SaaS SEO-strategieën: de ultieme gids voor 2023

Terwijl de SaaS-industrie blijft groeien, is er nooit een beter moment geweest voor bedrijven om te profiteren van deze unieke kans en hun aanwezigheid op de markt uit te breiden. Hoewel het een lastige taak kan zijn om je merk van een onbekende entiteit succesvol te maken tegen gevestigde concurrenten, kan een zorgvuldige planning het verschil maken!

Nathanial Henniges
Nathanial Henniges

SEO for SaaS as a growing market

Totale omvang van de SaaS-markt (in miljarden USD) – Afbeeldingsbron

Voor SaaS-bedrijven die hun online aanwezigheid willen verbeteren, is het beheersen van de kunst van Search Engine Optimization (SEO) van cruciaal belang. Maar zelfs met ervaring en hulp van een ervaren SaaS SEO agency kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen bij het ontwikkelen van een SEO strategie.

Als ondernemer of marketeer weet je dat de positie van je website in de zoekresultaten (SERPS) essentieel is voor online succes.

Hoe hoger je scoort, hoe meer verkeer je ontvangt via organische zoekresultaten.

Het hebben van een effectieve SEO-strategie is essentieel voor elk succesvol SaaS-bedrijf. Maar wat is er nodig om het perfecte zoekmachine optimalisatie plan te maken? We zullen dit en meer onderzoeken in onze uitgebreide gids over hoe jij jouw SaaS SEO-systeem kunt optimaliseren, met onderwerpen als het belang van SaaS SEO, belangrijke aandachtsgebieden en het bereiken van een doelgroep.

Ik ga je uitleggen welke SEO-strategieën voor SaaS-startups het meeste rendement behalen, zodat je jouw online bereik met vertrouwen kunt maximaliseren en weet welke SEO strategieën Google beloont!

Inhoudsopgave

  1. Wat is SaaS SEO?

  2. Het belang van SEO voor SaaS: waarom investeren in SEO een geweldige ROI heeft

  3. Keyword research

  4. Landing pagina's en funnels

  5. On-page optimalisatie

  6. Link building

  7. Het meten van SEO-succes

  8. Conclusie: de juiste SEO strategieën

Wat is SaaS SEO?

SaaS SEO is een effectieve manier om zichtbaarheid op Google te krijgen, waarbij potentiële klanten jouw website kunnen ontdekken wanneer ze naar iets gerelateerds zoeken.

Door effectieve implementatie van strategieën zoals On-Page SEO, Off-Page SEO en Technische SEO-tactieken, kun je ervoor zorgen dat meer bezoekers jouw SaaS website gaan bezoeken, wat leidt tot meer organisch verkeer en op zijn beurt meer succes via inbound marketing.

SEO is essentieel voor elk bedrijf, maar het is vooral belangrijk voor SaaS-bedrijven.

Waarom? Omdat de meeste SaaS-bedrijven vertrouwen op organisch zoekverkeer om leads en klanten te genereren. Als je website niet hoog scoort in SERPS (zoekresultaten), loop je enorm veel potentiële klanten mis.

SEO for SaaSAls je zichtbaarder wilt worden op pagina 1 van Google, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. In dit artikel gaan we vijf tactieken uitleggen die je kunt gebruiken om de zichtbaarheid en positie van je website in SERPS te verbeteren. Daarnaast bespreken we drie tools die je kunt gebruiken om een sterke SaaS SEO-strategie te ontwikkelen en je te helpen de concurrentie te domineren. Laten we beginnen!

Het belang van SEO voor SaaS: waarom investeren in SEO een geweldige ROI heeft

Het belang van SEO voor SaaS bedrijven kan niet genoeg worden benadrukt. Zoekmachinemarketing is een belangrijk ingrediënt voor elke marketingstrategie, omdat goed uitgevoerde SEO SaaS-strategieën organische groei op de lange termijn mogelijk maken tegen veel lagere kosten dan traditionele advertentie campagnes.

