SEO voor startups met een beperkt budget: hoe je hoger in Google komt zonder grote investeringen

Kun je het je veroorloven om een SEO-bedrijf in te huren om de positie van je start-up in de zoekmachines te verbeteren? Het korte antwoord is waarschijnlijk nee, vooral in de vroege stadia van je bedrijf. Maar als je meer ogen op je bedrijf wilt krijgen, moet je er alles aan doen om de zoekmachines te laten weten dat je bestaat, te beginnen bij de basis. Deze gids laat je zien hoe je een hogere positie in Google en andere grote zoekmachines kunt krijgen zonder al te veel geld uit te geven of te veel van je kostbare tijd in beslag te nemen!

Ralf van Veen
Ralf van Veen

Wanneer moeten start-ups investeren in SEO?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel; start-ups moeten investeren in SEO wanneer ze er klaar voor zijn om meer verkeer naar hun website te leiden en als ze hun zoekresultaten willen verbeteren. Het is echter belangrijk op te merken dat SEO een continu proces is, het is geen eenmalige fix. Er zijn een aantal digitale marketingbureaus die betaalbare SEO-pakketten voor startups aanbieden, waaronder Bakklog, waarmee je ontzorgd wordt en je kunt blijven focussen op je start-up.

Als alternatief kun je de basisprincipes van SEO leren en het zelf doen. Welke route je ook kiest, zorg ervoor dat je in ieder geval een goed uitgedacht marketingstrategie hebt voordat je in SEO investeert. Een sterke marketingstrategie zorgt ervoor dat je rendement op de investering (ROI) positief blijft. De andere belangrijke factor is zoekwoorden. Vergeet niet om de zoekwoorden te gebruiken die betrekking hebben op je bedrijf, evenals unieke, maar relevante woorden (gewone zinnen of branchespecifiek jargon). Voor meer informatie over het optimaliseren van je bloginhoud voor SEO, raden we je ten zeerste aan om de Ahref SEO writing guide te lezen.

Wanneer moeten start-ups investeren in SEO?

Wat is zoekmachineoptimalisatie (SEO)?

Zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO genoemd, is het optimaliseren van je website voor de populaire zoekmachines zodat je beter gevonden wordt in de zoekresultaten. Hierbij richten we ons dan op de zogenaamde organische resultaten. Dit zijn de gratis resultaten op de SERP en dus niet de betaalde PPC (pay-per- click) Google advertenties.

De resultaten die aan de bovenkant staan zijn Google Ads. Dit is het advertentieprogramma van Google, hier moet je voor betalen - elke klik kost een bepaald bedrag. We noemen dit Search Engine Advertising (SEA). Beide resultaten zijn een vorm van zoekmachine optimalisatie en helpen je aan (koop)gerichte bezoekers, maar je staat natuurlijk het liefst bovenaan in de gratis resultaten van Google.

Je hebt misschien gehoord dat zoekmachines steeds slimmer worden en dat ze sites niet meer rangschikken op basis van populariteit. Hoewel het waar is dat algoritmen veranderen, moeten we nog steeds hard werken om goed te scoren. Dus nu je weet waar SEO over gaat, denk je misschien: waarom zou je je druk maken over SEO als Google populariteit niet beloont? De waarheid is dat hoewel Google nieuwe content beloont boven populaire content, er manieren zijn waarop je populariteit als een troef kunt gebruiken bij het ontwikkelen van je SEO-strategie.

Eén manier is via social media marketing – hierdoor kunnen merken volgers krijgen, die hun producten vervolgens promoten via mond-tot-mondreclame, zoals het delen van links of erover praten op sociale mediasites zoals Facebook en Twitter.

Hoe kun je als startup effectief SEO beheren?

Als je een startup bent met een beperkt budget, zijn er tal van manieren om je SEO te verbeteren zonder veel geld uit te geven. Het creëren van kwalitatieve content (bijv. blogs), het optimaliseren van je website voor mobiele gebruikers en het gebruik van Google Analytics zijn allemaal geweldige manieren om aan de slag te gaan. Maar vergeet de basisprincipes zoals linkbuilding en technische SEO niet! SEO voor startups hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door deze tips te volgen, kunt je je startup helpen hoger te scoren in de zoekresultaten van Google en meer klanten aan te trekken. Er zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt volgen om vandaag nog aan de slag te gaan:

  1. Produceer content (denk hierbij aan blogs, nieuwtjes, etc.)

  2. Optimaliseer je website voor mobiele apparaten

  3. Integreer en analyseer Google Analytics

  4. Voer technische SEO uit - een paar eenvoudige oplossingen zoals de URL-structuur en metabeschrijvingen kunnen een grote impact hebben op je rankings.

