SEO prijzen in 2023 - hoeveel kost SEO?

In de wereld van vandaag is het belangrijker dan ooit om een sterke online aanwezigheid te hebben, maar SEO die meer kost dan je verwacht, kan een reden zijn om de noodzaak te negeren om met een SEO-bureau samen te werken om de juiste SEO-strategieën te implementeren. En hoewel er veel manieren zijn om je website te verbeteren en de online zichtbaarheid te vergroten, is SEO voor de meeste bedrijfseigenaren een van de meest effectieve manieren om meer organisch verkeer te genereren. Maar hoeveel kost SEO? En welke factoren zijn van invloed op de prijs? In dit artikel gaan we dieper in op de gemiddelde SEO-prijzen en onderzoeken we enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten.

Gabriel Anderson
Gabriel Anderson

Inhoudsopgave

 1. Wat is SEO en waarom heb je het nodig?

 2. Hoe werkt SEO en wat zijn de voordelen?

 3. Welke factoren zijn van invloed op SEO-prijzen?

 4. Hoeveel moet je verwachten te betalen voor SEO?

 5. Hoe haal je het meeste uit je SEO-investering?

Wat is SEO en waarom heb je het nodig?

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is een proces waarbij je de zichtbaarheid en positie van een website of webpagina in de resultatenpagina's van zoekmachines (SERP's) verbetert. SEO is belangrijk omdat het bedrijven helpt meer verkeer en inkomsten te genereren door meer gekwalificeerde bezoekers naar hun websites te leiden.

Er zijn veel redenen waarom bedrijven SEO nodig hebben, maar enkele van de belangrijkste zijn:

Meer gericht verkeer

SEO kan bedrijven helpen hun marketingdoelen te bereiken door meer gekwalificeerd verkeer naar hun websites te halen. SEO is een effectieve digitale marketingtool die kan worden gebruikt om de zichtbaarheid en positie van een website te verbeteren door zich te concentreren op lokale SEO, contentmarketing, pagina-optimalisatie en dit te integreren met andere marketingdiensten. Bovendien is SEO een relatief goedkope en effectieve manier om een bedrijf online te promoten. Om deze redenen moet SEO worden beschouwd als een belangrijk onderdeel van de digitale marketingstrategie van elk bedrijf.

SEO costs pay themselves back once you see how much extra organic search traffic you bring in

Tip: wees voorzichtig met goedkope SEO diensten. Goedkope SEO diensten leveren geen goede resultaten op en ze gebruiken bijna altijd black-hat technieken om je rankings tijdelijk een boost te geven. Zodra Google-algoritmen die black-hat technieken op uw website ontdekken, dalen de SERP-ranglijsten. Google leidt al dat verkeer om naar andere kwaliteitswebsites. Je zou uiteindelijk je geld uitgeven zonder het gewenste resultaat te bereiken. De kosten van SEO-services lijken misschien hoog, maar het is een investering in de resultaten die je het volgende kwartaal gaat zien.

Verbeterde ROI (return on investment)

SEO is een online marketingstrategie die veel ondernemers reeds gebruiken om de positie van hun website op Google te verbeteren. SEO kan een zeer kosteneffectieve manier zijn om verkeer naar je website te leiden en leads en sales te genereren. De belangrijkste kosten in verband met SEO zijn de kosten van SEO diensten zelf. De werkzaamheden worden door SEO specialisten uitgevoerd die op de hoogte zijn van de juiste technieken en de resultaten ook goed kunnen meten. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het SEO bureau waarmee je in zee gaat en de omvang van het werk dat gedaan moet worden. Veel bedrijven zien bij zoekmachine optiamlisatie echter vaak al binnen 3 maanden rendement dat vele malen hoger is dan bij andere online marketingstrategieën, waardoor SEO een van de meest kosteneffectieve online marketingstrategieën is. Als je op zoek bent naar een manier om de positie van je website in SERP's te verbeteren en meer leads en sales te genereren, is SEO een goede optie om te overwegen.

Verbeterde zichtbaarheid van je merk

Zoals je inmiddels weet, is SEO de praktijk van het optimaliseren van een website om de positie op de pagina's met zoekresultaten van zoekmachines (SERP's) voor bepaalde zoekwoorden te verhogen. Het belangrijkste doel van SEO is echter om de zichtbaarheid en bekendheid van een bedrijf te verbeteren om zo nieuwe klanten aan te trekken en de relaties met bestaande klanten te versterken.