Om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf prominent in de zoekresultaten verschijnt, is het belangrijk om te investeren in een solide SEO-strategie (zoekmachine optimalisatie).

Hoewel er veel verschillende aspecten aan SEO zijn, zijn enkele van de belangrijkste factoren voor SaaS-bedrijven het optimaliseren van website content (teksten) voor relevante zoekwoorden, het bouwen van links van hoogwaardige websites en het maken van informatieve blogposts. Door deze stappen te nemen, kunt u uw zichtbaarheid voor bots van zoekmachines verbeteren en meer leads en klanten naar uw bedrijf trekken.

In de huidige competitieve markt is een effectieve SEO-strategie een essentiële component voor inkomende marketing voor elk SaaS-bedrijf dat wil slagen. Populaire zoekmachines zoals Google (en andere zoekmachines) hechten veel waarde aan content, en de technische structuur van jouw website.

Keyword Research

Een van de belangrijkste aspecten van SEO is keyword research of zoekwoordonderzoek. Zonder de juiste keywords en strategie gaat het je niet lukken om hogere posities in Google te behalen. Maar hoe herken je de juiste keywords? En hoe weet je welke keywords het waard zijn om te targeten?

Er zijn een aantal verschillende strategieën die je kunt gebruiken om de beste keywords voor jouw website te vinden. Om te beginnen kun je Google Ads (voorheen bekend als Google AdWords) gebruiken om ideeën op te doen voor zoekwoorden voor jouw website. Als onderdeel van Google Ads is het een tool waarmee je op keywords kunt bieden voor advertenties, maar daar houd het niet op. Google Ads biedt waardevolle gegevens over hoeveel mensen naar die zoekwoorden zoeken. Deze gegevens kunnen je helpen bepalen of een bepaald zoekwoord de moeite waard is of niet.

Effective SaaS SEO keyword strategy researchEen andere strategie is om de Google Ads Zoekwoordplanner van Google te gebruiken. Ook deze tool biedt gegevens over hoeveel mensen naar een bepaald zoekwoord zoeken, evenals andere gerelateerde gegevens zoals gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten en concurrentieniveau. Deze gegevens kunnen je helpen bepalen of een bepaald zoekwoord de moeite waard is om te targeten.

Als je een professionelere tool voor zoekwoordonderzoek wilt gebruiken die je kan helpen bij het selecteren van keywords voor je contentmarketingstrategie, raden we je aan om Semrush eens te proberen. Wil je direct aan de slag? Meld je hier aan voor een gratis proefperiode van 7 dagen voor Semrush en krijg inzicht in je huidige posities op de zoekmachines, ontdek welke backlinks je competitie gebruikt en welke keywords jij je moet gaan concentreren om meer organisch verkeer naar je website te drijven.

Zodra je een paar goede zoekwoorden hebt geïdentificeerd, is het tijd om jouw website voor die zoekwoorden te optimaliseren. Dit proces staat bekend als on-page optimalisatie. On-page optimalisatie bestaat onder andere uit het optimaliseren van de title-tags, meta description, headings (H1, H2, H3, etc.), afbeeldingen en andere elementen van je website die van invloed zijn op SEO. Door je website te optimaliseren voor de juiste zoekwoorden en deze technisch op orde te maken zorg je ervoor dat gebruikers jouw pagina's eerder gaan vinden via de populaire zoekmachines zoals Google.

Wil je meteen weten of jouw website een ontbrekende title tag of meta omschrijving heeft? Of wil je inzicht in de effectiviteit van de linkbuilding strategie van je huidige SEO partner? Kom binnen 30 seconden te weten hoe jouw website ervoor staat: vraag direct een gratis SEO scan aan.

Landing pagina's en funnels

Landingspagina's zijn een essentieel onderdeel van elke SEO-strategie. Een goede landingspagina kan je helpen om leads te genereren en bezoekers om te zetten in klanten. Maar hoe maak je een goede SEO landingspagina? En hoe zet je zo'n landingspagina goed in elkaar zodat deze ook converteert?

