merkte het SEO-team van Bakklog op dat AMP niet wordt beschouwd als een Google ranking factor.
Veelgemaakte SEO fouten die beginners maken
Veel mensen maken fouten als het gaat om SEO, wat de positie van hun website juist kan schaden. Enkele van de meest voorkomende fouten zijn het niet gebruiken van de juiste zoekwoorden, het niet optimaliseren voor mobiele apparaten en het niet gebruiken van een responsief ontwerp.
Een andere veelgemaakte fout is het niet bouwen van links van andere websites. Je kunt links van andere websites bouwen door gast blogs te schrijven, persberichten te versturen en directory listings te claimen. Tijd om ervoor te zorgen dat jij geen gemakkelijk te maken fouten maakt, zoals het niet toevoegen van een metabeschrijving en title-tag aan een pagina of het niet toevoegen van gestructureerde gegevens wanneer het een gemakkelijke overwinning is. Dit zijn de meest gemaakte fouten:
Het gebruiken van verkeerde keywords (zoekwoorden)
De website niet optimaliseren voor mobiele gebruikers
Te veel focus op SEO en te weinig op de gebruikerservaring
Het niet monitoren van de rankings op Google
Veel content produceren i.p.v. minder maar hogere kwaliteit content
Geen zoekwoorden toevoegen aan hun metatags (irrelevante meta title en meta description)
SEO werk waar jij je in 2023 op moet concentreren
1. Het gebruiken van de juiste keywords
Als het op SEO aankomt, is het gebruik van de juiste zoekwoorden (keywords) essentieel. Als je niet de juiste zoekwoorden gebruikt, scoort je website mogelijk niet zo hoog als mogelijk. Dit kan een negatieve impact hebben op jouw bedrijf, omdat je mogelijk niet de exposure krijgt die je nodig hebt. Zoekwoordonderzoek wordt niet meegeteld voor on- of off-page SEO, maar is een cruciale stap die ervoor zorgt dat jij topposities in Google gaat scoren. Heb je een blog of andere paginas waarop je content deelt van hoge kwaliteit, en met de juiste zoekwoorden door een hulpprogramma voor zoekwoordonderzoek zoals Semrush te gebruiken, dan zul je merken dat Google deze specifieke pagina veel sneller markeert als een van de relevante resultaten. Keywords moeten echter deel uitmaken van meer dan alleen je paginatitel en meta description, maar voordat we daarop ingaan, kijken we eerst naar andere fouten die je moet vermijden.
Credit: afbeelding van backlinko
Zoekwoorden kunnen je rankings schaden
Het niet gebruiken van de juiste zoekwoorden kan ook de positie van je website in de zoekmachines schaden. Dit betekent dat je website mogelijk niet zo hoog in de zoekresultaten verschijnt als zou kunnen. Dit kan een grote klap zijn voor jouw bedrijf, want het verschil tussen een top 5 positie en pagina 2 kan tientallen miljoenen omzet zijn.
Om deze negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om de juiste zoekwoorden in je content te gebruiken, maar deze niet te vaak te gebruiken. Probeer ervoor te zorgen dat je keywords gemiddeld niet meer dan 5 keer per pagina gebruikt.
2. De website optimaliseren voor mobiele apparaten
Als je jouw website niet optimaliseert voor mobiele apparaten, maak je een grote fout. Dit komt omdat steeds meer mensen hun mobiele apparaten gebruiken om toegang te krijgen tot internet, en als je website niet voor hen is geoptimaliseerd, kunnen ze deze niet correct bekijken. Dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring, wat de positie van je website in de zoekmachines kan schaden. Vooral als gebruikers je website klikken en vervolgens snel weer terug gaan naar de Google zoekresultaten.
Om dit negatieve resultaat te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Dit kun je doen door gebruik te maken van een responsive design, waardoor je website er goed uitziet op alle soorten apparaten. Je kunt ook een mobielvriendelijk ontwerp gebruiken, waardoor gebruikers gemakkelijk op hun mobiele apparaten door de website kunnen navigeren.
Door je website te optimaliseren voor mobiele apparaten, kun je ervoor zorgen dat jouw website een goede gebruikerservaring biedt en dat je geen verkeer verliest door een slechte gebruikerservaring.
3. Focus op de gebruikerservaring als aanvulling op zoekmachineoptimalisatie
Als het om SEO gaat, is het belangrijk om zowel op de gebruikerservaring als op de zoekmachines te focussen. Als je te veel focust op SEO en niet genoeg op de gebruikerservaring, kan het zijn dat je minder leads en verkopen krijgt.
Dit komt omdat als jouw website een slechte gebruikerservaring biedt, gebruikers niet lang genoeg zullen blijven om te converteren. Dit betekent dat je niet de leads en sales krijgt die je nodig hebt van jouw website.
Om deze negatieve uitkomst te voorkomen, is het belangrijk om zowel op de gebruikerservaring als op SEO te focussen. Je moet ervoor zorgen dat je website gemakkelijk te navigeren is en dat de inhoud interessant en relevant is voor gebruikers. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je website snel laadt en dat deze er op alle apparaten goed uitziet, zowel op een laptop of computer als een smartphone.
Een andere geweldige manier om meer te weten te komen over SEO, is door een gratis SEO-audit aan te vragen bij een van de SEO-consultants van Bakklog. Onze consultants zullen je website evalueren en je een rapport geven over de gebieden die verbetering behoeven, op basis van de belangrijkste ranking factoren. Vervolgens geven we je ook altijd aanbevelingen waarmee jij de positie van jouw website in de zoekmachines kunt verbeteren, zodat je meer verkeer naar je website gaat aantrekken.
Moet je je richten op andere zoekmachines?
Een vraag die we vaak krijgen is: Moeten we ons voor SEO ook richten op andere zoekmachines dan alleen Google? Het antwoord is glashelder. Hoewel SEO gericht is op Google, heeft het ook een indirect effect op andere zoekmachines. Dit komt omdat wanneer een website hoger scoort in Google, deze ook hoger zal scoren in andere zoekmachines. Zodra je begint met rangschikken op de Google SERP (resultatenpagina van zoekmachines), begin je ook met rangschikken op andere zoekmachines en komt er meer verkeer binnen via Bing, DuckDuckGo, etc. naarmate de organische zoekresultaten over de hele linie beter worden.
Bonus: leer meer over SEO met een praktijkvoorbeeld bij een verzekeringsmaatschappij
Klaar om meer te leren over SEO en de stappen in de praktijk te zien? Lees onze gids over SEO voor verzekeraars verder om te ontdekken hoe SEO in de praktijk wordt toegepast. Als je je in plaats daarvan wilt voorbereiden op wat komen gaat, bekijk dan de belangrijkste SEO-trends voor 2023.
Als je op zoek bent naar een aantal snelle manieren om de autoriteit van je website te verhogen, raden we je zeker aan aan om meer te leren over Link Building voor jouw MKB, Startup of Enterprise.
Conclusie: in 2023 aan de slag met zoekmachine optimalisatie (SEO)
SEO is een van de belangrijkste aspecten van digitale marketing. Het gaat om het optimaliseren van jouw website voor de zoekmachines, zodat je meer exposure en leads binnen harkt. Om je website te optimaliseren voor SEO, moet je de basisprincipes van on-page optimalisatie kennen. Dit omvat het gebruik van de juiste zoekwoorden in de teksten, titels, meta description en header-tags. Je moet er ook voor zorgen dat jouw website een positieve gebruikerservaring biedt met inhoud van hoge kwaliteit, zodat gebruikers een goede ervaring hebben bij het bezoeken ervan.