Linkbuilding: wat is het en hoe werkt het in 2023?

Linkbuilding voor jouw website is als het weven van een web van succes. Het is een belangrijke stap voor elk bedrijf dat de zichtbaarheid en winstgevendheid op het internet wilt gaan vergroten. Met behulp van linkbuilding kun je meer kansen creëren voor mensen om jouw inhoud, producten of services te vinden, maar het is belangrijk om te begrijpen hoe het werkt voordat je per ongeluk een verkeerd profiel van backlinks opbouwt.

Dennis Lageweg
Dennis Lageweg

In dit artikel ga ik je uitleggen wat linkbuilding is en waarom het zo’n positieve impact heeft voor ondernemers die online willen groeien. Vervolgens gaan we bekijken hoe linkbuilding kan helpen om verkeer naar jouw website te genereren, en hoe het helpt bij het scoren van hogere posities op Google zodat jouw website op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO) een flinke boost krijgt. Ten slotte ga ik je enkele tips geven over hoe jij deze strategie vandaag kunt gebruiken om links te krijgen van een website met een hoge domein autoriteit (domain authority)!

Door de grondbeginselen van linkbuilding te begrijpen - wat is er nodig om links te bouwen - en deze in je eigen strategie te implementeren, kun je een groot concurrentievoordeel behalen ten opzichte van andere sites in dezelfde branche. Dus laten we aan de slag gaan door de basisprincipes van linkbuilding te leren om vervolgens te zien hoe krachtig ze kunnen zijn!

Wat is linkbuilding en hoe kom ik aan meer backlinks?

Linkbuilding is als een brug die websites met elkaar verbindt. Door ze met elkaar verbinden en een onderling verbonden web van inhoud te creëren, geef je zoekmachines een manier om nieuwe pagina’s op jouw site te vinden en verhoog je de kans om hogere posities op Google te scoren. Hierdoor ga je meer organisch verkeer genereren en dus meer sales en leads realiseren.

Nu je weet dat linkbuilding een proces is waarbij je links naar jouw website van andere relevante en kwalitatieve websites verkrijgt is het belangrijk om de voordelen van linkbuilding te onderzoeken. Er zijn verschillende voordelen van linkbuilding:

 1. Verbeterde zoekmachine rankings: Google en andere zoekmachines zien links naar jouw website als een signaal van autoriteit en relevantie. Hoe meer hoogwaardige links jij hebt, hoe hoger je website in de zoekresultaten kan verschijnen. Zie het als een soort van “stem” van vertrouwen.

 2. Meer verkeer naar jouw website: Als je website wordt vermeld op andere websites kunnen potentiële klanten op die links klikken en naar jouw website worden geleid. Dit kan leiden tot meer (organisch) verkeer naar jouw website en dus meer potentiële klanten.

 3. Verhoogde merkbekendheid: Linkbuilding kan ook helpen bij het vergroten van de bekendheid van jouw merk. Als jouw website op verschillende websites wordt vermeld, kan dit helpen bij het opbouwen van jouw merk als een autoriteit binnen de branche.

Als je serieus aan de slag wilt gaan met SEO, dan kan het begrijpen van linkbuilding en de voordelen hiervan je zeker helpen. Denk wel eerst na over de verschillende strategieën voor linkbuilding. Ik hoor je al denken… waar moet je dan aan denken en wat zijn de verschillende strategieën? In het geval dat je als ondernemer al erg druk bent met het runnen van je eigen bedrijf heb je eigenlijk 3 goede keuzes.

SEO en linkbuilding uitbesteden

Door SEO en linkbuilding uit te besteden aan een ervaren SEO bureau in Rotterdam zoals Bakklog, kun jij van de resultaten genieten terwijl het je geen (extra) tijd gaat kosten. Vaak is het uitbesteden van zoekmachine optimalisatie ook kostentechnisch gezien voordeliger dan het hebben van een eigen SEO medewerker, vooral als je ook wilt dat alle kennis up-to-date is en blijft.