SEO vergroot de zichtbaarheid en bekendheid van het merk door de website van een bedrijf toegankelijker en zichtbaarder te maken voor potentiële klanten. Bovendien kan SEO een bedrijf helpen vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij zijn doelgroep, wat ten goede kan komen aan elk klein tot middelgroot bedrijf dat lokale SEO diensten gebruikt om bekendheid te krijgen bij nieuwe klanten.

Ten slotte kan SEO een kosteneffectieve manier zijn om een bedrijf online op de markt te brengen. SEO is vaak goedkoper dan andere vormen van online marketing, zoals pay-per-click (PPC) advertenties, juist omdat het rendement van SEO vaak hoger is dan bij traditionele advertenties.

Verbeterde klantervaring

Iedereen die ooit heeft geprobeerd iets online te vinden, weet hoe frustrerend het kan zijn om pagina na pagina door te klikken met irrelevante resultaten. Daarom is het hebben van een goede SEO-strategie zo belangrijk.

Dit lijkt misschien een kleinigheid, maar het kan een grote impact hebben op het verkeer van een website. In feite is SEO essentieel voor elke site die bezoekers van zoekmachines wil aantrekken. En SEO gaat niet alleen over het verbeteren van de positie van een website; het gaat ook om het verbeteren van de gebruikerservaring. Kom je na het zoeken voor een bepaald resultaat meteen op de juiste pagina, dan is dit uiteraard een veel betere user experience.

SEO marketing has a positive effective on the user experience which is why the cost of SEO is something you'll earn back quicklySEO professionals streven er daarom ook naar om websites gebruiksvriendelijker en relevanter te maken voor hun publiek. Door dit te doen, kunnen ze helpen de betrokkenheid, loyaliteit en vertrouwen te vergroten. Hoewel er veel SEO bureaus zijn die SEO diensten aanbieden, zijn ze niet allemaal hetzelfde. Vraag bij het kiezen van een SEO bureau zeker naar hun ervaring en expertise op het gebied van technische SEO. Dit zorgt ervoor dat jouw website de best mogelijke kans krijgt om te slagen in de competitieve wereld van zoekmachinemarketing.

Succes op lange termijn

SEO is een langetermijninvestering in je website die zich terugbetaalt in verbeterde rankings en meer verkeer. In tegenstelling tot andere marketingstrategieën die gericht zijn op onmiddellijke resultaten, is SEO een wat langzamere en gestage aanpak die in de loop van de tijd consistente resultaten oplevert. SEO is echter geen eenmalige investering; het vereist voortdurende inspanning om de positie van je website te behouden. Het goede nieuws is dat er SEO bedrijven zijn die kant en klare oplossingen aanbieden in de vorm van een SEO pakket. Deze SEO pakketten bevatten meestal voortdurende optimalisatie en onderhoud, waardoor het gemakkelijk en betaalbaar is om jarenlang van de voordelen van SEO te genieten. Dus als je op zoek bent naar een marketingstrategie die consistente resultaten oplevert, is SEO de juiste keuze. Neem vandaag nog contact op met een SEO bureau in Rotterdam zoals Bakklog en bespreek vrijblijvend de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Als je nog steeds niet zeker weet of SEO geschikt is voor je bedrijf, vraag dan een gratis SEO-audit aan bij een van onze SEO consultants. Als ervaren SEO bureau kunnen we je website beoordelen en de beste manier van handelen aanbevelen om de gewenste resultaten te bereiken en meer organisch verkeer te genereren.

Hoe werkt SEO en wat zijn de voordelen?

SEO is een complex en voortdurend evoluerend proces, maar in een notendop, is dit hoe het SEO proces er in het algemeen uitziet:

 1. Zoekmachines gebruiken algoritmen om websites te indexeren en hun positie in SERP's te bepalen.

 2. SEO bureaus gebruiken verschillende technieken om de zichtbaarheid en ranking van een website te verbeteren als onderdeel van hun maandelijkse SEO abonnement.

 3. Wanneer een website goed is geoptimaliseerd, profiteert deze van meer verkeer en inkomsten van gekwalificeerde bezoekers.

De voordelen van SEO zijn talrijk en omvatten meer verkeer, verbeterde ROI, betere gebruikerservaring en meer. Wanneer een website goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines, geniet deze van meer zichtbaarheid en verkeer van gekwalificeerde bezoekers. Als gevolg hiervan kunnen bedrijven een toename van websitebezoekers, leads en verkopen verwachten. SEO is ook een van de meest kosteneffectieve online marketingstrategieën die beschikbaar zijn, en biedt een hogere ROI dan andere marketingstrategieën. Bovendien bieden geoptimaliseerde websites een betere gebruikerservaring voor bezoekers, wat leidt tot meer betrokkenheid, loyaliteit en vertrouwen.