  5. Bouw backlinks (en niet alleen in directories!)

  6. Begin met een grondig keyword research proces

Enkele belangrijke aandachtspunten zijn:

De kwaliteit van je content is een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op rankingposities in SERP's. De woorden die je gebruikt, hoe vaak je nieuwe berichten publiceert en hoeveel links er van andere sites komen, zullen er allemaal toe bijdragen of mensen je artikelen al dan niet met hun vrienden willen delen of er een favoriet van willen maken om ze later te lezen.

Linkbuilding is essentieel voor startups met een beperkt budget, omdat het een van de goedkoopste vormen van backlinks is die tegenwoordig beschikbaar zijn.

Keyword research (zoekwoordonderzoek) helpt ervoor te zorgen dat wanneer mensen zoeken naar producten of services die verband houden met jouw aanbod. Door de juiste vragen te beantwoorden kun je snel hoge posities op Google veroveren.

Optimalisatie op de pagina

Een van de belangrijkste adviezen voor het verbeteren van je SEO rankings met een beperkt budget, is om je te concentreren op on-page optimalisatie. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat elk van je blogposts vol staat met relevante, trefwoordrijke content. Daarnaast kan het ook helpen om je ranking te verbeteren door aandacht te besteden aan zaken als je title-tags, metabeschrijvingen en header-tags. Vergeet tot slot zaken als social media en contentmarketing niet.

Door je blogs (en andere content) via meerdere kanalen te promoten, kun je een breder publiek bereiken en je SEO verder verbeteren. Door je te concentreren op deze drie belangrijke gebieden van SEO (optimalisatie op de pagina, optimalisatie buiten de pagina en contentmarketing), zijn startups uiteindelijk in staat om hun site gerangschikt te krijgen zonder flink te hoeven investeren.

Je voortgang volgen

Je kunt (of eigenlijk moet) je SEO-voortgang volgen door je zoekwoorden en Google-posities bij te houden. Dit zal je helpen te zien hoe je inspanningen vruchten afwerpen en waar je extra aandacht aan moet geven. Bovendien kan het je een idee geven van welke wijzigingen je moet aanbrengen om je ranglijst te verbeteren. Ga als volgt te werk: houd de belangrijkste zoekwoorden bij waarnaar mensen zoeken wanneer ze je content willen vinden. Dit worden keywords (trefwoorden of zoektermen) genoemd.

  • Monitor deze zoekwoorden in Google Analytics om een idee te krijgen van hun maandelijkse verkeer (Google Search Console is een andere optie).

  • Identificeer keyword trends en -pieken door de grafiekgegevens in Google Analytics of andere analytische tools zoals SEMrush of Ahrefs te controleren.

  • Gebruik deze informatie als "brandstof" voor nieuwe content!

Kun je SEO uitbesteden?

Ja, je kunt SEO uitbesteden aan een Digital Marketing agency, en dit kan een geweldige manier zijn om je posities nog sneller te verhogen. Het is echter belangrijk om een bureau te kiezen dat je vertrouwt en dat een goede staat van dienst heeft. Zorg er daarnaast voor dat je met het bureau realistische verwachtingen schept over wat je kunt verwachten in termen van resultaten. Onthoud ten slotte dat SEO een continu proces is, dus zelfs als je het volledig uitbesteedt, moet je tot op zekere hoogte betrokken blijven om ervoor te zorgen dat je website goed blijft scoren. Wil je in contact komen met een team van experts en de mogelijkheden bespreken om SEO door een bureau te laten uitvoeren? Bakklog is als SEO bureau in Rotterdam bekend met de Nederlandse markt en kan jouw website de benodigde online boost geven waardoor jij naar pagina 1 gaat groeien met je belangrijkste zoekwoorden. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op!