Guest posts (bloggen op externe websites)

Gastblogs zijn een enorm belangrijke manier om kwalitatieve backlinks te bemachtigen en geven je de kans om tegelijkertijd je kennis te delen met een breder publiek. Ook interessant voor merkbekendheid dus! Maar hoe ga je hiermee aan de slag? En wat is het precies?

Een gastblog is simpelweg een blog dat je als ‘gast’ - de naam geeft het al weg, schrijft op een andere blog of pagina voor een andere website. Als jij bijvoorbeeld een blog schrijft voor een vakblad dat goed aansluit op de branche waarin jij actief bent, dan is dit een gastblog.

Om met het plaatsen van gastblogs te beginnen is het belangrijk dat jij eerst de relevante websites identificeert. Zoek maar websites in jouw branche die al gastblogs publiceren. Om deze websites te vinden is Google of social media een goed startpunt. Je kunt ook gebruik maken van betaalde software zoals Ahrefs, Moz of Semrush om websites te vinden waar je concurrenten op dit moment al gastblogs plaatsen (en dus backlinks scoren).

Nadat je een lijst hebt samengesteld is het belangrijk dat je contact opneemt met de eigenaren van de website en vraagt of ze openstaan voor gastblogs. Zodra deze ideeën in de praktijk zijn geïmplementeerd, zul je snel zien hoe jouw website grip begint te krijgen!

6 elementen die samen een goede backlink vormen

Welke voordelen heeft linkbuilding voor jouw website?

Wanneer je met linkbuilding aan de slag gaat, profiteer je binnen 1 á 2 maanden van een flinke SEO boost waardoor jij hogere posities op Google gaat behalen, maar help je zoekmachines ook bij het vinden, crawlen en indexeren van de content (teksten, afbeeldingen, FAQs) op jouw site. Voor het gemak heb ik een korte lijst samengesteld met de voordelen van linkbuilding:

 1. Het vergroot de zichtbaarheid op de zoekmachine resultatenpagina’s (SERPs). Doordat linkbuilding jouw website autoriteit geeft, gaan potentiële klanten en leads je website makkelijker vinden wanneer ze online zoeken naar producten of diensten waarvoor jij posities op Google hebt bemachtigd. Dit komt omdat links van andere websites de algoritmen van zoekmachines vertellen dat jij hun gebruikers iets waardevols te bieden hebt. Beschouw het als een stem van vertrouwen voor de content op jouw website.

 2. Je bouwt vertrouwen op bij klanten. Wanneer potentiële klanten zien dat andere sites naar die van jouw bedrijf linken, bouwt dit vertrouwen op en vestigt het autoriteit in de ogen van die bezoekers. Naarmate meer mensen zich bewust worden van jouw merk, zullen meer mensen bereid zijn zich met jouw producten of diensten bezig te houden.

 3. Verbeter de gebruikerservaring. Door ervoor te zorgen dat alle interne links goed werken, zorg je ervoor dat gebruikers niet vast komen te zitten op “kapotte” pagina's of doodlopende wegen bij het navigeren door jouw website. Bovendien helpt dit hen een beter begrip te krijgen van wat voor soort informatie ze nuttig zullen vinden op elke pagina, zodat ze snel en zonder frustratie toegang hebben tot wat ze nodig hebben.

 4. Verbeter de groeisnelheid van het websiteverkeer en groei in organisch verkeer. Met verbeterde posities op Google, meer klantvertrouwen en verbeterde gebruikerservaringen die allemaal samenwerken ga j in de loop van de tijd een gestage groei zien in het aantal bezoekers op jouw website. Het is wel belangrijk dat je actief blijft en niet stopt met linkbuilding. Doe je dit wel, dan ga je vrij snel merken dat de groei stagneert.