User experience for landing pages as part of SEO strategiesEr zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het maken van een SEO geoptimaliseerde funnel pagina.

Focus op een enkel keyword of zinsdeel

Door je op één keyword te richten, kun je ervoor zorgen dat jouw pagina is geoptimaliseerd voor dat zoekwoord en dat je niet met jezelf concurreert om de zichtbaarheid van zoekmachines. Wat hierbij helpt is om te kijken naar de veelgestelde vragen waarmee je sales team te maken krijgt of de klantenservice, zodat je deze kunt verwerken in de teksten. Met de Semrush Keyword Magic Tool kun je gemakkelijk inzien welke vragen er op Google gesteld worden met betrekking tot jouw belangrijkste keywords, zodat jij deze in je teksten kunt gaan beantwoorden. Hierdoor drijf je al vrij snel meer verkeer naar je funnel toe en ga je snel meer leads genereren.

Wij begrijpen dat het moeilijk kan zijn om een keyword strategie te maken, maar ons team is er om je te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis SEO-audit, zodat een van onze SEO-consultants je kan helpen bij het opzetten van een goede SaaS SEO-strategie.

Zorg ervoor dat de pagina gebruiksvriendelijk is

Naast het optimaliseren van de teksten, is het belangrijk dat de pagina technisch goed opgebouwd en gebruiksvriendelijk is. Het ontwerp en de lay-out van je landingspagina kunnen van invloed zijn op de SEO rankings en het conversiepercentage. Zorg ervoor dat je in ieder geval gemakkelijk leesbare lettertypen gebruikt en vermijd rommel en afleiding.

Op een conversiepagina wil je elke vorm van afleiding elimineren. 
Laat daarom bijvoorbeeld menuknoppen (naar 
externe pagina’s), de footer 
en links in de tekst achterwege zodat de pagina volledig gericht is op conversie van bezoeker naar lead (of koper).

Bonus: wil je meer weten over SEO prijzen en waarom SEO op de lange termijn minder kost dan vaak verwacht? Lees hier verder: SEO prijzen in 2023

Houd de pagina relevant voor de zoekwoorden

Nadat de pagina goed in elkaar zit (technisch gezien) en je alle afleiding verwijderd hebt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pagina ook aansluit bij de zoekintentie van de bezoeker. Search intent of zoekintentie is de reden achter een zoekopdracht. Waarom iemand een bepaalde zoekopdracht gebruikt Wil de zoeker naar een bepaalde website? Meer informatie over een bepaald onderwerp? Of wil hij/zij misschien iets kopen? Kortom, de zoekintentie geeft aan waar de zoeker precies naar op zoek is.

Als een bezoeker je pagina wel aanklikt in Google maar daarna weer snel terug klikt naar de zoekresultaten, heeft dat een negatief effect op je rankings vanwege de verhoogde bounce rate.

Je zult merken dat als je nuttige informatie op de landingspagina of funnel pagina's kunt plaatsen, de kans groter is dat je de bezoekers omzet in klanten.

Zorg er daarnaast ook voor dat je relevante keywords (zoekwoorden) gebruikt. Weet je niet direct hoe je deze keywords kunt vinden? Dan heb ik hier alvast een goede tip voor je!

Gelukkig is er een gratis tool genaamd Google Keyword Planner die jou kan helpen. Met deze tool kun je zoekwoorden vinden die relevant zijn voor jouw bedrijf en jouw doelgroep. Om te beginnen typ je gewoon een woord of zin in die gerelateerd is aan jouw bedrijf en de tool zal je suggesties geven voor relevante zoekwoorden en hun zoekvolumes.

Het is belangrijk om zoekwoorden te kiezen die relevant zijn voor jouw bedrijf en tegelijkertijd vaak gezocht worden, maar niet te competitief zijn.

Dit zal helpen om jouw website hoger te laten scoren in de zoekresultaten en meer verkeer naar jouw site te genereren.

