Neem een voorsprong op je concurrentie: de beste SEO-trends voor 2023

Hoe verandert zoekmachine optimalisatie in de toekomst? Het is moeilijk om precies te voorspellen hoe SEO zal veranderen naarmate de technologie vordert, maar dat betekent niet dat je je vandaag niet kunt voorbereiden, zodat jouw bedrijf klaar zal zijn als de toekomst komt. Met dat in gedachten zijn hier enkele van de belangrijkste trends waarmee je rekening moet houden bij het optimaliseren van je online marketing- en SEO-strategie.

Sophie Roos
Sophie Roos

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een strategie die voortdurend in ontwikkeling is. Google werkt het algoritme en de manier waarop het zoekopdrachten verwerkt voortdurend bij, dus je SEO-strategie moet fris blijven om concurrerend te blijven.

Als je je SEO-strategie voor het nieuwe jaar voorbereidt, bekijk dan deze SEO-trends en voorspellingen voor 2023 voordat je verder gaat! Blijf lezen om meer te weten te komen over wat je het komende jaar met SEO kunt verwachten en hoe je jou SEO-strategie kunt optimaliseren voor deze trends!

PS Bezorgd dat je SEO-strategie de concurrentie niet bijhoudt? Gebruik onze gratis SEO-audit om erachter te komen waar je je website op SEO gebied kunt verbeteren!

Wil je zien wat er in 2023 trending is voor SEO? Hier zijn de meest relevante trends die van invloed zullen zijn op je SEO-strategie.

Optimalisatie van gesproken zoekopdrachten

Google pusht voice search steeds meer. Dit gebeurt zowel via de Google Assistent als Google Home, dus je moet voorbereid zijn om je teksten hierop te optimaliseren.

Waarom is Voice Search Optimalisatie zo'n belangrijk onderdeel van SEO? Kijk eens naar deze statistieken:

  • 58% van de consumenten gebruikt gesproken zoekopdrachten om online informatie over een lokaal bedrijf te vinden. (Bron: Search Engine Journal)

  • 27% van de Google gebruikers maakt gebruik van gesproken zoekopdrachten op mobiel (Bron: Google)

  • 52% van de eigenaren van slimme luidsprekers bewaart hun apparaten in een gemeenschappelijke ruimte zoals een woonkamer. 25% van de mensen bewaarde hun apparaat in de slaapkamer, terwijl 22% de luidspreker in de keuken hield. (Google)

  • 75% van de resultaten van gesproken zoekopdrachten staat in de top drie van posities voor een bepaalde vraag bij een desktopzoekopdracht

  • 60% van de mensen beweert dat slimme apparaten essentieel zijn voor hun leven, en ze kunnen zich niet voorstellen om terug te gaan

  • 25% van de zoekopdrachten op de desktop in Windows 10 werd met spraak uitgevoerd

  • 56% van de gesproken zoekopdrachten werd uitgevoerd om iets op internet te zoeken

Zoals je kunt zien, is het geen geheim dat gesproken zoekopdrachten in opkomst zijn. 58% van de consumenten is een behoorlijk groot aantal, en daarom is het zo belangrijk om vandaag te beginnen met het optimaliseren van je website voor gesproken zoekopdrachten.

Google Voice Search SEODus, wat kun je doen om je website gebruiksvriendelijker te maken voor spraakgestuurd zoeken? Hier zijn een paar tips:

  1. Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is. Steeds meer mensen gebruiken gesproken zoekopdrachten op hun mobiele apparaten, dus het is essentieel dat je website responsive is zodat gebruikers gemakkelijk door je website kunnen navigeren op kleinere schermen zoals smartphones en tablets.

  2. Gebruik long-tail zoekwoorden in je teksten. Gesproken zoekopdrachten zijn bijzonder goed in het beantwoorden van specifieke vragen, dus het gebruik van long-tail-zoekwoorden zal u helpen die zoekopdrachten te targeten.

  3. Zorg ervoor dat je teksten en blog posts correct en up-to-date zijn. Een van de belangrijkste klachten over gesproken zoekopdrachten is dat de resultaten vaak onnauwkeurig kunnen zijn. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de teksten op je website duidelijk en up-to-date zijn.