Bij effectief gebruik heeft linkbuilding enorme potentiële voordelen voor elke website die zijn bereik en online aanwezigheid wil maximaliseren. Wanneer je interne pagina's linkt, kun je ervoor zorgen dat de inhoud en kwaliteit van de linkpagina hoog is.

link building, link outreach, off-page SEO

Soorten links: hoe identificeer je goede backlinks

Of je nu een website begint of een bestaande website probeert te optimaliseren, het begrijpen van de voordelen van linkbuilding is essentieel. Het koppelen van sites helpt geloofwaardigheid en vertrouwen op te bouwen, terwijl het ook verkeer naar jouw pagina leidt. Maar wat is het precies? Laten we eens kijken naar verschillende soorten links die gunstig kunnen zijn voor jouw website.

Ten eerste zijn er externe links die verwijzen naar backlinks van andere websites die naar die van jou verwijzen. Dit type linkbuilding maakt het voor Google gemakkelijker om jouw teksten te crawlen (scannen) en deze in hun systeem te indexeren, waardoor de kans groter wordt dat jouw pagina wordt weergegeven op SERP's (Search Engine Results Pages). Dit helpt niet alleen bij de zichtbaarheid, maar geeft potentiële klanten ook zekerheid door hen relevante bronnen te laten zien die informatie over jouw bedrijf citeren.

Naast externe links moeten ook interne links worden gebruikt bij het optimaliseren van een website. Interne links leiden lezers van de ene pagina op jouw website naar een andere gerelateerde pagina binnen hetzelfde domein. Dit houdt niet alleen bezoekers betrokken bij relevante inhoud, maar verhoogt ook de hoeveelheid tijd die ze op elke pagina doorbrengen en de algehele sessieduur. Het gebruik van de juiste ankertekst wanneer je aan interne linkbuilding werkt, is net zo belangrijk; door beschrijvende keywords te gebruiken, kun jij je pagina's verder optimaliseren en de SEO-score verbeteren.

Sitelinking heeft duidelijke voordelen voor elke website - of het nu gaat om het verbeteren van ranking signalen, het stimuleren van verwijzingsverkeer of het vergroten van gebruikersbetrokkenheid - het implementeren van zowel externe als interne linkstructuur kan wonderen doen voor jouw online succes. Om ervoor te zorgen dat jij het meeste uit linkbuilding haalt, is het belangrijk om wat tijd investeren in het onderzoeken waar je aan links van hoge kwaliteit kunt komen en vervolgens tijd investeren in het opbouwen van relaties met sites die relevant zijn voor jouw branche. Op die manier zorg je ervoor dat die backlinks ook waardevol zijn en relevant.

5 succesvolle link building strategieën

Interne linkbuilding: links binnen jouw website

Heb jij je ooit afgevraagd hoe je Google helpt om te begrijpen welke pagina’s bij elkaar horen of hoe je verkeer door kunt sturen naar andere relevante pagina’s? De oplossing is simpel: interne linkbuilding.

De meeste ondernemers en marketeers vergeten deze super makkelijke quick win: je hoeft namelijk niet alleen te vertrouwen op inkomende links of je te concentreren op backlinks. In plaats daarvan moet je altijd eerst kijken naar het optimaliseren van interne links, aangezien het gemakkelijk is om links in jouw bestaande inhoud te identificeren.Met alleen een menu zijn bezoekers vaak lang bezig om de juiste pagina te vinden. Gelukkig is er een slimme truc om ze een handje te helpen: in…

Maar wat is interne linkbuilding dan precies? Het is niet meer of minder dan het creëren van links binnen je eigen website van pagina naar pagina. Door de juiste gerelateerde pagina's op jouw eigen website te koppelen kunnen bezoekers en zoekmachines gemakkelijk door verschillende onderdelen van jouw website navigeren. Door dit soort interne links te gebruiken, kunnen gebruikers langer betrokken blijven bij de content en vergroot je de kans dat ze ook andere pagina’s op je website gaan verkennen. Vaak ziet dit er bij websites uit als een soort spaghetti, vooral als het nog niet erg geoptimaliseerd is. 