Update je website regelmatig

Google geeft de voorkeur aan websites die met enige regelmaat worden bijgewerkt met nieuwe inhoud. Ook voor een SaaS website is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig een nieuwe blogpost en andere teksten toevoegt aan je landings pagina's en website.

Call to actionVoeg een sterke call-to-action (CTA) toe.

Een goede CTA zal bezoekers aanmoedigen om actie te ondernemen en om te zetten in klanten. Zorg ervoor dat je verschillende CTA's test totdat je er een vindt die het beste bij jouw bedrijf past. Doe goed onderzoek naar A/B tests en zorg ervoor dat je experimenteert met verschillende knoppen, teksten en kleuren voor je CTA.

Heb je al de bovenstaande tips toegepast? Mooi! Dan ga jij binnenkort merken dat je website meer verkeer aantrekt en de conversies geleidelijk omhoog gaan.

Wil je een volledig overzicht krijgen van jouw huidige website en landings pagina's om er zeker van te zijn dat jouw website is geoptimaliseerd voor conversies? Vraag een gratis SEO-audit aan bij een van onze SEO-adviseurs.

On-page optimalisatie: een belangrijk onderdeel van elke goede SEO-strategie

On-page optimalisatie is een essentieel onderdeel van elke SEO-campagne. Eerder hebben we het al gehad over keywords en het optimaliseren van je teksten, maar er komt meer bij kijken. Als je meer wilt weten over technische SEO, download dan zeker onze gratis SEO-gids. Een van de belangrijkste onderwerpen die we behandelen, is waarom technische SEO belangrijk is en hoe factoren zoals sitesnelheid, gestructureerde gegevens, Canonicalization, XML-sitemaps en Hreflang helpen bij het verbeteren van je SEO campagnes. Daarnaast is het hebben van waardevolle content die aansluit bij jouw doelgroep ook erg belangrijk, maar dit heeft pas nut als je website technisch goed in elkaar steekt.

Een andere belangrijke rankingfactor is DA (domeinautoriteit). Dit is een maatstaf voor hoe geliefd en vertrouwd je website is door zoekmachines. Een hoge DA-score kan ervoor zorgen dat een website hoger scoort in de zoekresultaten. Een andere belangrijke rankingfactor is het aantal bezoekers. Het gaat hierbij vooral om het aantal mensen dat een website bezoekt nadat ze deze op de resultatenpagina van de zoekmachine hebben gezien. Een hoge hoeveelheid verkeer via Google kan betekenen dat jouw website relevant en populair is.

Authority or Domain Rating is an important SEO metric to trackEen SEO-bureau kan je helpen om je DA en SEO-verkeer te verbeteren. Door het uitwerken van een goede content strategie en deze af te stemmen op je doelgroep, kan een SEO agency uit Rotterdam zoals Bakklog je helpen om meer bezoekers naar je website te trekken waardoor je kansen om hoog in de zoekresultaten te scoren vergroten. Bakklog is de go to SEO Agency in Rotterdam voor ambitieuze ondernemers - ons team heeft vestigingen in Nederland, de Verenigde Staten en werkt samen met op groei gerichte bedrijven en startups, zoals SaaS-bedrijven. Samen hebben wij voor onze klanten al meer dan 100 miljoen euro omzet gegenereerd.

Anyways, genoeg over Bakklog. Er zijn een paar eenvoudige controles die je zelf kunt uitvoeren om te zien of je de on-page SEO optimalisatie strategieën goed toepast

Technische SEO-tip: zorg voor een correct gebouwde website

Websites die correct zijn gebouwd (geprogrammeerd) volgens industriestandaarden, hebben meer kans om succesvol te zijn in het bereiken van hun SEO-doelen. Hiervoor zijn een aantal redenen. Ten eerste hebben correct gecodeerde websites de neiging sneller te laden, wat belangrijk is voor zowel de eindgebruikers als crawlers van zoekmachines. De meeste succesvolle SaaS-bedrijven zorgen gelukkig al voor een responsive website die compatibel is met alle soorten apparaten en browsers.