Houd de zoekintentie in de gaten

Zoekintentie is een van de belangrijkste signalen die Google gebruikt om te kijken hoe hoog je in de zoekresultaten verschijnt met jouw website, maar wat is zoekintentie?

Zoekintentie (ook bekend als "Gebruikersintentie") is het belangrijkste doel dat een gebruiker heeft bij het typen van een zoekopdracht in een zoekmachine. Veelvoorkomende typen zoekintenties zijn informatieve, commerciële, navigatie- en transactionele zoekintenties.

Laten we een voorbeeld bekijken; het is zaterdagavond en je hebt vrienden uit eten, maar het wordt al laat. Tijd om snel een recept te vinden op Google, dus je zoekt op "quick lasagna recipes".

Search IntentJe klikt op het eerste zoekresultaat en merkt dat het recept 1,5 uur duurt.

Oh no no no!Dit recept gaat te lang duren en hier was je niet naar op zoek. Uiteraard klik je dus op de terugknop en ga je naar het volgende zoekresultaat net onder de link die je zojuist had aangeklikt. Deze keer klik je op een lasagne-recept dat 10 minuten duurt en dit is een perfect zoekresultaat dat overeenkomt met je intentie. Dit is PRECIES wat je zoekt. Als genoeg mensen die zoeken naar "snel lasagne-recept" hetzelfde voelen, krijgt dat resultaat een aanzienlijke boost in de ranglijst.

De reden dat je je hierop moet concentreren, is omdat het voldoen aan de zoekintentie uiteindelijk het #1 doel van Google is.

Wil je meer te weten te komen over de geheimen die onze SEO-experts toepassen om onze klanten op pagina 1 van Google te rangschikken? Download onze gratis SEO-gids.

SERP-functies

SERP-functies zijn elementen die op de resultatenpagina van de zoekmachine van Google verschijnen en die verder gaan dan de traditionele zoekresultaten. Simpel gezegd, een SERP-functie is elk element op een pagina met zoekresultaten van Google dat geen "alleenstaande blauwe link" is zoals traditionele zoekresultaten.

Voorbeelden van Google SERP-functies zijn:

1. Aanbevolen fragmenten (featured snippets)

Featured snippets bieden beknopte en directe antwoorden op een zoekopdracht en worden weergegeven als een zoekresultaat in Google, tussen de best betaalde resultaten en de eerste organische positie. Featured Snippets worden ook wel "Answer Boxes" genoemd omdat het een direct antwoord geeft op een vraag, of "Position Zero" omdat het boven het eerste traditionele zoekresultaat verschijnt.

Featured snippets
2. Rich Snippets

Rich snippets zijn de "gewone" zoekresultaten in Google, waaraan naast je metatitel, metabeschrijving en URL extra informatie is toegevoegd.

Deze gegevens zijn afkomstig van gestructureerde gegevens op een pagina. De meest gebruikte rich snippets zijn recensies, recepten en FAQ-items.

Rich Snippets

3. Mensen vragen ook (people also ask)

Bij sommige zoekopdrachten verschijnt een veld met de titel "Mensen vragen ook" hoog in de zoekresultaten. Hieronder staan vier vragen met betrekking tot je zoekopdracht. Zodra je op een vraag klikt, verschijnt er een verkort antwoord. Dit antwoord is afkomstig van een website. Het werkt dus eigenlijk hetzelfde als een 'Featured Snippet'.

Het grote voordeel van 'Mensen vragen ook' ten opzichte van de Featured Snippet is dat je pagina niet in de top 10 van de oorspronkelijke zoekopdracht hoeft te staan! Als je pagina bijvoorbeeld op de tweede pagina in Google staat, kan deze nog steeds worden weergegeven in de 'Mensen vragen ook' resultaten.

People Also Ask

4. Betaalde zoekadvertenties (PPC)

Niet alle resultaten op Google SERP's zijn organisch. Je kunt ook pay-per-click (PPC) advertenties gebruiken, die meestal helemaal bovenaan of helemaal onderaan de pagina verschijnen. Ze zien eruit als organische resultaten, maar met het label 'Advertentie' in de bovenhoek.

