Accessibility: maak je website toegankelijk voor iedereen

Accessibility is het toegankelijk maken van webcontent, applicaties en tools voor alle gebruikers, ongeacht hun fysieke of cognitieve capaciteiten. Het is belangrijk voor webdevelopers en UI/UX designers om een inclusieve digitale omgeving te creëren waarin iedereen zonder enige belemmering online toegang heeft tot informatie. Door best practices voor webtoegankelijkheid te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw website of applicatie toegankelijk is voor mensen met een reeks handicaps, waaronder auditieve, visuele, motorische, spraak- en cognitieve beperkingen. In deze gids bespreken we hoe accessibility werkt en geven we tips om jouw website of applicatie beter toegankelijk te maken.

Ralf van Veen
Ralf van Veen

In dit artikel leer je alles over het bouwen van een toegankelijke website. Ontdek hoe je verbeteringen kunt aanbrengen die de toegankelijkheid van jouw site verbeteren en tegelijkertijd jouw inspanningen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie ten goede komen.

Inhoudsopgave

  1. Wat is accessibility en waarom is het belangrijk

  2. Accessibility best practices voor web developers en ontwerpers

  3. Tips om je website of applicatie toegankelijker te maken

    1. Gebruik beschrijvende labels, linktitels, headings en alt tags

    2. Ontwerp inhoud die kan worden gelezen door een schermlezer

    3. Bied opties voor gebruikers om de lettergrootte, contrastverhoudingen, kleurenschema's, enz

  4. Evaluatietools om web accessibility compliance te testen

  5. Bronnen voor meer informatie over web accessibility

Wat is accessibility en waarom is het belangrijk

Web accessibility is een essentieel onderdeel van webontwikkeling in dit digitale tijdperk. Het zorgt ervoor dat webcontent en webgebaseerde applicaties voor iedereen toegankelijk zijn en gebruikt kunnen worden, ongeacht fysieke of cognitieve beperkingen. Richtlijnen voor accessibility zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C) die webmasters voorzien van specifieke criteria voor het maken van webinhoud, zodat deze gemakkelijk door alle gebruikers kan worden gebruikt. Dit omvat onder meer ervoor zorgen dat afbeeldingen toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking, opmaaktaal en formulieren bepalen hoe webpagina's eruit zien en functioneren, en toetsenbordfunctionaliteit stelt degenen die geen muis gebruiken in staat om gemakkelijk door websites te navigeren. Kortom, richtlijnen voor accessibility op het internet proberen een gelijk speelveld te bieden, zodat mensen met een handicap gemakkelijk toegang hebben tot dezelfde webservices als ieder ander.

Belangrijk: Sinds 6 juni 2019 is de Europese Accessibility Act van kracht. Bedrijven worden verplicht om hun websites, software en apps zo toegankelijk mogelijk te maken. Meer weten? Ontdek hier wat de de European Accessibility Act 2025 voor jou betekent.

web accessibility tools are important for any website

In de Verenigde Staten bestond er al wetgeving rondom web accessibility, namelijk de ADA. Hier gaan we het kort over hebben om te bespreken wat de impact is en waarom het zo belangrijk is dat je website toegankelijk is voor iedereen.

Wat is de Americans with Disabilities Act (ADA) en moet mijn website hieraan voldoen?

De Americans with Disabilities Act (ADA) is een wet die discriminatie van personen met een handicap verbiedt en gelijke kansen garandeert bij toegang tot openbare en commerciële faciliteiten, communicatiediensten en webplatforms. Het werd aangenomen in 1990 en roept op tot gelijke kansen in onderwijsprogramma's die worden aangeboden door zowel overheidsinstanties als particuliere organisaties. Als uitbreiding van de ADA schetst het webtoegankelijkheidsinitiatief richtlijnen voor webinhoud die toegankelijk moet zijn voor alle personen, ongeacht hun handicap of beperking. Hierdoor kunnen webontwikkelaars ervoor zorgen dat hun sites compatibel zijn met ondersteunende technologieën die worden gebruikt door mensen met een handicap. Het vergroot uiteindelijk de webtoegankelijkheid voor alle gebruikers, waardoor een meer inclusieve online omgeving ontstaat waar iedereen informatie en diensten kan vinden die zijn afgestemd op hun behoeften.

