Optimaliseer de website van jouw sportschool voor SEO

Als eigenaar van een sportschool weet je dat een online aanwezigheid cruciaal is om nieuwe leden aan te trekken en bestaande te behouden. Maar wist je dat de zoekmachine optimalisatie (SEO) van jouw website net zo belangrijk is als het ontwerp en de teksten? is onmisbaar voor een sportschool als je in de top 10 van de Google resultatenpagina wilt verschijnen.

Dennis Lageweg
Dennis Lageweg

SEO is het proces waarbij jouw website beter zichtbaar wordt op de resultatenpagina's van zoekmachines (SERP's), waardoor je meer bezoekers naar je site kunt trekken. Aangezien sportscholen zeer concurrerende bedrijven zijn, is het belangrijk om er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat jouw website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten verschijnt. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om de SEO van jouw sportschool of fitnesscentrum te verbeteren.

1. Gebruik relevante keywords (zoekwoorden)

Zoekwoorden zijn de woorden en zinsdelen die potentiële klanten gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar een bedrijf als het jouwe. Zorg er bij het kiezen van keywords voor dat je zich richt op woorden die relevant zijn voor jouw bedrijf en die een hoog zoekvolume maar weinig concurrentie hebben. Je kunt tools voor zoekwoordonderzoek gebruiken, zoals Google AdWords Keyword Planner en Semrush Keyword Magic Tool om de juiste zoekwoorden voor jouw sportschool te vinden..

Nadat je jouw keywords hebt gekozen, is het belangrijk dat je deze in jouw website gaat gebruiken. Denk hierbij aan bijv. de titels van je blogposts, in de tekst van je pagina's, in de "alt"-tags van je afbeeldingen, enz. Hoe vaker je de keywords gebruikt, hoe beter ! Zorg er wel voor dat je het niet overdrijft; het gebruik van te veel zoekwoorden op jouw website kan je kansen om hoog in de zoekresultaten te scoren zelfs schaden. Nu vraag je je misschien af hoeveel keywords jij kunt gebruiken op elke pagina, maar helaas is hier geen exact getal voor. Je kunt dus niet zeggen, gebruik het keyword 5x in je tekst, maar kijk naar de hoeveelheid tekst en gebruik met mate (rond de 1 tot 2%).

Broad keywords en long tail keywords

2. Creëer content zoals blog posts met relevante inhoud.

Nadat je jouw zoekwoorden hebt gekozen, is het tijd om content te gaan schrijven zoals blog posts. En als het op SEO aankomt, is niet alle inhoud hetzelfde. Om goed te scoren in de SERP's, moet jouw inhoud relevant, goed geschreven en informatief zijn. Het moet ook veel zoekwoorden bevatten, maar niet vol staan met zoekwoorden. Streef naar een keyword density van ongeveer 1-2%.

Houd hier rekening mee bij het maken van inhoud; Als je wilt dat jouw sportschool wordt weergegeven in lokale zoekresultaten, moet je jouw website optimaliseren voor lokale SEO. Dit betekent het toevoegen van jouw bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer (NAP) aan jouw website, evenals het maken van locatie specifieke pagina's en het toevoegen van relevante zoekwoorden op deze pagina's. In ons geval zou dat bijvoorbeeld SEO voor Sportscholen in Rotterdam kunnen zijn.

3. Zorg ervoor dat de website mobielvriendelijk is

Steeds meer mensen gebruiken tegenwoordig hun smartphones en tablets om toegang te krijgen tot internet, wat betekent dat het belangrijker dan ooit is om ervoor te zorgen dat je site er goed uitziet en goed werkt op mobiele apparaten. Als dat niet het geval is, loop je mogelijk veel potentiële klanten mis!

Als je website niet is ingericht op mobiele gebruikers en daardoor geen goede gebruikerservaring biedt voor gebruikers die jouw website op hun telefoon bezoeken, kunnen we je garanderen dat je veel bezoekers misloopt. Wanneer je een eigen website maakt, is het daarom belangrijk om hier goed over na te denken.

Wil je er zeker van zijn dat je nieuwe website klaar is om hoog in Google te scoren en een gebruiksvriendelijke ervaring biedt? Volg onze ultieme checklist: in 8 stappen een nieuwe website lanceren.

4. Optimaliseer je titels en meta description

Je titels en meta description zijn belangrijke elementen van de SEO van je website, omdat ze in de SERP's verschijnen en potentiële klanten helpen beslissen of ze al dan niet doorklikken naar jouw website. Zorg er bij het optimaliseren van deze elementen voor dat je de door jou gekozen zoekwoorden opneemt, maar voorkom overmatig gebruik en maak ze zo gebruiksvriendelijk mogelijk.