Deze advertenties werken op een biedsysteem, waarbij je het maximale bedrag instelt dat je bereid bent te betalen voor een klik. Je betaalt alleen voor je advertenties wanneer mensen erop klikken, waardoor PPC zeer kosteneffectief is als het goed wordt gedaan.

Paid Search Ads

Mobiel-eerst indexeren

Google heeft op 24 april 2017 zijn mobile-first indexeringsupdate uitgerold. Dit betekent dat Google inhoud tegenwoordig eerst op mobiel indexeert en de informatie vervolgens indien nodig overzet naar een desktopversie. De laadtijd van pagina's zal ook in de beoordeling van Google's crawlers worden genomen voor het rangschikken van je website.

Heb je alleen een desktopsite die niet via smartphones te bekijken is? Dan is het tijd voor een website-update om ervoor te zorgen dat je nieuwe website mobiel vriendelijk (responsive) is. Sinds de mobile first index is uitgerold, is het enorm belangrijk om een mobiel vriendelijke (responsive) website te hebben.

Mobile first is geen recente ontwikkeling, maar wel een ontwikkeling waar veel te weinig aandacht aan wordt besteed. Vooral oudere websites worden vaak gebouwd met de desktopgebruiker in het achterhoofd, maar dat is tegenwoordig achterhaald.

Ontdek of je website Mobile-First ready is door een gratis SEO-audit aan te vragen bij een van onze consultants.

Versnelde mobiele pagina's (AMP)

Het AMP-project (wat oorspronkelijk stond voor Accelerated Mobile Pages) is een open-source framework dat is ontwikkeld met de missie om een user-first formaat voor web content te bieden. De officiële bewoording is een beetje obscuur, dus laten we het opsplitsen.

Waar gaat AMP over en wat is het dan precies? Versnelde mobiele pagina's zijn in wezen uitgeklede pagina's met geminimaliseerde HTML. Ze kunnen worden opgeslagen in de AMP-cache van Google, waardoor gebruikers er vrijwel direct toegang toe hebben op smartphones en andere mobiele apparaten.

Het project is ontworpen om het laden en lezen van online inhoud op mobiele apparaten te versnellen. Daarom maken AMP-pagina's geen deel uit van desktop zoekresultaten. Aangezien er nu meer Google-zoekopdrachten zijn op mobiele apparaten dan op desktopcomputers, is dat geen reden om de waarde van deze pagina's over het hoofd te zien.

Visueel zoeken (visual search)

De belangrijkste SEO-verandering vindt plaats in de zoekmachine van Google. Visueel zoeken is een nieuwe manier van zoeken, inclusief afbeeldingen en video's. Dit geeft websites een voordeel ten opzichte van andere concurrenten door het voor mensen gemakkelijker te maken om hun producten te vinden. Dit kan komen doordat visuele platforms steeds populairder zijn geworden, zoals TikTok, Instagram en Pinterest.

Visueel zoeken kan ook worden geïntegreerd met Maps en Google Earth, zodat je alle plaatsen kunt vinden die verkopen wat je zoekt. Als gevolg hiervan zal dit leiden tot meer conversies bij lokale bedrijven. Met deze SEO-wijzigingen is Google begonnen met het indexeren van live webcams en locaties op een kaart. Mensen kunnen realtime beelden op YouTube zien wanneer ze naar iets specifieks zoeken.

Al deze veranderingen bewijzen dat digitale marketing niet alleen gaat over het creëren van content, maar ook over het op nieuwe manieren aangaan van je publiek.

Video Content

Licht, camera, actie! Het is nu tijd om je videostrategie te ontwikkelen. Video is tegenwoordig een enorm belangrijk element in het digitale landschap. 82% van de content die wereldwijd wordt gemaakt, zal in 2023 in de vorm van video's zijn. Als je video content wilt gebruiken om deze doelgroep aan te spreken, moet je de videotrends die we vandaag zien bijhouden en voorspellen wat er gaat komen. Video content is zijn eigen unieke kunstvorm en het uitproberen van nieuwe dingen wordt door het publiek warm ontvangen.

De opkomst van videomarketing is in marketing niet te negeren. Het aantal mensen dat actief naar video content kijkt, zal naar verwachting in 2023 meer dan 3,5 miljard bedragen. Dat is ongeveer de helft van de totale wereldbevolking!