Moet jouw website ADA compliant zijn? In de meeste gevallen is het antwoord ja, vooral met het oog op de nieuwe Europese Accessibility Act. Als jouw website een bedrijf of (lokale) overheid vertegenwoordigt (of door een overheid wordt gefinancierd), moet deze ADA-compatibel zijn. Klaar om erachter te komen of jouw website ADA-compatibel is en voldoet aan de nieuwe Europese richtlijnen? Neem contact op met onze experts om een gratis accessibility scan voor je website aan te vragen.

Wat zijn de EU-webtoegankelijkheidsrichtlijn en de Europese toegankelijkheidswet?

De EU-richtlijn inzake webtoegankelijkheid en de Europese toegankelijkheidswet zijn twee initiatieven die zijn opgezet om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap gelijke toegangsrechten hebben tot digitale producten, diensten en platforms. De EU-richtlijn webtoegankelijkheid beschrijft toegankelijkheidsoplossingen voor mensen met een handicap door specifieke vereisten voor digitale producten en diensten in Europa te creëren en af te dwingen, waaronder online websites, inhoud, mobiele applicaties en digitale tv-diensten. Aan de andere kant moedigt de Europese Toegankelijkheidswet alle bedrijven in de EU aan om bij het ontwerp van hun goederen en diensten rekening te houden met de toegankelijkheidseisen. Dit betekent het vooraf installeren van functies zoals stemactivering in elektronische apparaten of het toepassen van richtlijnen op de werkplek die het voor mensen met een handicap gemakkelijker maken om taken binnen een professionele omgeving uit te voeren. Beide maatregelen zorgen voor een eerlijkere toegang tot technologie voor iedereen.

Wat is WCAG en waarom is het belangrijk?

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines en bestaat uit richtlijnen voor accessibility die zijn ontwikkeld door het W3C. WCAG is een belangrijke standaard om ervoor te zorgen dat webcontent voor iedereen toegankelijk is, ongeacht fysieke mogelijkheden. De richtlijnen bepalen hoe websites en apps toegankelijker kunnen worden gemaakt, zodat alle gebruikers toegang hebben tot dezelfde informatie en ervaring. Deze richtlijnen bevatten gedetailleerde aanbevelingen voor het maken van inhoud die gemakkelijk kan worden geconsumeerd door een breed scala aan gebruikers, waaronder mensen met een handicap. Door de richtlijnen te implementeren, kunnen organisaties websites ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk zijn. Zoals eerder aangegeven is het ontwikkelen van een toegankelijke website niet langer vrijblijvend.

WCAG has 3 levels: Level A, Level AA, and Level AAA
WCAG maakt deel uit van een reeks toegankelijkheidsrichtlijnen, waaronder de Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG) en de User Agent Accessibility Guidelines (UAAG). Voor meer informatie over UAAG raden we je aan deze uitleg van het W3-consortium te lezen: User Agent Accessibility Guidelines ( UAAG) Overzicht.

Webtoegankelijkheid maakt personen met een handicap sterker

Uiteindelijk stelt webtoegankelijkheid personen met een handicap in staat om zich opgenomen te voelen in onze steeds groter wordende digitale wereld. Het is belangrijk op te merken dat volgens de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) webcontent bedienbaar, waarneembaar, begrijpelijk en robuust moet zijn, zodat iedereen er op dezelfde manier mee kan werken. Buiten het feit dat het een juridische verplichting wordt, is het uiteraard ook een goede zaak om het nu al op orde te hebben voor de deadline op 28 juni 2025, puur omdat je zo meer klanten kunt bedienen.