Metatags zijn stukjes code in de HTML van je website die bepalen of en hoe je website in Google verschijnt. Twee belangrijke metatags voor marketeers zijn de meta titel en de meta description. Er zijn een aantal andere metatags die ook essentieel zijn voor je website, zoals meta content type en viewport. Het is zeer waarschijnlijk dat je webontwikkelaar op de hoogte is van deze metatags en dat deze dus al goed is geïmplementeerd op jouw website. Zo niet, dan gaat er ergens iets mis en is een heel kort gesprek aan te raden om dit snel op te lossen!

Waarom is een meta titel en description belangrijk?

  • Het is jouw presentatie in de zoekresultaten en de eerste eyecatcher. Als de titel een gebruiker niet aanspreekt, is de kans op een klik erg klein.

  • Komt de titel niet overeen met de zoekintentie, dan is de kans op een klik ook klein. Het is daarom belangrijk dat je hier zelf grip op houdt door een relevante titel te schrijven voor een betere CTR.

  • Het hebben van een juiste titel is belangrijk voor Google. Google wil zijn gebruikers de meest relevante resultaten laten zien. De titel moet dan natuurlijk wel goed passen bij de achterliggende pagina. Google kijkt ook naar de CTR en de verblijftijd op je website. Als er veel op je titel wordt geklikt, stijg je in de zoekresultaten. Maar alleen als de gebruiker niet binnen een paar seconden weer in Google is en je website heeft afgesloten. Dan is je dwell time te kort en zelfs negatief voor je positie.

Google SERP preview van de meta title en meta description

5. Werk aan backlinks

Backlinks zijn links van andere websites die naar die van jou verwijzen. Ze zijn belangrijk omdat ze helpen de SEO van jouw website te verbeteren door de autoriteit ervan te vergroten: hoe meer backlinks jeu naar jouw site verwijst, hoe hoger deze zal scoren in de SERP's. Er zijn een paar manieren waarop je backlinks kunt verkrijgen, waaronder guests posts op andere blogs, directory vermeldingen en bereik via sociale media. Zorg er wel voor dat de websites waarvan je backlinks ontvangt van hoge kwaliteit zijn en relevant zijn voor jouw sportschool; anders kunnen ze je SEO eerder schaden dan helpen.

Backlinks van hoge kwaliteit

Aanvankelijk telde Google het aantal backlinks naar je website. Later werd er meer aandacht besteed aan de kwaliteit van de backlinks en minder aan de kwantiteit. Maar wat is een kwalitatieve koppeling? Daarvoor kijken we naar een aantal factoren, te beginnen met de hoeveelheid linkjuice.

Link juice kan gezien worden als het 'lekken van waarde' van de ene pagina naar de andere. Zowel backlinks als interne links geven SEO-waarde door aan de pagina's waarnaar ze linken in de vorm van link juice die wordt doorgegeven.

Wat is linkjuice?

Backlinks geven waarde door in de vorm van link juice. Link juice kan gezien worden als het 'delen van waarde' van de ene pagina naar de andere. Plaats je bijvoorbeeld tien links op je homepage, dan 'lekt' je homepage link juice naar de tien onderliggende pagina's.

De pagina's waar de meeste links doorheen sijpelen, krijgen de meeste waarde. Dit geldt voor zowel interne als externe links, hoewel externe links (backlinks) veel krachtiger zijn. Dus als je meer backlinks naar je website krijgt dan je concurrent, krijg je ook meer linkjuice en krijg je zelf een hogere autoriteit.

Contextuele backlinks

Credits: afbeelding van backlinko

6. Houd je voortgang bij

Zodra je deze SEO-strategieën hebt geïmplementeerd, is het belangrijk om de voortgang te volgen, zodat je kunt zien hoe goed je SEO strategie werkt en onderweg de nodige aanpassingen kunt maken. Er zijn een aantal tools die je hiervoor kunt gebruiken, waaronder Google Analytics en Google Search Console. Deze tools helpen je zaken als het verkeer naar jouw website en de zoekposities bij te houden, zodat je de strategie indien nodig kunt aanpassen.

Ontdek hoe je website op dit moment rangschikt in Google door een gratis SEO-audit aan te vragen bij een van onze consultants.

7. Promote je site op social media

In de huidige online wereld is het promoten van je website op sociale media essentieel als je succesvol wilt zijn. Dit zal je niet alleen helpen om een ​​breder publiek te bereiken, maar het kan ook je positie in de zoekmachines verbeteren en je SEO-inspanningen helpen. Als je je echter in een concurrerende branche bevindt, zoals de fitnessbranche, kan het moeilijk zijn om je site op sociale media te promoten. Daarom is het belangrijk om een ​​strategie te hebben. Hier zijn enkele tips voor het promoten van jouw fitness website op sociale media:

- Gebruik relevante hashtags: hashtags zijn een geweldige manier om je posts aan meer mensen te laten zien. Zorg er bij het promoten van je website op sociale media voor dat je relevante hashtags gebruikt die de juiste doelgroep bereiken. Als je je bijvoorbeeld richt op sportschool eigenaren, gebruik dan hashtags zoals #gymowner of #fitnessbusiness.

