SEO voor advocaten: online groei voor advocatenkantoren

Zoekmachine optimalisatie is voor advocatenkantoren niet alleen belangrijk, ze zijn ook van vitaal belang als je wilt dat je online succes boekt. Hoe kun je websitebezoekers aantrekken en omzetten in betalende klanten als je website niet eens in de top 10 van zoekmachineresultaten staat? Het maakt niet uit wat voor soort juridische diensten je aanbiedt, je moet ervoor zorgen dat je website wordt gevonden in een zee van concurrentie. Dit is wat je moet weten over SEO voor advocatenkantoren en hoe deze je juridische praktijk kunnen helpen online te slagen.

Stephan Moerman
Stephan Moerman

Voordat we ingaan op het onderwerp SEO, is het belangrijk om een website van hoge kwaliteit te hebben die klaar is om geoptimaliseerd te worden voor populaire zoekmachines zoals Google. Of je nu je website hebt gebouwd met WordPress of hebt geïnvesteerd in het bouwen van een op maat gemaakte advocatenkantoor website die is afgestemd op je merk, zorg ervoor dat je website aan de volgende vereisten voldoet voordat je aan de slag gaat met andere SEO-inspanningen. Zeker weten dat je website klaar is voor SEO? Bekijk onze 8-stappen checklist voor het lanceren van een nieuwe website in 2022.

Hoe een goed ontworpen website je bedrijf beïnvloedt

Een goed website ontwerp is essentieel voor elk advocatenkantoor. Een SEO-strategie die gericht is op de juridische branche moet worden uitgedacht vóór het ontwerp van de website, en omvat zoekwoorden onderzoek (keyword research), een volledige audit van je huidige situatie, en veel meer. Dit zorgt ervoor dat je site scoort in de SERPS, positieve recensies heeft op sociale mediasites en gemakkelijk te vinden is op Google Maps. De website van een advocaat moet ook lokale SEO-services hebben ingebouwd, omdat dit zal helpen potentiële klanten lokaal aan te trekken en hun zichtbaarheid onder andere advocaten in het gebied te verbeteren.

Als je bijvoorbeeld wilt dat mensen naar je toe komen in plaats van dat jij ze moet gaan zoeken, dan is het belangrijk dat je website hoog in Google-zoekopdrachten staat. Deze resultaten kunnen categorieën bevatten zoals strafrechtadvocaten bij mij in de buurt of immigratieadvocaten bij mij in de buurt wanneer iemand die termen in een zoekmachine typt. Deze zoekresultaten worden lokale zoekresultaten genoemd, die een enorme impact kunnen hebben op nieuwe klanten uit de regio als ze op de juiste manier op de markt worden gebracht met behulp van SEO-tools (inclusief link building) door een ervaren bureau zoals wij.

Is het mogelijk om SEO te doen zonder de hulp van een SEO-bureau?

Als je zelf SEO wilt doen, zijn er een paar stappen die je moet nemen om goed te scoren. Allereerst is het belangrijk dat je de website van je advocatenkantoor goed inricht om hoog te scoren in zoekmachines. Je hebt in ieder geval bedrijfsvermeldingen op Google en Bing nodig, compleet met nauwkeurige informatie en foto's. Zorg ervoor dat de URL makkelijk te onthouden is (met trefwoorden) en dat de pagina's snel laden.

Neem trefwoorden op in de teksten op je site en gebruik deze bij het maken van nieuwe webpagina's voor je bedrijf. Zorg er ook voor datje links naar relevante sites en sociale-mediaprofielen opneemt. Wees ook consequent in het bijwerken van je blog posts. Als je geen tijd of ervaring hebt met SEO, huur dan een bureau in zoals Bakklog die kan helpen met alles omtrent SEO voor advocaten.

Wil je direct met SEO aan de slag gaan? Download direct onze gratis SEO gids om te leren hoe je jouw website kunt optimaliseren en de geheimen die je moet ontrafelen zodat de zoekmachines je website hoger gaan ranken.

Advocatenkantoor SEO zoekwoorden onderzoek

De beste manier om je site te optimaliseren

Voordat je iets doet; vermijd absoluut keyword stuffing. Keyword stuffing is een black-hat SEO praktijk waarbij je een zoekwoord (keyword) zo vaak als mogelijk toevoegt aan een pagina om de rankings van zoekmachines te manipuleren. Dit ziet er niet alleen onnatuurlijk uit, maar het riskeert ook dat je site wordt bestraft door Google of andere grote zoekmachines. Een goede webdesigner biedt een gratis SEO-audit aan als onderdeel van hun diensten, dus zorg ervoor dat je er een aanvraagt voordat je contracten ondertekent en voordat je te veel tijd en geld besteedt aan het ontwikkelen van je site.