Met alleen een menu zijn bezoekers vaak lang bezig om de juiste pagina te vinden. Gelukkig is er een slimme truc om ze een handje te helpen: interne linkbuilding. Door strategisch relevante pagina's te linken in de tekst, hoef je bezoekers niet langer te laten zoeken en zullen ze sneller doorklikken. Mits de links logisch en relevant zijn natuurlijk! Zo blijven ze langer op jouw website en vergroot je de kans dat ze uiteindelijk bij jouw conversiepunt uitkomen. Dat kan zomaar leiden tot nieuwe leads en klanten. Hoe slim is dat!

Dus als jij meer bezoeken en hogere conversieratio's wilt, moet het opzetten van de juiste interne links deel uitmaken van jouw SEO strategie!

Alternatieve linkbuilding strategieën

Ondertussen begrijp je het belang van backlinks en hoe linkbuilding ervoor gaat zorgen dat je website meer leads gaat genereren, maar guest posts kunnen lastig zijn en niet iedereen heeft hier de tijd voor, dus laten we nog eens verder kijken naar alternatieve manieren om aan links te komen.

Behalve guest posts en directories zijn er ook nog andere geavanceerdere manieren om aan een backlink te komen.Laten we beginnen met het verkennen van de mogelijkheid om links te vervangen die niet langer relevant zijn of naar een 404-pagina leiden. Dit type link building heet gebroken linkbuilding (of broken link building). We komen ze allemaal vast wel eens tegen, de bekende “404 Page Not Found”  of “oeps deze pagina kan niet gevonden worden” achtige pagina’s.

Om te beginnen met broken link building, moet je eerst websites vinden die gerelateerd zijn aan jouw niche en die kapotte links bevatten. Dit kun je doen door te zoeken naar blogs, artikelen of andere inhoud die relevant is voor jouw onderwerp en te controleren of de links nog werken.

Als je een kapotte link hebt gevonden, kun je contact opnemen met de eigenaar van de website en hem of haar attent maken op de kapotte link. Vervolgens kun je voorstellen om de kapotte link te repareren door een nieuwe link naar jouw website toe te voegen. Je kunt hierbij een vriendelijk en persoonlijk bericht sturen waarin je uitlegt waarom jouw website een waardevolle toevoeging zou zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat broken link building een langetermijnstrategie is en dat het tijd kan kosten om resultaten te zien. Maar als je consistent en geduldig blijft, kan het een effectieve manier zijn om de zichtbaarheid en het verkeer naar jouw website te vergroten.

Strategieën om links naar meer pagina's aan te trekken

Wist je dat slechts 4% van alle websites hun linkbuilding strategie hebben geoptimaliseerd? Dat betekent dat er een grote kans is om jouw concurrentie voor te blijven en meer verkeer te genereren met behulp van sitelinks. Dit is een zeer effectieve manier om de zichtbaarheid van jouw website te vergroten! Laten we daarom eens kijken naar een aantal strategieën die je kunt toepassen.

Als het gaat om het opbouwen van links, is kwaliteit de sleutel. Je moet je richten op websites van hoge kwaliteit met een goede autoriteit om maximaal te profiteren van de link. Kies relevante sites die waarde bieden of iets unieks dat kan helpen de gebruikerservaring te verbeteren wanneer ze jouw website bezoeken. Zorg ervoor dat je ook inhoud maakt die de zichtbaarheid vergroot en mensen keer op keer terugbrengt.

Tactieken voor het maken van links, zoals gastbloggen, promotie via sociale media, persberichten, bereik van influencers, SEO-technieken zoals trefwoord targeting en het optimaliseren van webpagina's voor zoekmachine-ranking zijn allemaal geweldige manieren om verbinding te maken met andere websites en relaties met hen aan te gaan. Bovendien vereisen deze methoden geen extra kosten - alleen tijd en moeite! Dit betekent dat het een kosteneffectieve manier is om de prestaties van jouw website te verbeteren.