- Gebruik afbeeldingen en video's: Mensen zijn eerder geneigd om content te gebruiken die afbeeldingen of video's bevat. Als je jouw website op sociale media wilt promoten, zorg er dan voor dat je opvallende beelden toevoegt die de aandacht trekken.

- Deel relevante en interessante inhoud: het is belangrijk om content te delen die relevant is voor je publiek en die zij interessant zullen vinden. Niemand wil een bericht lezen dat vol staat met irrelevante onzin. Zorg er dus voor dat de content die je deelt de moeite waard is om te lezen!

8. Focus op lokale klanten met lokale SEO

Elke sportschool of fitnessstudio moet op zijn minst een Google Mijn Bedrijf-account hebben. Wanneer mensen zoeken naar fitnesscentra, een personal trainer of andere lokale bedrijven, wordt je meestal niet gerangschikt voor zoekopdrachten met lokale intenties als je geen Google Mijn Bedrijf-profiel hebt. Een bedrijfsvermelding op Google Maps zorgt voor meer organisch verkeer, maar naast het genereren van meer verkeer, kun je ook beginnen met het ontvangen van positieve reviews die potentiële leden helpen begrijpen waarom jouw fitnesscentrum of sportschool de beste optie voor hen is.

Zorg ervoor dat je je Google Mijn Bedrijf-profiel niet vergeet te optimaliseren door het adres van je fysieke locatie en andere gerelateerde bedrijfsinformatie toe te voegen, zoals de website-URL en het telefoonnummer.

Bonus: het creëren van een SEO-strategie voor fitnessstudio's

Als je een personal trainer bent of een fitnesswebsite hebt, weet je hoe belangrijk het is om online zichtbaar te zijn. Zoekmachines zijn tenslotte de eerste plaats waar de meeste mensen naartoe gaan als ze op zoek zijn naar gezondheids- en fitnessinformatie. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw site als eerste in de zoekresultaten verschijnt? Het antwoord is SEO, of zoekmachine optimalisatie.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om jouw fitness website te optimaliseren voor zoekmachines. Zorg er eerst voor dat je de juiste zoekwoorden target. Denk na over de termen die jouw potentiële klanten zouden gebruiken bij het zoeken naar personal trainers of fitnessinformatie. Neem die zoekwoorden vervolgens overal op je site op. Begin bij de titels van je pagina's en concentreer je vervolgens op de tekst op bijvoorbeeld individuele blogposts. Vergeet ten slotte niet om je site te promoten op sociale media en andere online platforms. Hoe meer mensen de website zien, hoe groter de kans dat zoekmachines dit opmerken. Om het nog gemakkelijker te maken, volgt hier een korte lijst met dingen die je nu direct kan gaan optimaliseren;

  1. Metatitels: zorg ervoor dat je bepaalde zoekwoorden in de paginatitels opneemt. Negeer andere HTML-tags zoals de meta-description of rich snippets niet.

  2. Concentreer je op het targeten van zoekwoorden, dit vertelt Google dat jouw pagina overeenkomt met de zoekintentie.

  3. Ga aan de slag met linkbuilding: benander andere websites en deel jouw blog posts met ze en vraag of ze hiernaar willen linken (mits het goed aansluit bij het onderwerp van de blog).

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw fitness website de bekendheid krijgt die het verdient.

Tip: Accessibility of de toegankelijkheid van je website is een belangrijke factor om te overwegen bij het bespreken van de beste manier om SEO-campagnes te maximaliseren. Zoekmachine-algoritmen zijn nu sterk afhankelijk van en geven prioriteit aan websites die toegankelijk zijn voor alle gebruikers, ongeacht eventuele handicaps. Door een toegankelijk website-ontwerp te hebben, wordt het voor zoekmachines - zoals Google - gemakkelijker om met minimale fouten gegevens op te halen van en pagina's op de website te indexeren. Klaar om meer te leren over accessibility? Lees onze Ultieme gids voor accessibility in 2023.

Conclusie

Fitness SEO of Sportschool SEO is een belangrijk onderdeel van de online aanwezigheid van elk bedrijf, zolang je maar een paar best practices toepast! Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je de website van jouw sportschool optimaliseren voor een betere zichtbaarheid in de SERP's, wat kan helpen nieuwe leden aan te trekken en bestaande leden te behouden. Zoekmachine optimalisatie helpt je bij het verkrijgen van Google posities, meer website bezoekers en potentiële leden te genereren en biedt uiteindelijk gratis verkeer.