SEO heeft de beste ROI

Het rendement van SEO is vaak meerdere malen hoger dan bij andere online marketingstrategieën. Dit komt omdat SEO een langetermijninvestering is die in de loop van de tijd consistente resultaten oplevert. Door jewebsite te optimaliseren voor zoekmachines, kun je maanden of zelfs jaren genieten van verbeterde rankings en bezoekersaantallen. Dus als j eop zoek bent naar een kosteneffectieve manier om meer verkeer en inkomsten te genereren, dan is SEO de juiste keuze.

SEO cost can provide great ROI if you focus on local SEO, keyword research and link building

Welke factoren zijn van invloed op SEO prijzen?

SEO prijzen variëren en zijn afhankelijk van factoren zoals het SEO plan, bureau en meer. De meeste SEO projecten in 2022 kosten tussen €1500 en €5.000 per maand op basis van de projectomvang. Een eenmalig project zal tussen de €5.000 en €30.000 liggen en de uurtarieven voor consultants vallen tussen €100 en €300 per uur.

Als je door de prijslijst van standaard SEO-services kijkt, vindt je soortgelijke bedragen. Als je echter merkt dat SEO-services voor veel lagere bedragen worden aangeboden, wees dan voorzichtig. Vaak gebruiken deze pakketten spam achtige technieken die op de lange termijn in een Google penalty kunnen resulteren.

Factoren die van invloed zijn op SEO-prijzen zijn onder meer:

 1. De omvang en complexiteit van het project.

 2. Het niveau van SEO ervaring en expertise van het bureau.

 3. De hoeveelheid werk die nodig is om de gewenste resultaten te bereiken.

 4. Geografische locatie van het SEO bureau.

 5. Het niveau van geboden klantenservice en ondersteuning.

 6. De reputatie en ervaring van het bureau.

De klantenservice, samenwerking en ondersteuning is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Een goede dienstverlener reageert op je behoeften en geeft regelmatig updates over de voortgang van het project. Ze moeten ook beschikbaar zijn om al je vragen te beantwoorden tijdens het project.

De reputatie en ervaring van het SEO bureau is ook een belangrijke overweging als het gaat om zoekmachine optimalisatie prijzen. Een bedrijf met een bewezen staat van dienst zal waarschijnlijk meer in rekening brengen voor hun diensten dan een bedrijf dat nieuw is in de branche. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je krijgt waar je voor betaalt - en in dit geval wil je kiezen voor een aanbieder met een goede reputatie en veel ervaring.

Hoeveel moet je verwachten te betalen voor SEO?

Als het gaat om zoekmachine optmalisatie diensten, mag je verwachten dat je een eerlijke prijs betaalt voor de waarde die je ervoor terugkrijgt. In de meeste gevallen zal dit tussen €1.500 en €5.000 per maand liggen, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project.

Houd er rekening mee dat SEO een investering is die in de loop van de tijd consistente resultaten oplevert. Dus hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn dan bij sommige andere online marketingstrategieën, maken de voordelen op de lange termijn het de investering meer dan waard.

Hoe haal je het meeste uit je SEO-investering?

SEO is een langetermijninvestering die in de loop van de tijd consistente resultaten oplevert. Dus hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn dan bij sommige andere online marketingstrategieën, maken de voordelen op de lange termijn het de investering meer dan waard.

Vraag ook naar extra kosten die van toepassing kunnen zijn, zoals opstartkosten of maandelijkse onderhoudskosten. Door vooraf alle kosten te begrijpen, kun je verrassingen achteraf voorkomen.

Om het meeste uit jeSEO-investering te halen, moet je ervoor zorgen dat je samenwerkt met een gerenommeerde en ervaren dienstverlener. Ze moeten inspelen op jou behoeften en regelmatig updates geven over de voortgang van je project. Ze moeten ook beschikbaar zijn om al je vragen te beantwoorden tijdens het project.

Zijn maandelijkse SEO pakketten beter?