Web accessibility kan ook jouw bedrijf beïnvloeden

Door rekening te houden met prestaties, esthetisch ontwerp, communicatiesystemen en ondersteunende technologie voor gehandicapten, kan een bedrijf een toegankelijk webplatform voor klanten creëren. Bovendien levert het op een toegankelijke manier ontwerpen van een webinterface een betere gebruikerservaring op voor alle klanten, ongeacht hun fysieke of zintuiglijke mogelijkheden. Accessibility creëert een concurrentievoordeel voor jouw bedrijf door klanten met een handicap in staat te stellen gebruik te maken van jouw dienst/product. Daarnaast geeft het je de kans om je te onderscheiden van concurrenten die hun platforms niet optimaliseren op basis van deze principes. Door toegankelijkheid te integreren in jouw digitale platform, zorg je ervoor dat iedereen gelijke toegang heeft tot jouw producten en diensten, wat niet alleen gunstig is voor je onderneming, maar ook laat zien dat je streeft naar inclusiviteit.

Web Accessibility tips
Accessibility best practices voor web developers en ontwerpers

Als web developer of designer is het essentieel om rekening te houden met de accessibility richtlijnen. Om dit in de praktijk te brengen, moet inhoud beschikbaar worden gemaakt voor de juiste useragents, zoals hulptechnologieën en browsers, om de content te kunnen interpreteren. Bovendien moeten contentmanagementsystemen op een verantwoorde manier worden gebruikt. Dit betekent het vermijden van geautomatiseerde functies die inhoud genereren zonder rekening te houden met best practices voor accessibility compliance. Alle webapplicaties moeten ook voldoen aan de relevante toegankelijkheidsnormen en -vereisten om een aangename browse-ervaring voor mensen met een handicap te garanderen. Door op de hoogte te blijven van best practices, kunnen ontwikkelaars toegankelijke websites bouwen die met succes aan deze belangrijke richtlijnen voldoen.

Designing and developing for accessibility - overview of the technical requirementsIn het begin lijkt het misschien ontmoedigend, maar afgezien van het feit dat het zakelijke voordelen heeft, doorbreek je bij het bouwen van een webtoepassing met toegankelijkheid in het achterhoofd barrières die voorkomen dat bezoekers de website niet (of niet goed) kunnen gebruiken. Er zijn morele, ethische en juridische redenen om websites toegankelijker te maken. Wat de reden ook is, je kunt dit bereiken door gedefinieerde richtlijnen te volgen bij het bouwen of ontwerpen van een nieuwe website. In veel gevallen volstaan enkele extra tags of de juiste stukjes code op de juiste plaats. Je kunt de belangrijke gesprekken over toegankelijkheid, geleid door de accessibility community, zien door te zoeken naar de hashtag #a11y op Twitter en andere sociale media.

Onthouden dus: web accessibility is een belangrijk onderdeel van het ontwerpen van jouw website en moet tijdens het ontwikkelingsproces in overweging worden genomen.

Wanneer je begint met het ontwikkelen of herontwerpen van een website, is het belangrijk om te overwegen hoe toegankelijk deze is voor alle gebruikers. Door de toegankelijkheid in een vroeg stadium en tijdens het ontwikkelingsproces te evalueren, kunnen de potentiële problemen snel worden geïdentificeerd en relatief gemakkelijk worden aangepakt. Eenvoudige stappen, zoals het wijzigen van instellingen in een browser, kunnen helpen bij het evalueren van subtielere elementen, zoals de contrastverhouding van tekst en de duidelijkheid van alt-tekst. Door deze controles regelmatig uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat jouw website aan de nodige richtlijnen voldoet en tegelijkertijd een betere ervaring voor alle gebruikers biedt.

Begin met een eenvoudige checklist voor web accessibility

Als je net begint met accessibility, bekijk dan deze checklist voor webtoegankelijkheid. Door deze lijst te doorlopen, voldoet je aan de meeste basisvereisten voor web accessibility. Als je op zoek bent naar iets geavanceerder, vraag dan een accessibility scan aan door een van onze experts door contact met ons op te nemen.