Wat we echter meestal aantreffen bij een SEO-audit, is dat SaaS Startup-websites waarschijnlijk fouten bevatten die kunnen voorkomen dat crawlers de site correct indexeren.

Link between UX and SEOEen goed gecodeerde website zorgt voor een betere gebruikerservaring, wat kan leiden tot meer verkeer en een betere ranking. Wanneer je aan SEO werkt, moet de gebruikerservaring de kern zijn van waar je aan werkt, aangezien het bieden van een geweldige gebruikerservaring een belangrijke rankingfactor is.

Link building

Om de zichtbaarheid te vergroten, wenden SaaS-bedrijven zich steeds meer tot linkbuilding - een proces waarbij links van websites van derden worden verkregen. De focus ligt hier op het verkrijgen van backlinks die afkomstig zijn van gerenommeerde bronnen – omdat deze hogere doorklik- en conversieratio's hebben vanwege hun geloofwaardigheid bij bezoekers en bestaande autoriteit (DA). Een effectieve strategie om het aantal inkomende verwijzende domeinen van hoge kwaliteit te vergroten, kan de positie van zoekmachines aanzienlijk verbeteren voor elk bedrijf dat op dit gebied actief is.

Voeg een blog toe aan je website

Een effectieve manier om links op te bouwen, is door een blog aan de website toe te voegen. Hierdoor kun je regelmatig nieuwe artikelen publiceren, en meer gericht verkeerd aantrekken. Let er hierbij wel op dat je ervoor moet zorgen dat je de juiste keywords gebruikt en deze niet te veel in de teksten herhaalt. De blog moet natuurlijk aanvoelen en er echt op gericht zijn om nuttige informatie te delen.

Target keywords met een laag volume

Een blog kan je SEO-inspanningen op verschillende manieren helpen. Ten eerste kan het je de mogelijkheid bieden om zoekwoorden met een laag zoekvolume te targeten waarop je anders misschien niet zou kunnen scoren.

Dit komt omdat de inhoud van je blog afzonderlijk van de website wordt geïndexeerd, waardoor je de kans krijgt om op zoekwoorden te rangschikken die je anders niet zou kunnen krijgen.

Bovendien kan een blog helpen bij het opbouwen van de reputatie en autoriteit van je merk in de ogen van zoekmachines. Voor SaaS bedrijven is content optimalisatie een belangrijk onderdeel van de SaaS SEO strategie. Als je waardevolle teksten schrijft, wil je dit ook over alle belangrijke marketingkanalen verspreiden om meer backlinks te krijgen.

Create content such as blog contentDoor regelmatig blogs en andere teksten te publiceren, kun je zoekmachines laten zien dat jouw merk een betrouwbare bron van informatie is voor de branche waarin jouw bedrijf actief is. Ten slotte kan een blog ook dienen als uitlaatklep voor SEO en SaaS marketing doelen. Door als gast op andere blogs te posten of deel te nemen aan online forums, kun je backlinks naar je site genereren die de positie van je website helpen verbeteren. Uiteindelijk kan een goed uitgevoerde blogstrategie een waardevol hulpmiddel zijn in je SEO-arsenaal.

Gastoptredens op podcasts

Een van mijn persoonlijke favorieten is om gastoptredens te maken op podcasts. Podcasts worden steeds populairder en veel podcasters zijn altijd op zoek naar nieuwe gasten. Door als gast op relevante podcasts te verschijnen, kun je niet alleen een nieuw publiek bereiken, maar ook hoogwaardige backlinks genereren vanuit verschillende nieuwe bronnen.

Podcast guest apperanceDien artikelen in bij industrie gerelateerde websites

Een andere goede tip is om artikelen in te dienen bij vak gerelateerde websites - hiermee bedoelen we websites die al een hoge domein autoriteit hebben en al als betrouwbare bron gevestigd zijn binnen de branche. Er zijn veel websites die bijdragen van gastauteurs accepteren. Door artikelen op deze websites in te dienen, kun je bekendheid krijgen voor jouw bedrijf en backlinks van hoge kwaliteit genereren.