Een andere manier om meer backlinks te krijgen, is door een blogpost van hoge kwaliteit te maken voor onderwerpen die betrekking hebben op jouw bedrijf of de branche. Het hebben van een goede strategie kan een enorm verschil maken wanneer je probeert de voordelen van externe sitelinks te maximaliseren. Dus neem nu even de tijd om erachter te komen welke tactieken het beste voor jou werken en begin met het verkrijgen van meer backlinks om hogere zoekresultaten te verdienen!

5 positieve resultaten voor SEO na aanleiding van link building

Verbeter de gebruikerservaring met goede backlinks

Als het gaat om het verbeteren van jouw website, kan het voelen alsof je een mier bent die worstelt met een gigantische rots. Backlinks zijn cruciaal voor een goede SEO-strategie en online groei, maar begrijpen hoe je effectief gebruik kunt maken van linkbuilding en zoekwoordonderzoek kan overweldigend zijn.

We hebben allemaal wel eens websites gezien met zoveel kapotte links dat we het liefst onze telefoon door de kamer gooien. Maar als het op de juiste manier wordt gedaan, kan het koppelen van sites de gebruikerservaring omzetten in iets prachtigs! Het is als het kopen van een oud, leegstaand huis en het veranderen in jouw droomhuis - dat is wat effectieve linkbuilding en zoekwoordonderzoek voor jouw website kunnen doen.

Een andere geweldige manier om zowel de SEO-ranking als de gebruikerservaring te verbeteren, is door verloren links terug te winnen. Hierdoor kunnen gebruikers naadloos navigeren van oude of verouderde URL's naar nieuwe pagina's op jouw website. Door tijd te investeren in het vinden van kapotte links en deze bij te werken met relevante inhoud, zul je beloond worden met een betrokken en geïnteresseerd publiek dat jouw organische zoekprestaties verbetert.

Het creëren van een netwerk van goede sites

Als het gaat om linkbuilding, is het opbouwen van een netwerk van kwalitatieve websites de sleutel tot succes. Backlinks van websites met een hoge autoriteit zijn van essentieel belang om verkeer naar jouw website te leiden en de online zichtbaarheid van jouw bedrijf te vergroten. Door verbindingen met externe websites te leggen via backlinks, kun je een samenhangend netwerk creëren dat door zowel gebruikers als zoekmachines wordt opgemerkt.

Het hebben van hoogwaardige backlinks van gerenommeerde bronnen biedt tal van voordelen voor jouw website. Het vergroot niet alleen de geloofwaardigheid van jouw site, maar het levert ook extra inkomend verkeer op wanneer mensen op links van andere websites klikken die niet van jou zijn. Bovendien verbeteren backlinks van hoge kwaliteit jouw positie op zoekresultatenpagina's van zoekmachines (SERP's). Dit betekent dat jouw inhoud gemakkelijker te vinden en te openen is, wat leidt tot een algehele betere gebruikerservaring.

Dus als je het succes van jouw website wilt garanderen, is het opzetten van een sterk netwerk van gelinkte websites een slimme zet. Hierdoor vergroot je niet alleen het bereik van jouw online aanwezigheid, maar verhoog je ook de kwaliteit en betrouwbaarheid ervan. En dat alles terwijl je de gebruikerservaring verbetert!

Meer organisch websiteverkeer via linkbuilding

Wist je dat linkbuilding een van de meest effectieve strategieën is om het websiteverkeer te vergroten? Als je een netwerk van kwaliteitsvolle sites opzet via sitelinks, kun je een gemiddelde stijging van 77% in organische zoekmachineposities zien. Sitelinking wordt steeds populairder onder webmasters en het is gemakkelijk te begrijpen waarom: het levert geweldige beloningen op als het correct wordt gedaan!

Er zijn een paar belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden als het gaat om het vergroten van het websiteverkeer via sitelinks:

 • Strategieën voor linkbuilding: maak backlinks van andere relevante websites of mappen en doe mee aan outreach-campagnes om relaties op te bouwen met influencers die bereid zijn jouw inhoud te delen.