Tips om je website of applicatie toegankelijker te maken

Nu je weet wat er globaal nodig is om een website of andere applicatie toegankelijk(er) te maken gaan we het opsplitsen in 3 eenvoudige stappen waar je vandaag nog aan kunt werken:

Gebruik beschrijvende labels, linktitels, headings en alt tags

Een van de belangrijkste stappen om een website of applicatie toegankelijker te maken, is het toewijzen van beschrijvende labels, het maken van linktitels, koppen en alternatieve tekstbeschrijvingen (alt tags). Als je dit doet, zorg je ervoor dat pagina's correct worden gelabeld en dat alle gebruikers volledig kunnen communiceren met de website en de inhoud ervan. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met mobiele toegankelijkheid bij het ontwikkelen van een website of applicatie, aangezien meer gebruikers dan ooit tevoren toegang hebben tot web content op hun smartphones. Het is dus van cruciaal belang dat jouw webpagina's er hetzelfde uitzien en op alle apparaten op dezelfde manier werken.

web accessibility alt tags (SEO benefit)

Ontwerp inhoud die kan worden gelezen door een schermlezer

JAWS en NVDA voor Windows en VoiceOver voor macOS zijn de meest populaire schermlezers die mensen gebruiken. Om te begrijpen hoe deze tools de inhoud op jouw website verwerken, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze ondersteunende technologie werkt. Voor ontwikkelaars is het relatief eenvoudig om een webpagina of mobiele applicaties toegankelijk te maken voor lezers.

Het ontwerpen van toegankelijke webcontent betekent ontwerpen met leesbaarheid en bruikbaarheid in het achterhoofd voor de meest uiteenlopende gebruikers. Door ARIA-attributen (Accessable Rich Internet Application) te implementeren, kunnen developers het voor de software gemakkelijker maken om de inhoud en functionaliteit van de website te interpreteren. Met Accessible Rich Internet Applications (ARIA) kunnen ontwikkelaars extra semantische informatie geven over inhoud die anders moeilijk te interpreteren is voor een schermlezer.

Tip: zorg er als developer voor dat je de MDN-documenten over ARIA-attributen leest om te leren hoe je websites, vooral die met veel Javascript-code, toegankelijk kunt maken voor elke schermlezer.

ARIA attributes codeJe hebt misschien ARIA-attributen gezien in andere projecten, een codepen project of de templates die je hebt gekocht. In het verleden hebben we het gehad over contrast, maar voor sommige mensen volstaat het contrast niet en hebben ze een schermlezer nodig om op internet te surfen. Bij het werken aan de toegankelijkheid van de site is het belangrijk om een paar belangrijke punten in gedachten te houden. Knopteksten en labels moeten gemakkelijk herkenbaar zijn voor een gebruiker van een schermlezer - vage en generieke termen zoals 'klik hier' moeten altijd worden vermeden, aangezien deze gebruikers vertrouwen op sterk op duidelijke communicatie via geschreven tekst. Bovendien moet de navigatie zijn opgebouwd met zinvol geordende koppen, zodat een schermlezer de informatiehiërarchie van jouw site nauwkeurig kan begrijpen. Ontwikkelingsprocessen zoals het schrijven van semantische markeringen zijn ook van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat een gebruiker van een schermlezer toegang heeft tot de inhoud van jouw site zonder gehinderd te worden door niet-semantische code. Hieronder vind je een voorbeeld waarin meteen duidelijk is waarom semantische markeringen zo belangrijk zijn.

HTML structure - semantic markup for accessibility

Bied opties voor gebruikers om de lettergrootte, contrastverhoudingen, kleurenschema's, enz.

AudioEye biedt functies voor webtoegankelijkheid om websites toegankelijker te maken voor gebruikers van ondersteunende technologie, zoals een schermlezer. Door webtoegankelijkheid in webbrowsers op te nemen, kunnen ondernemers profiteren van opties om de lettergrootte, contrastverhoudingen en kleurenschema's te regelen om de toegankelijkheid van de website te verbeteren. AudioEye maakt het eenvoudiger dan ooit om te voldoen aan standaarden voor webtoegankelijkheid door een eenvoudige installatie en implementatie te bieden, zodat jij je zakelijke website met minimale inspanning toegankelijk kan maken. Met AudioEye's uitgebreide bibliotheek met webrichtlijnen en -standaarden krijgen developers de nodige tools die nodig zijn om met succes naleving van webtoegankelijkheid te bereiken en een breder publiek te bereiken.