Daarnaast kan een ervaren SEO consultant kan je helpen beslissen welke zoekwoorden het beste zijn voor jouw bedrijf, welke pagina's moeten worden geoptimaliseerd, hoe vaak blog berichten moeten worden bijgewerkt, hoe vaak nieuwe blogs moeten worden geplaatst en met welke keywords, hoe vaak je updates op social media moet plaatsen en meer.

Een grondige SEO-audit kan probleemgebieden identificeren waar je aanwezigheid op het web wat werk zou kunnen gebruiken. Voor advocaten die een website hebben gebouwd met WordPress of maatwerk websites, biedt ons ontwikkelingsteam een deskundige adviesservice die bestaat uit:

  • Online SEO audits;

  • Optimalisatie van placements;

  • Beheer van campagnes voor linkbuilding;

  • Backlink analyse;

  • Zoekwoorden onderzoek (keyword research) & analyse;

  • Identificatie van keywords en integratie in de huidige website-inhoud;

  • En meer!

Hoe begin ik hoger te ranken?

Het zal je misschien verbazen te horen dat veel advocaten niet op de hoogte zijn van de voordelen van zoekmachine optimalisatie, maar als je er niet veel van af weet, is dit een geweldige plek om te beginnen. Met een beetje begrip en inspanning kan je website veel beter zichtbaar zijn bij relevante zoekopdrachten op het internet.

Het eerste dat je moet doen, is uitzoeken welke zoekwoorden mensen gebruiken wanneer ze zinsdelen typen die betrekking hebben op je advocatenkantoor of praktijk. Dit wordt zoekwoorden onderzoek of keyword research genoemd. Er zijn tal van tools beschikbaar waarmee je dit met een beetje tijd en geduld zelf kunt doen, maar we zien vaak dat de resultaten niet nauwkeurig genoeg zijn en dat de geselecteerde zoekwoorden niet echt verkeer genereren of te veel concurrentie hebben. Het is aan te raden om een deskundig SEO-bureau in te schakelen om het zoekwoorden onderzoek voor je te doen.

Als je zelf nog wat onderzoek wilt doen is het aan te raden de keyword planner van Google Adwords te gebruiken. Met deze tool kun je een woord of zinsdeel invoeren dat verband houdt met je rechtsgebied en zien hoe vaak er in de afgelopen 12 maanden op die term is gezocht, evenals andere woorden en woordgroepen die mensen daarbij hebben gebruikt. Het is echter belangrijk dat je meer dan alleen de frequentie van deze termen in overweging neemt - je wilt ook nadenken over relevantie. Als er bepaalde woorden zijn die keer op keer bovenaan de lijst verschijnen, zouden dat goede zijn om je te concentreren op het optimaliseren van de teksten op je website.

Wat nu? Nadat je een aantal potentiële zoekwoorden hebt onderzocht, wil je nadenken over welke zinvol zijn voor je website, gezien de inhoud en het doel ervan.

Focus op long-tail zoekwoorden

Advocaten hebben tegenwoordig een sterke aanwezigheid op het web en een sterk geoptimaliseerde website nodig om nieuwe klanten aan te trekken. Met zoveel advocatenkantoren die strijden om dezelfde klantenkring, is het van cruciaal belang dat je zichtbaar bent op internet. Dit kan door middel van een vakkundig uitgevoerde zoekmachine optimalisatie (SEO) campagne.

Een effectieve SEO-strategie zorgt ervoor dat je bedrijf prominent wordt weergegeven in Google-zoekopdrachten, wat nieuwe klanten zal opleveren die specifiek op zoek zijn naar advocaten zoals jij. De beste manier is door middel van gerichte trefwoorden die je juridische diensten en praktijkgebieden beschrijven. Deze long-tail zoekwoorden zijn minder concurrerend dan de populaire, algemene zoekwoorden zoals advocaat of strafrecht. Als gevolg hiervan zijn ze gemakkelijker (en bij advertenties goedkoper) te rangschikken op pagina's met zoekresultaten van zoekmachines (SERP's).

Een succesvolle SEO-campagne begint altijd met zoekwoorden onderzoek (keyword research). Je wilt zoekwoorden vinden die relevant zijn voor jouw bedrijf en die minder concurrentie hebben, maar waar nog steeds veel vraag naar is. Een ander belangrijk onderdeel van een effectieve SEO-strategie zijn backlinks. Met links van andere websites, blogs en sociale-mediasites kunnen Google-spiders je site beter crawlen en de inhoud ervan sneller indexeren. Om deze reden is het niet alleen belangrijk om links strategisch te gebruiken, maar indien mogelijk ook op te vragen bij andere bloggers binnen je branche.