Het meten van SEO-succes

SEO-bureaus gebruiken verschillende tools om het succes van hun SEO-campagnes te meten. Een van die tools is Semrush, dat kan worden gebruikt om de positie van de website op de resultatenpagina's van zoekmachines (SERP's) bij te houden, evenals het aantal organische zoekwoorden waarop de website scoort. Bovendien kan Semrush worden gebruikt om de concurrenten te identificeren die boven jouw website staan in SERP's, evenals de zoekwoorden en zinsdelen waarop ze zich richten.

SEO has the highest ROI of all digital marketing effortsDe informatie die Semrush biedt, kan waardevol zijn voor SaaS bedrijven als het gaat om het opzetten van effectieve SEO-campagnes. Als een website bijvoorbeeld maar voor een paar zoekwoorden scoort, kan het kijken naar de zoekintentie en het optimaliseren van de inhoud helpen om de juiste zoekwoorden in je campagne te targeten om de zichtbaarheid van de website te vergroten.

Als een concurrent hogere posities scoort voor een bepaald zoekwoord, kun je de SEO-strategieën van je concurrentie proberen te repliceren om ze in SERP's in te halen. Let er hierbij op dat je geen teksten gaat kopiëren - Google is erg slim en kan plagiaat detecteren!

Over het algemeen is Semrush een waardevol hulpmiddel voor het meten van SEO-succes. Het kan SEO-professionals helpen om zowel de goede als de slechte aspecten van hun SEO-campagnes te identificeren en inzicht te geven in wat ze moeten doen om hun rankings te verbeteren.

Wil je direct aan de slag met Semrush? Meld je hier aan voor een gratis proefperiode van 7 dagen voor Semrush en krijg inzicht in je huidige posities op de zoekmachines, ontdek welke backlinks je competitie gebruikt en welke keywords jij je moet gaan concentreren om meer organisch verkeer naar je website aan te trekken.

Semrush of een SEO audit geeft je daarnaast inzicht in technische SEO fouten op jouw website. Maak jij deze 5 veelvoorkomende SEO fouten?

Conclusie: de juiste SEO strategieën

SEO is een van de belangrijkste aspecten van elke online marketingstrategie. Door je website en inhoud voor zoekmachines te optimaliseren, kunnen SaaS-bedrijven meer verkeer naar de website leiden en deze vervolgens converteren van bezoeker naar lead/klant.

Bovendien heeft SEO een hogere ROI dan betaalde media zoals advertentie campagnes, waardoor het een waardevolle investering is voor elk bedrijf.

Contentmarketing is ook een essentieel onderdeel van SEO, omdat het helpt bij het aantrekken van links en sociale shares die de positie van je website in SERP's kunnen verbeteren. Door gebruik te maken van zowel SEO als contentmarketing, kun je jouw SaaS-bedrijf helpen zijn volledige potentieel online te bereiken.

Vandaag aan de slag met succesvolle SEO? Laat ons weten wat je van onze SaaS SEO-gids vindt door deze te delen op sociale media.

Als je direct aan de slag wilt met SEO voor SaaS-bedrijven, vraag dan een gratis SEO-audit aan en we helpen je een succesvolle SaaS SEO-strategie te creëren tijdens een gratis strategiegesprek met een van onze consultants

Bakklog is een ervaren SEO bureau in Rotterdam bestaande uit een team van developers, marketeers en zoekmachine optimalisatie experts. Ons team heeft voor grotere merken zoals Tumblr, Meta (Facebook) en Google gewerkt en heeft veel ervaring met SaaS producten. Met een gedegen SEO strategie helpen we jouw bedrijf stevig groeien, zodat je niet alleen meer verkeer genereert maar ook daadwerkelijke leads.