Facebook-advertenties in 2022: de beste tips voor adverteren op Facebook

Wil je leren hoe je Facebook advertenties kunt inzetten om meer resultaten te behalen met je marketing campagnes? Lees onze complete gids voor FB-advertenties en leer hoe je in 2022 aanzienlijk kunt groeien door slim gebruik te maken van Facebook-advertenties.

Sophie Roos
Sophie Roos

Met meer dan 2,75 miljard maandelijkse actieve gebruikers is Facebook 's werelds populairste sociale mediaplatform. Vanuit marketingperspectief zijn er veel mogelijkheden om nieuwe doelgroepen te bereiken en het bereik van jouw bedrijf te vergroten.

Dus wat is het doel van Facebook advertenties? Simpel, je bereikt meer mensen die uiteindelijk klant (kunnen) worden.

Misschien heb je al een zakelijk account op Facebook en wil je de resultaten van dit account een boost geven. Je wilt immers meer bezoekers naar een specifieke landingspagina sturen. Dit is zeker een doel dat je kunt bereiken via Facebook Ads – en dat hoeft niet eens zoveel geld te kosten. In dit artikel lees je precies hoe je aan de slag kunt met adverteren op Facebook.

Wat zijn Facebook advertenties?

Facebook advertenties bieden de mogelijkheid om betaalde berichten op Facebook te plaatsen. Deze worden gepromoot zodat ze aan meer gebruikers uit jouw doelgroep getoond worden.

Een Facebook advertentie kan je helpen:

 • Het aantal volgers te verhogen van je zakelijke Facebook pagina (door de pagina te promoten)

 • Je diensten en/of producten te presenteren

 • Klanten naar je fysieke locaties te sturen (zoals winkels)

 • Jouw website promoten (en dus meer verkeer genereren)

Om dit samen te vatten; het doel van Facebook Ads is om meer potentiële klanten te bereiken. Als je advertentiecampagnes op de juiste manier maakt, kun je je zich richten op het type klanten dat de meeste interesse heeft in jouw bedrijf en jouw producten of diensten.

Wat is het verschil tussen organische Facebook berichten en Facebook advertenties?

Bijna elk bedrijf heeft wel eens iets op Facebook gepost. Gewoonlijk zullen bedrijfseigenaren hun eigen diensten of producten op hun Facebook pagina promoten, een nieuw teamlid introduceren of een blog over hun branche delen. Dit kost namelijk weinig tijd. Je kunt relatief snel een kort bericht schrijven, een link en/of afbeelding toevoegen en je bent klaar. Dit soort berichten worden organische Facebook berichten genoemd.

Advertenties op Facebook kunnen ook in de vorm van een bericht worden geplaatst, maar bij Facebook Ads is er de mogelijkheid om ook voor andere acties te kiezen in plaats van alleen te vertrouwen op berichten. Je kunt in plaats daarvan een Facebook advertentie maken die in de feed wordt weergegeven of je aanmelden om je advertentiecampagnes weer te geven in Facebook Messenger of het Audience Network van Facebook. Er zijn echter veel meer opties die we niet zullen onderzoeken, anders zou dit artikel erg lang worden!

Het grootste verschil tussen een organisch bericht en een advertentie bericht is dat organische berichten alleen verschijnen in de feed van gebruikers die je pagina al hebben gevolgd of leuk vonden. Met Facebook advertenties wordt jouw bericht weergegeven in de feed van de juiste doelgroep (en het segment dat je selecteert), zelfs als deze mensen nog niet eerder met jouw bedrijf hebben gecommuniceerd.

Wat maakt adverteren op Facebook interessant?

Naast het bereiken van een nieuwe doelgroep is adverteren op Facebook ook interessant om mensen te bereiken die al online met jouw bedrijf in aanraking zijn gekomen. Dit is waar remarketing om draait.

Dus wat is remarketing?

Voor degenen die niet bekend zijn, remarketing werkt door leads op het internet te volgen met gerelateerde aanbiedingen. Wanneer een gebruiker jouw website bezoekt, worden ze opgeslagen als een cookie of getagd middels de zogenaamde Facebook Pixel. Om remarketing naar deze bezoekers te sturen, wordt een code geplaatst op de pagina die de gebruiker bezoekt, die vervolgens jouw advertenties activeert om die gebruiker met cookies op internet te volgen, of dat nu op een sociale-mediasite is of op verschillende websites op internet. Dus als je advertenties ziet in de zijbalken of bovenste banners van andere sites van de nieuwe eetset die je zojuist op Fonq hebt bekeken, is dit geen toeval of 'lot', maar remarketing.

Maar er is meer aan de hand:

 • Omdat Facebook zo’n data gedreven platform is, kun je je doelgroep heel gericht targeten. Ze weten veel over hun gebruikers en kunnen er daarom voor zorgen dat jouw doelgroep hooggekwalificeerd is (als je de segmenten op de juiste manier instelt)

 • Facebook heeft de beste ROAS (Return On Advertising Spend) van alle social media kanalen. Dit maakt het een effectief medium om op te adverteren

 • Je hoeft geen enorm budget te hebben om te adverteren op Facebook. We hebben gezien dat kleinere campagnes resultaten behaalden met budgetten van minder dan € 500 per maand

 • Met meer dan 2 miljard actieve gebruikers krijg je direct toegang tot een van de grootste platforms ter wereld, waardoor je toegang krijgt tot een zeer groot publiek om jouw bedrijf aan te tonen

 • Het is een waardevolle aanvulling op je bestaande (organische) sociale media content en het helpt mensen vertrouwd te raken met het merk

Nu je meer hebt geleerd over de basisprincipes van adverteren op Facebook en waarom het interessant is voor jouw bedrijf, gaan we verder en dieper in op hoe het werkt.

