Schema Markup: Wat het is en hoe het werkt

Schema Markup en gestructureerde gegevens zijn actuele "buzzwords" in de SEO-industrie, en terecht. De meest getalenteerde SEO experts over de hele wereld profiteren van gestructureerde gegevens omdat is bewezen dat ze uiterst effectief zijn.

Gabriel Anderson
Gabriel Anderson

Schema Markup en gestructureerde gegevens zijn actuele "buzzwords" in de SEO-industrie, en terecht. De meest getalenteerde SEO experts over de hele wereld profiteren van gestructureerde gegevens omdat is bewezen dat ze uiterst effectief zijn. Vandaag gaan we bespreken wat Schema Markup is en hoe je deze kunt gebruiken om de klikfrequentie te verhogen en meer organisch verkeer naar je website te leiden.

Inhoudsopgave

- Wat is Schema Markup?

- De verschillende Soorten Schema Markup

- Wat zijn RDFa, Microdata en JSON-LD?

- Hoe kan ik een Schema voor mijn HTML genereren?

- Schema Testing Tools

- Gestructureerde gegevens en semantisch zoeken

- Begin te profiteren van Schema Markup

Wat is Schema Markup?

Schema.org is het product van een samenwerking tussen meerdere zoekmachines die het voor webmasters gemakkelijker maken om informatie over hun websites, berichten en pagina's aan zoekmachines te verstrekken, zodat zoekmachines zoals Google je inhoud gemakkelijker kunnen begrijpen. Als je Schema-opmaak toevoegt aan de HTML van je site, kan je pagina ook in aanmerking komen voor een aantal verschillende rich snippet-typen - dit zullen we later in dit bericht in meer detail bespreken.

De verschillende soorten Schema Markup

Nu we precies hebben besproken wat Schema-opmaak is, vraag je je misschien af: voor welk type inhoud zijn er eigenlijk gestructureerde gegevens? Enkele van de meest algemeen beschikbare soorten zijn:

  • Artikelen

  • Lokale ondernemingen

  • Restaurants

  • TV afleveringen & ratings

  • Boek reviews

  • Films

  • Software applicaties

  • Evenementen

  • Producten

Maar hier is de up-to-date, officiële en volledige lijst van alle beschikbare typen Schema Markup. Er zijn letterlijk honderden om uit te kiezen, dus wees gerust, de kans is groot dat als je een bepaald type gegevens op je site hebt staan dat op de een of andere manier nuttig is voor zoekers, er een bijbehorende itemscope en itemtype zal zijn.

Wat zijn RFDa, Microdata en JSON-LD?

RDFa, Microdata en JSON-LD zijn allemaal codetalen die aan HTML kunnen worden toegevoegd om gestructureerde gegevens (zoals Schema-opmaak) op een webpagina in te sluiten.

JavaScript Object Notation for Linked Objects – JSON-LD

JSON-LD staat voor JavaScript Object Notation for Linked Objects en wordt algemeen aanvaard als de aanbevolen taal voor gestructureerde gegevensopmaak. JSON-LD kan worden geïmplementeerd door deze rechtstreeks in een webpagina te plakken, wat een groot deel is van de reden waarom het wordt beschouwd als de beste manier om een Schema te implementeren. Google raadt officieel aan om waar mogelijk JSON-LD-markeringen boven andere te gebruiken.

Hoe kan ik een Schema voor mijn HTML genereren?

Er zijn een aantal manieren om gestructureerde data aan je website toe te voegen. Als je WordPress gebruikt, wat veel gebruikt wordt voor blogs en simpele websites - is het heel eenvoudig. Met de Schema plugin heb je een simpele en lichtgewicht integratie die het toevoegen van Schema-gegevens enorm makkelijk maakt. Wil je volledige controle hebben of heb je geen WordPress website? RankRanger biedt een mooie oplossing aan waarmee je zelf de gegevens kunt invullen en vervolgens de HTML code kunt genereren. Kom je er zelf niet uit? Stuur ons een berichtje. De kans is groot dat wij je vrij snel kunnen helpen, ook als je een website hebt die niet door Bakklog gebouwd is.