 • Bronpagina: bied waardevolle informatie over een bepaald onderwerp, waardoor mensen gemakkelijker kunnen vinden wat ze zoeken op jouw website. Door links toe te voegen tussen verschillende pagina's binnen jouw eigen website en andere, creëer je meer mogelijkheden voor bezoekers om door jouw site te navigeren en meer inhoud te ontdekken.

 • Broken link building: vind verbroken of verouderde links op externe websites en vervang deze door bijgewerkte links die verwijzen naar jouw eigen bronnen. Dit helpt de SEO-score te verbeteren door frisse nieuwe links te bieden die naar jouw site verwijzen.

Door deze drie sleutelelementen te implementeren in de manier waarop je site linking benadert, kun je de zichtbaarheid van jouw website aanzienlijk vergroten. Dit leidt tot meer gerichte leads rechtstreeks naar jouw sales funnel en een grotere naamsbekendheid en betrouwbaarheid bij potentiële klanten. Mis het niet - profiteer vandaag nog van de voordelen van sitelinking!

Verbeterde website navigatie met behulp van interne links

Als ondernemer of marketeer weet je dat er tal van manieren zijn om de organische positie van jouw website in zoekmachines te verbeteren. Maar wist je dat sitelinks één van de meest effectieve strategieën zijn om het websiteverkeer te vergroten? Sitelinks verbinden pagina's op jouw website en creëren zo een naadloze gebruikerservaring die bezoekers in staat stelt snel en gemakkelijk te navigeren tussen gerelateerde stukjes inhoud.

Het gebruik van sitelinks heeft veel voordelen die jouw website naar een hoger niveau kunnen tillen. Zo helpt het niet alleen om jouw website te structureren en te organiseren, maar ook om crawlers van zoekmachines te helpen begrijpen hoe de verschillende onderdelen van jouw website met elkaar verbonden zijn en hoe ze geïndexeerd moeten worden.

Bovendien kan het bouwen van links leiden tot waardevolle teruglinks van andere websites, wat de zichtbaarheid van jouw website zowel intern als extern vergroot. En als je het goed doet, kan het gebruik van sitelinks meerdere doelen tegelijk ondersteunen: verbeterde gebruikerservaring, betere indexering door zoekmachines en grotere kansen op het verkrijgen van waardevolle externe links.

Al met al kan het gebruik van sitelinks als onderdeel van jouw algemene SEO-strategie het verkeer naar jouw website aanzienlijk vergroten en jouw bedrijf helpen groeien. Dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met sitelinking en ervaar zelf de voordelen!

Naamsbekendheid vergroten door linkbuilding

Als eigenaar van een bedrijf wil je natuurlijk dat jouw website goed gevonden wordt. Wist je dat interne links hierbij kunnen helpen? Door pagina's op jouw website aan elkaar te koppelen, kan de zichtbaarheid van jouw website zelfs met 34% stijgen. Dit is een eenvoudige maar effectieve manier om jouw naamsbekendheid te vergroten en meer bezoekers te genereren.

Maar hoe werkt dat dan precies? Het begint allemaal met het creëren van waardevolle content. Schrijf bijvoorbeeld een interessant artikel, een blogpost of maak een informatieve video. Zorg ervoor dat jouw content makkelijk deelbaar is en deel deze op social media en andere kanalen. Als mensen jouw content waardevol vinden, zullen zij deze sneller delen. Dit draagt bij aan een hogere vindbaarheid van jouw website.

Vervolgens is het belangrijk om interne links te plaatsen op relevante woorden in jouw tekst. Deze woorden noemen we ankerteksten. Hiermee verwijs je naar andere gerelateerde onderwerpen op jouw website. Zo help je zoekmachines om jouw website beter te begrijpen en te indexeren. Dit verbetert niet alleen de gebruikerservaring, maar kan ook leiden tot hogere posities in Google en meer websiteverkeer.

