
Het zal je misschien verbazen dat de meeste bedrijven die betrokken zijn bij B2B-marketing dagelijks fouten maken. Dat zou je niet alleen een pauze moeten geven, maar ook een beetje opwinding. Als je bedrijf de B2B marketing fouten die iedereen maakt, kan vermijden, ben je op weg naar sterkere leads.
Als groeiende internetbureau uit Rotterdam & New York City, willen we dat onze klanten slagen. Daarom delen we altijd belangrijke informatie zoals deze met onze klanten, en vandaag ook met jou!
Iedereen maakt fouten. Dat is vaak hoe we leren en vooruitgang boeken in ons leven, waarbij we wijsheid opdoen door ons falen. In het bedrijfsleven is het echter geen efficiënt model van winstgevendheid om constant op deze manier te leren. Door van anderen te leren, kan jouw bedrijf het verlies van tijd en middelen voorkomen dat veel van je concurrenten plaagt.
Een korte opmerking, deze lijst met fouten is niet sexy. Beschouw ze meer als het 'vuile werk' van marketing dat de meeste mensen maar al te graag vermijden. Daarin ligt ook de grootste fout. Het vuile werk legt de basis waaruit je verder zult gaan groeien. Dit moet dus worden omarmd, niet vermeden.
1. Veel voorkomende B2B marketing fouten
Geen inhoud toewijzen aan de sales funnel
Inhoud maken omwille van de inhoud is verspillend. Terwijl een bedrijf inhoud moet maken voor nieuwsbrieven, e-mails, sociale media, blogs en website-behoeften, moet die inhoud deel uitmaken van een inhoudsstrategie. Deze strategie moet worden gekoppeld aan de sales funnel om potentiële klanten tijdens hun reis een duwtje te geven.
Ga verder dan alleen een inhoudsagenda maken en je concentreren op zoekwoorden. Wijs content toe aan de sales funnel, zoek de gebieden die niet worden onderhouden en creëer een strategie die klanten naar de volgende fase brengt.
Niet volgen van best practices voor zoeken
Ze worden niet voor niets "best practices" genoemd, en toch negeren veel mensen ze of blijven ze niet op de hoogte van wijzigingen. Voor organisch zoeken is het absoluut noodzakelijk dat je de richtlijnen van Google voor website en inhoud volgt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van betaald zoeken, zoals PPC Ads.
Niet in staat marketing af te stemmen op de verkoop
Marketing en verkoop moeten samenwerken om bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Er zijn echter veel gevallen waarin deze afdelingen niet goed zijn uitgelijnd. Technologie is de eerste plaats waar de twee op elkaar moeten aansluiten en gegevens over prospects en klanten moeten delen.
Plannen en doelen moeten ook worden gedeeld, zodat iedereen begrijpt welke campagnes en programma's worden gebruikt en hoe leads worden gebruikt en gevoed.
Niet-sociaal gebruik van sociale media
Het wordt niet voor niets "sociale media" genoemd en niet "media". We hadden al media in een groot aantal formaten. Sommige bedrijven erkennen het onderscheid gewoon niet en richten zich op het gebruik van verschillende sociale mediaplatforms als een andere mediakans om producten naar mensen te duwen. Dit veroorzaakt niet alleen vertrouwensproblemen, maar voorkomt ook dat een bedrijf zich correct op branding kan concentreren.
Social media is een plek om een stem voor je merk te ontwikkelen, meer te weten te komen over een publiek en vooral: interactie met het publiek. Een goede vuistregel is 4 interactieve of sociale berichten voor elke advertentie. Dit geldt met name op Facebook en Instagram.
Analytics niet volledig benutten
Analytics zijn krachtig, maar alleen als je de data goed benut. Er moeten vastgestelde doelen zijn voor elke marketingdoelstelling en deze moeten worden gevolgd via analyses op je website en andere gebruikte platforms, zoals sociale media of e-mail. Het is belangrijk om de dingen die worden gedaan bij te houden en toe te wijzen om vervolgens de effectiviteit van marketinginspanningen aan te tonen & te meten. Benieuwd welke kansen jij wellicht laat liggen?
Tests niet (consequent) gebruiken
Er zijn een belachelijke hoeveelheid opties voor het testen van Google Ads op je website tot e-mail conversie. Maar om de een of andere reden testen veel bedrijven bijna nooit of helemaal niet. De markt is gewoon te groot en concurrerend om niet alles te testen wat je doet.
Je kunt specifiek woordgebruik, de volgorde van woorden en het aantal gebruikte woorden in een e-mailkop testen, wat cruciaal kan zijn in verband met de opening rates. Dat is uiteraard slechts een voorbeeld.
Velen doen geen moeite om te testen omdat ze de potentiële voordelen versus de bestede tijd niet overwegen. Wat als je twee uur aan testen besteedt en het resulteert in een toename van 4% in conversies of opening rates voor je e-mail? Dat lijkt me absoluut een geweldige waarde.
Wat niet logisch is, is een campagne van € 20.000 uitvoeren en GEEN extra uren testen besteden om ervoor te zorgen dat je de ROI maximaliseert.
Verspillende tech-uitgaven
Technologie is glanzend en leuk. Een goede verkoper zal je precies vertellen hoe het al je problemen kan oplossen. Die verkoper vermeldt echter niet dat jouw bedrijf vervolgens die software moet integreren, processen en procedures moet creëren, om vervolgens óók nog eens mensen te moeten trainen in het gebruik ervan.
Tech is uiteraard zeer waardevol en nuttig in digitale marketing, maar het moet zorgvuldig worden overwogen.
Neem voordat je geld uitgeeft aan nieuw speelgoed de tijd om in kaart te brengen hoe de technologie zal worden gebruikt, de voordelen, integratiepunten en ook de tijd/energie die nodig zijn voor procedures en training. In sommige gevallen is het de investering simpelweg niet waard.
Regelmatige gegevenscontroles overslaan
Ons technisch zware informatietijdperk heeft van veel bedrijven data-hoarders gemaakt, wat geen goede zaak is. Veel te veel bedrijven blijven informatie toevoegen aan databases en nemen niet de tijd om verouderde en verouderde informatie en records te verwijderen.
Telefoonnummers veranderen, mensen wisselen van positie of verlaten bedrijven. Door de tijd te nemen om regelmatige gegevens audits uit te voeren, verspil je geen tijd aan het zoeken naar dode leads.
Vergeet ook niet de GDPR & AVG die verstrekkende gevolgen hebben voor data verwerking en opslag.
The bottomline
De bottomline is neer dat het vermijden van "het vuile werk" als het gaat om marketing absoluut een fout is die kansen kost; iets wat uiterst waardevol is in marketing en verkoop. Deze lijst met B2B marketing fouten die iedereen maakt, bevat de meest grove fouten die we regelmatig tegenkomen en die een bedrijf ervan weerhouden om hun volledige potentieel te bereiken.