Long Tail Keywords

Zodra deze strategieën effectief zijn geïmplementeerd, merk je binnen enkele weken verbeteringen in de rankings binnen de SERP's voor specifieke zoekwoorden die verband houden met je rechtsgebied! Daarnaast zijn er verschillende manieren om succes te meten nadat een SEO-campagne is gelanceerd. Een van de meest voorkomende statistieken die door professionals worden gebruikt, is organisch verkeer; met tijd en geduld zou dit aantal gestaag moeten toenemen als je campagne succesvol was.

Naast deze meettechniek zijn er nog andere factoren die op succes kunnen wijzen; hogere inkomsten kunnen wijzen op een grotere mate van betrouwbaarheid bij potentiële klanten die online op zoek zijn naar een advocaat.

On-page en off-page optimalisatie

On-page optimalisatie verwijst naar alle on-site factoren (alles op je webpagina's) die bijdragen aan de relevantie en ranking van een website. Off-page optimalisatie daarentegen verwijst naar alle factoren buiten je site die van invloed kunnen zijn op de positie in zoekmachines. Om advocaten te laten uitblinken in SEO, hebben ze een professioneel SEO-bureau nodig.

Een professioneel SEO-bureau helpt je met zowel on-page als off-page optimalisatie door deskundig advies en diensten te bieden, zoals zoekwoorden onderzoek, het schrijven van SEO vriendelijke teksten, linkbuilding, enz. Dit zal niet alleen leiden tot hogere rankings, maar ook tot meer verkeer en een betere betrokkenheid bij potentiële klanten.

SEO-bureaus kunnen duur zijn, maar hun expertise is elke cent waard. Een vaak over het hoofd geziene factor voor on-page optimalisatie is de gebruikerservaring en de langetermijnwaarde van de teksten. Iedereen wil zijn bedrijf snel laten groeien, maar met SEO zit je er voor de lange termijn in.

Ervaren marketing bureaus kunnen bijvoorbeeld meer leads voor advocatenkantoren genereren dan veel andere advertentiemethoden, waaronder tv-commercials en krantenadvertenties. Met een SEO bureau in Rotterdam die zich uitsluitend specialiseren in SEO voor advocatenkantoren zoals het jouwe, is er geen twijfel over wat hen onderscheidt van hun concurrenten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Hier vind je een van onze case studies voor een advocatenkantoor uit Texas.

Een van hun belangrijkste voordelen is dat onze SEO consultants al eerder met advocatenkantoren hebben gewerkt, zodat we weten hoe belangrijk het is om de strategieën specifiek af te stemmen op de juridische sector.

Hoe belangrijk is SEO voor advocaten?

Het internet is een krachtig hulpmiddel waarmee mensen van over de hele wereld met slechts een paar klikken toegang hebben tot je website. Om de massa te bereiken, is het echter belangrijk om online aanwezig te zijn met behulp van zoekmachine optimalisatie (SEO). SEO is een betrouwbare marketingstrategie die helpt de zichtbaarheid van je site op zoekmachines zoals Google te vergroten.

We begrijpen hoe belangrijk en waardevol het is voor zowel advocatenkantoren als advocaten om nieuwe klanten aan te trekken en hun bedrijf te laten groeien. Daarom biedt ons team SEO-services op maat die speciaal zijn ontworpen voor de juridische sector. Onze marketingexperts voeren een grondige analyse van uw website uit om mogelijke problemen of kansen te identificeren die u mogelijk over het hoofd hebt gezien.

Vervolgens stellen ze een op maat gemaakt plan op met verschillende soorten inhoud om aan uw behoeften te voldoen, zoals blogposts en videopresentaties. Vervolgens monitoren ze regelmatig de geboekte vooruitgang, zodat ze uw site kunnen blijven optimaliseren om nog betere resultaten te genereren. Al met al zetten we ons in om een uitstekende klantenservice te bieden en ervoor te zorgen dat u een echte ROI haalt uit uw investering.

Als je meer wilt weten over onze SEO diensten voor advocatenkantoren of als je een professionele review wilt van je huidige SEO strategie, neem dan vandaag nog contact met ons op!

Veelgestelde vragen

Conclusie: begin vandaag nog met SEO voor je advocatenkantoor

Advocaten wenden zich steeds meer tot zoekmachine optimalisatie (SEO) om hun aanwezigheid op het web te vergroten en een breder publiek te bereiken. Met meer dan 1 miljard zoekopdrachten op Google per dag, is het belangrijk dat de website van je advocatenkantoor is geoptimaliseerd met de juiste keywords en andere elementen die je kunnen helpen hoger te scoren op Google.

Aangezien dit een snel evoluerend veld is, is het belangrijk dat je werkt met professionals die over actuele branchekennis beschikken.

Een goede plek om te beginnen is door gebruik te maken van een online marketingbureau, omdat ze ervaring hebben met het werken met veel verschillende soorten bedrijven waaronder advocatenkantoren of andere juridische praktijken.

Klaar om meer leads naar je kantoor te halen? Ga direct aan de slag en vraag een gratis SEO-audit aan.