Let wel op dat je niet te veel links plaatst, want dit kan jouw pagina rommelig maken. Maar als je het goed doet, kan het plaatsen van interne links op jouw website tal van voordelen opleveren voor jou als bedrijfseigenaar. Zo zorgen sitelinks voor meer betrokkenheid van gebruikers, een betere navigatie op jouw website en hogere posities in zoekmachines. Probeer het zelf en ervaar hoe interne links de zichtbaarheid van jouw website kunnen verhogen!

Beveiligingsoverwegingen voor een gekoppelde pagina

Als je wilt dat jouw website wordt gevonden door jouw doelgroep, is linkbuilding een essentieel onderdeel van SEO. Maar het kan een complex proces zijn en er zijn risico's verbonden aan het koppelen van jouw site aan andere websites. Dus, waar moet je op letten?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat link attributen zijn. Dit zijn codes die aangeven hoe zoekmachines jouw links moeten interpreteren en indexeren. Door deze attributen op de juiste manier te gebruiken, kun je voorkomen dat jouw site kwetsbaar wordt voor kapotte links of andere problemen.

Daarnaast is het belangrijk om veranderingen op externe websites bij te houden. Wijzigingen in de inhoud of omleidingen kunnen onverwachte gevolgen hebben voor jouw eigen site. Maar maak je geen zorgen: er zijn tal van tools beschikbaar om dit proces te automatiseren en je te waarschuwen wanneer er iets misgaat.

Linkbuilding kan jouw merk een voorsprong geven en de zichtbaarheid van jouw website vergroten. Maar het is belangrijk om het goed te doen om te voorkomen dat je in de problemen komt. Door de juiste stappen te nemen en de risico's te beheersen, kun je jouw linkbuilding inspanningen laten bloeien en jouw bedrijf laten groeien!

Veelvoorkomende linkbuilding fouten die je moet vermijden

Linkbuilding is ontzettend belangrijk voor het vergroten van de zichtbaarheid van jouw website. Maar let op: bijna 60% van alle websites heeft minstens één kapotte link, waardoor hun positie in zoekmachines verslechtert. Het is dus niet zo simpel als een paar links plaatsen en verwachten dat jouw website hiervan profiteert. Om ervoor te zorgen dat jouw inspanningen op het gebied van linkbuilding vruchten afwerpen, moet je deze veelgemaakte fouten vermijden:

 • Geen onderzoek doen naar linkbuildingstrategieën: voordat je begint met het opbouwen van links, moet je begrijpen welke soorten links jouw verkeer en SEO-doeleinden zullen verbeteren. Gebruik verschillende tactieken, zoals gastbloggen of influencer-marketing, voor effectieve resultaten.

 • Lage kwaliteit links kopen: het kopen van links kan tijd besparen, maar als het niet correct wordt gedaan, kan het de reputatie van jouw website schaden in plaats van verbeteren. Zorg ervoor dat links afkomstig zijn van legitieme bronnen en relevant zijn, om te voorkomen dat ze door Google worden gemarkeerd als spam.

 • Interne links negeren: interne links maken het voor gebruikers en Google-crawlers gemakkelijker om jouw website te navigeren. Dit vergroot de betrokkenheid van gebruikers en bouwt vertrouwen op bij Google, waardoor het potentieel voor een hogere ranking wordt vergroot.

Het is cruciaal om deze punten in gedachten te houden bij het opzetten van sitelinks voor jouw website, vooral als je zoekt naar zoekwoorden als 'gebroken link', 'linkbuilding strategieën' en 'links kopen'. Hierdoor vergroot je de zichtbaarheid van jouw website en voorkom je tegelijkertijd eventuele negatieve implicaties van onjuiste praktijken.

Praktische linkbuilding tips

Linkbuilding is ontzettend belangrijk voor de SEO-strategie van elke website, maar wat houdt het eigenlijk in? Het gaat erom nieuwe mogelijkheden te creëren voor jouw site om gevonden te worden en waardevolle links van andere sites aan te trekken - als je het goed doet tenminste. Wij hebben een aantal handige linkbuilding tips verzameld waarmee jij je concurrenten voor kunt blijven.