Het is belangrijk voor je om SEO kosten te onthouden, aangezien het een doorlopende oplossing is en geen onvoorziene service. Afgezien van je zakelijke visie en doelen, varieert de prijs van SEO afhankelijk van het soort diensten dat je nodig hebt. Het moet niet worden overwogen zonder rekening te houden met de kwaliteitsproblemen. SEO is een dagelijkse activiteit die regelmatige en consistente monitoring vereist, inclusief het linken en promoten van content. SEO kan niet op dezelfde manier worden opgevat als andere SEO-strategieën; het SEO-proces moet voortdurend worden bijgewerkt en aangepast om de gewenste resultaten te bereiken. Alle koppelingen moeten verder worden verbeterd. Met een maandelijks pakket betaal je vaak wat meer dan een jaarcontract, maar kun je sneller van SEO bureau switchen. Een ervaren SEO bureau geeft vaak wel een grotere korting met een jaarlijks commitment, omdat ze zekerder zijn van hun resultaten.

Waarom is SEO relatief duur?

Een SEO bureau dat een hoge ROI kan genereren, rekent doorgaans iets meer, aangezien ze ook zorgen voor content, keyword research, linkbuilding, een uitgebreide SEO-audit, SEO-copywriting en lokale SEO-gerelateerde activiteiten om ervoor te zorgen dat je zichtbaar bent voor de juiste klanten.

SEO is om drie belangrijke redenen zo duur: het kost tijd om resultaten te zien, het vereist veel middelen om een volledige campagne op te zetten en te onderhouden, en vaak is er een ervaren persoon nodig om de strategie te ontwikkelen en te laten groeien. Maar wanneer je voor zoekmachine optimalisatie diensten gebruikt, betaal je iemand die al bekend is met wat er moet gebeuren om jouw website hoger te laten scoren op de resultatenpagina's van Google-zoekmachines - waar 93% van alle zoekopdrachten begint.

Hoewel er enkele snelle oplossingen of goedkope optimalisaties zijn die je zelf zou kunnen uitvoeren, zijn veel van de andere taken te ingewikkeld om zelfs maar uit te voeren als je helemaal geen professionele ervaring hebt. Contentmarketing, zoekwoordenonderzoek of linkbuilding vraagt om de expertise van een SEO expert, iets wat een SEO bureau voor je regelt.

Overweeg deze analogie: als je reparaties aan jouw auto zou laten uitvoeren, ga je dan voor de nieuwe onervaren monteur of kies je de vakgarage waarbij je zeker weet dat het goed gaat? Dat is precies hoe wij denken over het kiezen van de juiste persoon voor onze SEO vacatures - wat niet goedkoop is!

Hoe bepaal ik de SEO prestaties van mijn concurrenten?

Is het mogelijk om de SEO-prestaties van je concurrenten te volgen? Veel bedrijven vinden het moeilijk te zeggen wat concurrenten lokaal doen. De realiteit is simpel. Je moet eerst een strategie bepalen en onderzoek doen met SEO software zoals Semrush om de doelzoekwoorden te vinden. Naast het geven van een gedetailleerd beeld van de prestaties van de competitie, is het belangrijk om statistieken en informatie te onderzoeken. Domain Authority geeft je een overzicht van hoe je ze kunt overtreffen. Wat zijn uw totale uitgaven voor de komende maanden? Forbes stelt: "Als een online bedrijf zijn publiek niet kan vinden, verliest het de kans vrijwel direct".

Does SEO campaign cost really matter if you can deploy local SEO tools to outrank your competitors?

Hoe worden SEO prijzen bepaald?

De prijsopgave van een SEO bureau is gebaseerd op de informatie die jouw bedrijf verstrekt voordat je aan de slag kunt. Dit helpt SEO-marketeers om de tijd in te schatten die nodig is om projecten te voltooien, het type informatie en de geschatte tijd die nodig is. Dit verklaart gedeeltelijk het feit dat SEO-prijzen zo sterk verschillen tussen SEO-bedrijven.

Pro tip: Vermijd goedkope SEO, omdat dit op de lange termijn waarschijnlijk uw rankings zal schaden. Gerenommeerde digitale marketingbedrijven zullen SEO niet kunnen aanbieden voor minder dan € 75 - 150 per uur.

Een opmerking over SEO-prijsmodellen

Als een SEO pakket minder dan € 750 per maand kost, moet je voorzichtig zijn. Agencies die goedkope zoekmachine optimalisa tiediensten aanbieden, missen vaak de kennis en vaardigheden om je het meest efficiënte rendement op jouw investering te bieden. Je moet ook onthouden dat SEO tijd kost en dat je niet onmiddellijk resultaten krijgt, welk bureau je ook kiest.