Schema Testing Tools

Omdat het belangrijk is dat de Schema-gegevens op de juiste manier gestructureerd zijn moet je deze zeker even testen zodra je de gegevens online hebt staan of gaat zetten. Met de onderstaande tools kun je de Schema Markup valideren.

Schema Markup Validator

Als je WordPress niet gebruikt en de Schema plugin niet kunt gebruiken, zouden typefouten of kleine discrepanties ertoe leiden dat je website niet in aanmerking komt voor het winnen van het rich snippet, wat uiteraard het doel is en de reden waarom je gestructureerde gegevens aan je website wilt toevoegen. Dit kan eenvoudig met een aantal tools: - Google’s Structured Data Testing Tool - Google’s Rich Results Testing Tool Beide tools laten zien of je website in aanmerking komt voor uitgebreide resultaten met rich snippets.

Gestructureerde gegevens en semantisch zoeken

Het belangrijkste doel van het gebruik van gestructureerde gegevens is om beter met zoekmachines te communiceren waar je pagina over gaat. Dit komt omdat wanneer Google entiteiten en inhoud kan begrijpen, het de best mogelijke resultaten kan bieden aan zoekers. Het extra voordeel is dat je site in aanmerking komt voor uitgebreide resultaten - waaronder uitgebreide kaarten, rich snippets, de kennisgrafiek en meer - waarvan is bewezen dat ze de klikfrequenties (click-through rate) verhogen.

Helpt Schema je om ranking te krijgen in Google?

Dit is de brandende vraag. Helpt het gebruik van Schema-opmaak je echt om een betere ranking in Google te krijgen? Tot op heden zijn er geen studies die aantonen dat het gebruik van gestructureerde gegevens je sitepositie daadwerkelijk helpt. Hoewel ze je sitepositie niet helpen, zijn er, zoals hierboven vermeld, studies die hebben aangetoond dat rich snippets de organische klikfrequenties (CTR's) verhogen, wat betekent dat je waarschijnlijk een toename van het verkeer van zoekopdrachten zult zien dat altijd toch het gewenste eindresultaat.

Wat zijn de voordelen van gestructureerde gegevens?

Het winnen van rich snippets is nuttig, omdat het helpt om de algehele zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten te vergroten (extra "real estate" te bezetten op pagina's met zoekresultaten van zoekmachines) en soms - zoals in het geval van FAQ-schema - gebruikers een extra interactiemethode te bieden. Een pagina die in aanmerking komt voor de uitgebreide resultaten van FAQ krijgt extra ruimte onder het reguliere zoekfragment in de vorm van FAQ-tabbladen die zijn toegevoegd met in-page markup. Zoals je zou verwachten, komt de extra ruimte in de zoekresultaten van Google neer op meer klikken naar je site, en dus een betere klikfrequentie. Daarnaast kan het gebruik van gestructureerde gegevens ervoor zorgen dat je site in aanmerking komt voor een actie die beschikbaar wordt gemaakt in de Google Assistent, waardoor je site de informatiebron kan worden wanneer mensen gesproken zoekopdrachten gebruiken om vragen te stellen.

Begin te profiteren van Schema Markup

Hopelijk zijn alle angsten die je had toen u het woord 'Schema' of 'Gestructureerde gegevens' hoorde, weggenomen. Schema is veel gemakkelijker toe te passen dan het lijkt en het is een goede gewoonte die je in je webpagina's moet opnemen. Het werk lijkt misschien vervelend of saai. Maar als je hier wat tijd en moeite aan besteedt, zul je hier zeker de vruchten van gaan plukken. De eenvoudigste manier om deze informatie meteen te gebruiken, is door wat tijd te besteden aan het doornemen van je bestaande inhoud en te kijken of er plaatsen zijn waar je mogelijk Schema Markup zou kunnen toevoegen om het voor zoekmachines gemakkelijker te maken je inhoud te begrijpen en mogelijk je site in aanmerking te laten komen voor uitgebreide zoekresultaten (zoals rich snippets). Als je vragen hebt over gestructureerde gegevens of schema-gegevens die niet in deze blog werden behandeld, kun je ons altijd vrijblijvend een bericht sturen.