
Linkbuildingstrategie voor 2022: onze beste tips
Linkbuilding is een techniek die al heel lang bestaat als onderdeel van SEO. Waarom? Omdat het een belangrijk proces is. Door meer links naar je eigen website te laten verwijzen kom je al snel hoger in Google te staan.
Er zijn veel verschillende manieren om links te bouwen en het kan moeilijk zijn om te beslissen welke tactieken voor het bouwen van links moeten worden gebruikt.
Aan de slag met je linkbuilding strategie in 2022? Linkbuilding is een onderwerp waar veel ondernemers hoofdpijn van kunnen krijgen. Er is geen snelle truc voor groei om snel meer backlinks te verkrijgen; het kost gewoon tijd en de resultaten kunnen onzeker zijn.
Als de resultaten onzeker zijn, waarom zou je dan tijd investeren en is het anno 2022 nog steeds een relevante techniek?
Linkbuilding in 2022 - waarom het nog steeds belangrijk is
In dit artikel ga ik onze beste tips voor linkbuilding met je delen. Linkbuilding blijft een belangrijk SEO onderdeel binnen de Online Marketing wereld en ik wil ervoor zorgen dat ik jouw begrip van deze essentiële techniek kan verbeteren.
Linkbuilding in SEO-termen betekent letterlijk dat er links worden gemaakt op jouw eigen website en externe websites. Het doel hiervan is om je website populairder te maken en een hogere autoriteit op te bouwen, wat Google beloont met een hogere positie in de organische zoekresultaten.
Naar welke zoekwoorden en pagina's zou ik meer verkeer (en bezoekers) willen leiden?
Je moet vooraf duidelijk bepalen op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Vervolgens is het belangrijk om te bepalen welke pagina's van je website hier het beste bij passen. Doe grondig onderzoek naar de juiste zoekwoorden door middel van keyword research.
Categoriseer deze woorden op basis van belangrijkheid en relevantie voor jouw bedrijf. Maak vervolgens een duidelijk overzicht van welke diensten/producten, dus welke pagina's van de website, het beste aansluiten bij deze zoekwoorden.
Als dit allemaal duidelijk is, kun je de structuur van je website analyseren.
De interne structuur van je website
Linkbuilding begint ook met een goede lay-out binnen je website. Je moet ervoor zorgen dat 'elke pagina' goed toegankelijk en gestructureerd is. Dit verwijst naar de vaak genoemde piramidestructuur.
Simpel gezegd betekent dit dat een homepage bovenaan staat en een navigatiemenu heeft naar verschillende hoofdcategorieën. Vervolgens is er per categorie weer een onderverdeling in artikelen, producten/diensten of een verdere onderverdeling in subcategorieën. Als deze structuur eenmaal aanwezig is, kun je beginnen met het opbouwen van autoriteit door interne links op je website te verspreiden.
Het aantal interne links
Elke pagina van je website moet minstens één interne link hebben. Dit betekent dat elke pagina van je website ook doorlinkt naar een andere pagina van de website. Google vindt dit belangrijk, omdat de potentiële bezoeker gemakkelijk nog meer informatie kan vinden over bepaalde onderwerpen binnen dezelfde website.
Google meet niet alleen hoe belangrijk elke link per pagina is, maar ook hoeveel interne links je op je eigen website plaatst. Om voldoende autoriteit te creëren met interne links, moet je niet alleen waardevolle interne links creëren, maar ook "voldoende" interne links.
Het aantal inkomende externe links
Het is ook belangrijk om een groot netwerk van externe links op te bouwen. Dit betekent dat andere websites naar jouw website verwijzen. Dit kan bijvoorbeeld via een blogartikel, een vergelijkingswebsite zoals Kieskeurig.nl of Tweakers, of via een forum .
Hier is een ongeschreven regel aan verbonden. Zorg ervoor dat er een goede variëteit is in de soorten websites die de inkomende externe links bieden. Google beloont het als je een diversiteit aan verschillende kwalitatieve externe links hebt.
Optimalisatie van ankerteksten
Bij het maken van een klikbare link op je website is het belangrijk dat je een ankertekst gebruikt. Een ankertekst wordt weergegeven als een onderstreept of alternatief gekleurd woord (in de meeste gevallen blauw of een gestippelde lijn onder de tekst). De ankertekst is altijd een verwijzing naar een andere pagina en daarom moeten mensen er altijd op kunnen klikken.
Het is belangrijk om je bedrijfsnaam te vermelden, want dan is het voor Google makkelijker te herkennen wie je precies bent. Daarnaast is het ook goed om, als je een blog hebt, te verwijzen naar andere blogartikelen. Zo geef je ook meer waarde aan je blogartikelen. Maar je kunt dit ook benaderen bij het aanbieden van diensten of producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra toevoeging aan de dienst of het product.
Om het Google nog makkelijker te maken kun je in je anchorteksten het beste 'Exact Matching Keywords' gebruiken. Google begrijpt dan nog beter waarom je linkt naar een andere pagina en waarom dat waardevol is.
De soorten 'externe links'
Je kunt externe links ontvangen van allerlei platforms en websites, zoals:
Sociale mediakanalen
Directory's, zoals startpagina.nl
Bedrijvengidsen, zoals de telefoongids
Blogwebsites
Partnerpagina's
Reacties in forums
Je kunt veel websites vinden die mogelijk een externe link naar jou website willen plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je een goede autoriteit kunt opbouwen. Zodra meerdere kwalitatieve websites naar jouw website linken, geeft dit Google het signaal dat jouw website ook goede content heeft. Google beloont vervolgens een goede autoriteit in de organische zoekresultaten.
De No-Follow-link
Wil je dat een niet relevante link (zoals bijv. spam) door Google genegeerd wordt? Dit is zeker mogelijk. Je kunt een no follow-attribuut toewijzen aan een externe link. Dit betekent dat Google deze link niet meer zal volgen. Als er externe websites (spam) zijn die niet relevant zijn voor de producten of diensten die je aanbiedt, kun je de externe links van deze website een no-follow-kenmerk toekennen.
Bonustip: broken link building
Broken link building is een proces waarbij je gebroken links op andere websites vindt en aanbiedt deze te vervangen door links naar jouw eigen site. Dit helpt niet alleen je mede-webmasters, maar het kan ook resulteren in waardevolle backlinks voor jouw eigen website.
Een van de beste manieren om gebroken links te vinden, is door een tool als Check My Links te gebruiken. Deze tool scant een website met een crawler en vindt verbroken links. Zodra je enkele niet werkende links hebt gevonden, kun je contact opnemen met de webmaster en aanbieden om de link te vervangen door een link naar jouw eigen site met een passend artikel.
Dit proces kan tijdrovend zijn, maar uiteindelijk kan het de moeite waard zijn. Wil je weten of jouw website gebroken links bevat? Vraag dan direct een gratis SEO-audit aan.
Linkbuilding uitbesteden in 2022?
Zoals je misschien al opgemerkt hebt, is het onderwerp Linkbuilding behoorlijk divers met verschillende regels. Het is ook niet makkelijk om dit alleen te doen zonder gedegen advies. Ons team van experts kan de SEO op de juiste manier voor jouw websites regelen.
Wil je zeker zijn van hogere postities in Google door middel van kwalitatieve SEO strategieën? Begin vandaag nog met je zoekmachineoptimalisatie en plan een gesprek met een van onze SEO-adviseurs. Vraag een offerte aan en wij nemen je huidige situatie onder de loep om je het best mogelijke pakket te bieden, afgestemd op jouw specifieke wensen.