Stel je eens een legpuzzel voor. Net als bij zo'n puzzel moeten links (van hoge kwaliteit) perfect in elkaar passen om echt voordeel te halen uit linkbuilding voor jouw website. Dat betekent ervoor zorgen dat alle links verwijzen naar relevante pagina's op jouw eigen site én op externe sites. Door een onderling verbonden web van hoogwaardige links te creëren, versterk je niet alleen je SEO-ranglijst, maar vergroot je ook de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van je domein.

Er zijn verschillende veelgebruikte benaderingen als het gaat om linkbuilding, zoals gastbloggen of je richten op het aanbieden van vervangende content voor websites met kapotte links. Welke aanpak het beste werkt, hangt af van de branche waarin jij je bevindt. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat voor impact elke aanpak kan hebben op het algehele succes van jouw linkbuilding campagne, zodat je geen tijd en middelen verspilt. Door deze stappen nu te nemen, kun je ervoor zorgen dat je een maximale ROI haalt uit elke inspanning die je in de toekomst levert om links te bouwen en dat gebruikers keer op keer terugkomen.

Het gebruik van slimme tactieken als het gaat om linkbuilding kan veel opleveren. Door gebruik te maken van bestaande mogelijkheden zoals kwaliteitslinks en hard te werken om relaties met andere websites te creëren door middel van gemeenschappelijke strategieën voor het bouwen van links, zul je merken dat je eerder dan later de vruchten plukt! Begin met een aantal gemakkelijk te verkrijgen links via forumberichten of directories, maar bekijk ook eens het backlinkprofiel van jouw grootste concurrenten. Dit zal je helpen begrijpen waarom zij hoger scoren dan jij op Google en waar je je links kunt bouwen, welke linkpagina wat extra inhoud of zoekwoordonderzoek nodig heeft en waar je je energie en middelen op moet richten om een gastpost gepubliceerd te krijgen. Het hebben van een gastpost is namelijk een geweldige manier om links naar een webpagina op te bouwen.

Conclusie

Linkbuilding kan een geweldige manier zijn om de bruikbaarheid en aanwezigheid van jouw website te verbeteren. Het helpt site-eigenaren om bezoekers een betere gebruikerservaring te bieden, vergroot de naamsbekendheid en biedt mogelijkheden voor zoekmachine optimalisatie (SEO). Maar, misschien denk je nu: "Ik heb geen idee hoe linkbuilding werkt en waar ik moet beginnen!" Geen zorgen, linkbuilding hoeft niet ingewikkeld te zijn en je hoeft geen expert te zijn om het te laten werken voor jouw website. Het opzetten van meer links op jouw website kan eenvoudig zijn en niet alle links hoeven afkomstig te zijn van grote, bekende websites. Met een beetje planning en uitvoering kun jij effectieve linkstructuren creëren waar zowel jouw website als bezoekers van kunnen profiteren.

Het belangrijkste om te onthouden is dat linkbuilding een cruciaal onderdeel is van een goede SEO-strategie. Door te begrijpen hoe linkbuilding werkt en wat de impact ervan is op de prestaties van jouw website, kun je weloverwogen beslissingen nemen over hoe je jouw online aanwezigheid kunt verbeteren. Dit kan resulteren in meer zichtbaarheid en het bereiken van potentiële klanten die anders misschien niet op jouw website terecht zouden komen.

Als je goed hebt opgelet, is het je waarschijnlijk opgevallen dat we zo nu en dan een link in de inhoud hebben ingesloten, omdat deze veel gemakkelijker te vinden is en meer kans op klikken heeft dan een link die in onze footer onderaan de pagina is begraven.

Belangrijk is om te vermijden dat je spammy linkbuilding technieken gebruikt. Deze kunnen jouw website schaden en het kan lang duren om te herstellen van een Google-penalty. Ons advies is om een ​​efficiënt systeem te maken dat het beste bij jouw behoeften past en om een ​​SEO-expert te raadplegen voor professionele hulp.