Video content heeft veel kracht omdat het het publiek met meer succes ontmoet dan andere vormen van content. Meer dan 68% van de consumenten kijkt liever naar video's om meer te weten te komen over nieuwe producten of diensten. Dit komt omdat video aantrekkelijker is dan andere populaire content zoals statische afbeeldingen en geschreven tekst zoals blog posts.

Video content is een geweldig hulpmiddel om te leren en het is super gemakkelijk om te consumeren. Tegenwoordig hebben we het allemaal te druk om tijd te hebben om lange productbeschrijvingen te lezen. Lange teksten zijn nou eenmaal erg overweldigend. Je publiek wil je bedrijf in actie zien door middel van videomarketing.

Lokale SEO (local SEO)

In 2004 implementeerde Google lokale SEO om lokale bedrijven een kans te geven om te concurreren met hun (inter)nationale concurrenten. Als een zoekopdracht een geografische bedoeling aangaf, zoals een zoekopdracht naar een makelaar, restaurant, dakdekker, loodgieter of dokter, maakten Google en andere populaire zoekmachines lokale resultaten beter zichtbaar voor gebruikers.

Als u zoekt naar 'Makelaar', worden niet noodzakelijk de nationale en grote makelaars weergegeven, maar wordt in plaats daarvan naar je omgeving gekeken. Het doel van lokale SEO is om zoekresultaten of resultaten voor zoekopdrachten met geografische bedoelingen te verbeteren. Dus als je zou zoeken naar "SEO-bureau bij mij in de buurt", "SEO-bureaus in mijn stad" of iets dergelijks, zal het lokale bedrijven naar de resultaten halen in plaats van een lijst met landelijke SEO-bureaus.

Lokale SEO is belangrijk omdat bijna de helft van de zoekopdrachten lokale informatie zoekt.

Wil je meer weten over hoe je jouw bedrijf kunt optimaliseren voor betere lokale SEO-ranglijsten? Vraag een gratis audit aan bij onze lokale SEO-experts.

Laatste gedachten over SEO-tips voor 2023

Houd er ten slotte rekening mee dat er geen echte eindstreep is als het gaat om je SEO-strategie. Constante updates en de strijd met je concurrenten betekent dat er altijd iets te doen is, om nog maar te zwijgen van het feit dat je kunt verbeteren wat je al hebt gedaan. Als je SEO niet goed hebt toegepast, is een goede manier om te beginnen door je content bij te werken met trefwoorden, backlinks en betere leesbaarheid. Je kunt er zelfs voor zorgen dat pagina's die al beter hebben gepresteerd hun verkeersgroei behouden of daarop voortbouwen door ze regelmatig bij te werken.

Terug naar je zoekwoorden onderzoek: dit is een geweldige kans om deze termen en concurrentieanalyse te gebruiken als basis voor een content planning voor de lange termijn. Elk zoekwoord zou moeten vertakken in een aantal andere, wat op zijn beurt meerdere ideeën genereert. In plaats van slechts één artikel over een specifiek onderwerp te schrijven, kun je bijvoorbeeld een onderwerp maken waaruit een reeks andere, meer specifieke artikelen zal voortkomen. Met tools als SEMrush en Yoast kun je een gedegen content en website analyse uitvoeren. Het toevoegen en bijwerken van oude content kan je verkeer verdubbelen - probeer het gewoon zo lang mogelijk te laten duren en let op de interne en externe links waar we het over hadden.

Dit artikel is slechts een voorproefje van waar SEO om draait

SEO is een discipline die met de dag complexer en genuanceerder wordt, maar met enkele beproefde tips die de tand des tijds op dit gebied hebben doorstaan, zou je klaar moeten zijn voor wat er ook op je pad komt in 2023.

Voor meer informatie en voorbeelden van SEO voor beginners, gevorderden en experts is er een schat aan bronnen beschikbaar. Het SEO-landschap verandert voortdurend, dus wacht niet langer en ga aan de slag! Als SEO bureau in Rotterdam weten wij wat ervoor nodig is om een passende SEO strategie te ontwikkelen die resultaat gaat opleveren, dus neem vandaag nog vrijblijvend contact op.