AudioEye web accessibility software
Meer weten over AudioEye? Als partner van AudioEye helpen we bedrijven te voldoen aan webstandaarden voor toegankelijkheid en zorgen we ervoor dat jij kunt voldoen aan de wettelijke vereisten. Naast het helpen met web accessibility, kan ons team ervoor zorgen dat jouw website zelf, de broncode, wordt bijgewerkt om te voldoen aan alle accessibility richtlijnen. Wil je meer weten? Plan vandaag nog een gesprek in met een van onze accessibility experts.

AudioEye trusted certification for web accessibility
Met deze eenvoudige tips geïmplementeerd in je webdesignproces, ben je binnen de kortste keren op weg naar een toegankelijke website!

Evaluatietools om web accessibility compliance te testen

Het testen van de toegankelijkheid van jouw website is cruciaal om ervoor te zorgen dat de site voldoet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. Gelukkig zijn er tal van tools beschikbaar om te verifiëren of je website aan de WCAG-richtlijnen voor toegankelijkheid en andere standaards voldoet.

AudioEye onderscheidt zich van de massa als een toegankelijkheidsplatform dat niet alleen krachtige evaluatietools biedt, maar ook verder gaat dan alleen testen om gevonden toegankelijkheidsproblemen actief op te lossen. Het maakt het zelfs mogelijk om in de loop van de tijd toegankelijkheidsverbeteringen aan te brengen om de naleving van de toegankelijkheid op lange termijn voor webgebruikers met een handicap te garanderen. We raden ten zeerste aan om AudioEye te gebruiken als het gaat om het testen van de toegankelijkheidscompliance van je website. Het meet alle vereisten van het webtoegankelijkheidsinitiatief en helpt je te voldoen aan de vereisten van de nieuwe Europese Accessibility Act, waardoor jouw website toegankelijk wordt.

Als je op zoek bent naar minder geavanceerde tools, dan is Wave een goed startpunt.

Conclusie

Het creëren van websites waartoe iedereen toegang heeft, is essentieel om ervoor te zorgen dat niemand wordt uitgesloten van het gebruik van internet. Een voorbeeld hiervan is gebruikers met een beperkte fijne motoriek, zoals veel oudere personen. Zij kunnen moeite hebben met het gebruik van een muis om te navigeren en interactie te hebben met websites. Om deze barrière te overwinnen, is het essentieel om een toegankelijke website te ontwikkelen die niet afhankelijk is van een muis, maar alle functionaliteit via het toetsenbord beschikbaar maakt. Op deze manier kunnen gehandicapte gebruikers ondersteunende technologieën zoals spraakinvoer gebruiken om te communiceren met hun gewenste inhoud. Focussen op webtoegankelijkheid moet een integraal onderdeel zijn van elk ontwikkelingsproces om ervoor te zorgen dat aan ieders online behoeften wordt voldaan.

Web accessibility is essentieel voor webmasters die een breder publiek willen bereiken. Door de WCAG-richtlijnen te volgen en tools zoals AudioEye te implementeren, kunnen webmasters ervoor zorgen dat hun websites toegankelijk zijn voor alle gebruikers, ongeacht eventuele fysieke of cognitieve handicaps. Casestudy's tonen aan dat toegankelijke websites onder andere betere zoekresultaten, lagere onderhoudskosten en een groter publieksbereik opleveren. Met deze tools tot je beschikking, ben je goed op weg om een toegankelijke website te maken!

Een ander belangrijk ding om op te merken is dat toegang tot informatie- en communicatietechnologieën, inclusief het web, wordt gedefinieerd als een fundamenteel mensenrecht in het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap (UN CRPD).

Vanaf 28 juni 2025 moeten alle Europese bedrijven en overheidsinstanties voldoen aan de nieuwe Europese Accessbility Act.

Door je website toegankelijk te maken, zorg je ervoor dat al jouw potentiële gebruikers, inclusief mensen met een handicap, een behoorlijke gebruikerservaring hebben en gemakkelijk toegang hebben tot jouw informatie.

Wil jij ervoor zorgen dat jouw website voldoet aan de wettelijke vereisten en een goede ervaring biedt aan iedereen die webtoegankelijkheid nodig heeft? Plan een consult in met een van onze experts op het gebied van webtoegankelijkheid.