Project gebaseerde prijzen

Prijzen op basis van het project zijn vergelijkbaar met een contract, in die zin dat de klant specifieke kosten kan betalen op basis van zijn SEO-behoeften. SEO projecten variëren in prijs van € 3000 tot € 500.000. Projectspecifieke SEO-kosten variëren echter van € 500.000 - € 3.000.000 afhankelijk van de grote van je bedrijf.

Uur tarief

Uurlijks consult is een dienst waarbij een klant een maandelijks uurtarief in rekening brengt bij een bureau voor het leveren van diensten voor zoekmachineoptimalisatie. Zoekmachineoptimalisatiediensten kunnen tussen de € 300 en € 1000 per dag per persoon kosten.

Je kunt ook aan de slag gaan met een bureau dat een uurlijks tarief hanteert. Hierbij krijg je vaak de mogelijkheid om elke maand de taken af te stemmen die voltooid worden, echter zijn de kosten vaak ook veel hoger. De tarieven kunnen tussen de € 300 en € 1000 per dag per persoon kosten.

Maandelijks abonnement

Bij een maandelijks abonnement betaalt de gebruiker maandelijkse kosten voor de SEO-services die hij selecteert. Zoekmachine optimalisatie kosten bij een maandelijks pakket liggen gemiddeld genomen tussen de € 1500 - € 6500.

Note: Enterprise SEO prijzen zijn meestal veel hoger en het is niet ongebruikelijk om budgetten van meer dan € 15.000 + per maand te zien.

Algemene prijsstelling

Zoekmachine optimalisatie kan een geweldige investering zijn voor zowel kleine als grote bedrijven, aangezien SEO-specialisten je kunnen helpen jouw site naar de top van de zoekmachines te krijgen. SEO-campagnes kosten doorgaans niet minder dan € 3.000/maand met een gemiddeld uurtarief van € 150+, afhankelijk van de vereiste services en branche waarin je concurreert. SEO is een complex proces dat speciale kennis en vaak veel verschillende SEO-services vereist. Lokale SEO-campagnes kunnen iets minder kosten omdat ze minder middelen nodig hebben, aangezien lokale concurrenten beperkter zijn; dit is echter afhankelijk van het gebied dat je bedient en aanverwante bedrijfstakken. Investeren in SEO-services van hoge kwaliteit is altijd de moeite waard, mits je met het juiste bureau werkt.

Conclusie: prijzen voor SEO-services

SEO is een complex proces dat overweldigend kan zijn voor ondernemers die er niet bekend mee zijn. Daarom is het belangrijk om samen te werken met een SEO-bureau dat jouw bedrijf begrijpt en je kan helpen de gewenste resultaten te bereiken. Zorg er bij het kiezen van een SEO-bureau voor dat je vraagt naar hun prijsmodel en welke diensten zij zullen leveren. Het is ook belangrijk om de uurtarieven van de SEO-professionals in het team te begrijpen, zodat je weet wat je kunt verwachten qua kosten. Houd er rekening mee dat hoogwaardige SEO-services meestal niet goedkoop zijn, maar ze zijn de investering waard als je meer websiteverkeer en meer verkopen wilt zien.

Prijsoffertes voor zoekmachineoptimalisatie kunnen nogal verschillen, afhankelijk van het type project, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat goedkope SEO-pakketten goedkoop zijn omdat ze niet zoveel tijd besteden aan de prestaties van jouw websites en geen op maat gemaakte roadmaps hebben die passen bij je KPI's en algehele online strategie. Wanneer je aan SEO begint te werken, wil jeervoor zorgen dat alles wat je aan SEO-optimalisatiekosten besteedt, na 3 tot 6 maanden enige ROI begint te vertonen.

Tip: nu je weet hoeveel je aan SEO moet uitgeven, wat de kosten van SEO-beheer zijn en welke resultaten je kunt verwachten, raden we je ten zeerste aan om de belangrijkste SEO-trends voor 2023 te ontdekken en verder te leren over SEO.

Als je op zoek bent naar een ervaren SEO bureau in Rotterdam om jouw bedrijf te helpen meer klanten online te bereiken, kan Bakklog je helpen. Neem vandaag nog contact met ons op om met een van onze SEO-consultants te praten over hoe ons team SEO en andere internetmarketingstrategieën kan gebruiken om jouw bedrijf te laten groeien en meer inkomsten te genereren. Als je liever eerst beter inzicht wilt krijgen in hoe je website momenteel scoort, vraag dan meteen een gratis SEO-audit aan.