De beste campagnestructuur voor Facebook advertenties

Advertenties op Facebook bestaan uit drie lagen:

 • Campagnes

 • Advertentiesets

 • De daadwerkelijke advertenties

Grafiek die de structuur van een Facebook-advertentiecampagne weergeeft

Campagnes: het overkoepelende deel van alle individuele advertenties. Als je hier iets verandert, verandert ook alles voor de advertenties die onder deze campagne vallen. In de campagne-instellingen kunt je:

 • Een naam instellen voor de campagne

 • Beperk het maximum besteed aan de specifieke campagne (let op: dit is alleen van toepassing als je geen advertentie specifieke budgetten wilt instellen)

 • Een doel voor de advertenties, zoals meer conversies of meer verkeer naar jouw website

Advertentiesets: hier bepaal je wie je advertenties te zien krijgt. In de instellingen voor advertentiesets kun je:

 • Bepalen wie de advertenties te zien krijgt (wie is jouw doelgroep? pro-tip: verdeel ze in warme en koude leads)

 • Het maximale budget dat je per dag voor de advertenties wilt instellen (tenzij je al een campagne specifiek budget hebt ingesteld)

 • Plaatsing van de advertenties (waar wil je dat jouw advertenties worden weergegeven?)

Advertenties: de individuele advertenties. Hier kun je meerdere ontwerpen maken (voor bijvoorbeeld A/B-testen) en verschillende formaten kiezen zoals video, afbeeldingen, een carrousel met afbeeldingen, een gesponsord bericht, etc. Hier kun je:

 • De daadwerkelijke look en feel bepalen van jouw individuele advertentie

 • Instellen welk advertentieformulier je wilt gaan gebruiken

Hoe werkt adverten op Facebook?

Adverteren op Facebook, hoe doe je dat precies? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste stappen zet voor een winstgevende campagne en niet te veel kosten maakt?

Het succes van een Facebook advertentie hangt af van vijf belangrijke factoren, namelijk: advertentie tekst, beeldmateriaal, de doelgroep, het aanbod en de strategie van het bedrijf. Wanneer deze factoren kloppen, kun je Facebook effectief inzetten om naamsbekendheid, engagement, websitebezoekers en conversie te realiseren.

Of je nu adverteert voor een gratis leadmagneet of een betaald product, je concurreert met duizenden andere adverteerders. Daarom is het noodzakelijk om een onweerstaanbaar aanbod te doen, wat maakt jou nu echt uniek? Waarom moet een klant voor jouw product of dienst kiezen?

Verkoop je bijvorbeeld fotocamera's via Facebook, dan is een fotocamera niet direct onderscheidend. Hoewel een flinke korting onderscheidend is, verkleint dit direct je marge, waardoor je minder budget hebt om te adverteren op Facebook. Ook kan slechts één aanbieder de goedkoopste prijs bieden, dus deze strategie is niet altijd succesvol.

Je zult een andere manier moeten vinden om echt een onderscheidend en onweerstaanbaar aanbod te creëren. Het weggeven van een boek tegen betaling van de verzendkosten was zo'n aanbod. Dit zag je direct terug in de resultaten. Het weggeven van een fysiek boek trok veel meer aandacht en verhoogde de conversie in vergelijking met een gratis e-book.

Het creëren van een onweerstaanbaar aanbod begint bij het bepalen wie je doelgroep is. Als verkoper van fotocamera's is de kans groot dat iemand interesse heeft in fotografie. Waarom geef je bij aanschaf van een fotocamera geen cursus digitale foto's weg? Zo'n cursus hoeft maar één keer te worden gevolgd en kan dan als bonus bij aankoop van een camera worden verkocht twv 49 euro. Zo vergroot je de waarde van een aankoop bij jouw bedrijf.

Levenslange waarde van een klant

De lifetime value van een klant is een belangrijk getal als het gaat om adverteren op Facebook. Als je weet wat een klant waard is, weet je ook welk advertentiebudget je kunt besteden aan het binnenhalen van een nieuwe klant.

Elke dag worden er nieuwe bedrijven gestart en elke dag worden er meer advertenties geplaatst op kanalen als Facebook. Door ervoor te zorgen dat je jouw klantwaarde of marge vergroot, kun je je het veroorloven een groter marketingbudget beschikbaar te stellen. Dit maakt het makkelijker om je concurrenten te verslaan.

De lifetime value van een klant wordt bepaald door drie factoren:

 • Het gemiddelde aantal transacties van een klant per maand

 • De gemiddelde winst per transactie

 • Hoe lang blijft een klant gemiddeld klant

Je kunt de lifetime value beïnvloeden door te kijken of je vaker een klant kunt kopen, de winst per order kunt verhogen (door het verkrijgen van upsells, cross selling of betere inkoopvoorwaarden) en het behoud van een klant te vergroten.

Het kan zijn dat wanneer je gaat adverteren je geen winst krijgt op je eerste bestelling, maar maak je geen zorgen! Als je weet dat een klant daarna gemiddeld nog twee bestellingen plaatst, of een langlopend abonnement afsluit, weet je dat er hoogstwaarschijnlijk nog meer aankopen zullen volgen. Als je de cijfers kent, kun je het advertentiespel winnen van de concurrenten.

De perfecte Facebook advertentietekst schrijven

Met een duidelijke advertentiestrategie op Facebook en een onweerstaanbaar aanbod wordt het schrijven van een krachtige advertentietekst direct een stuk makkelijker. Je advertentietekst is nog belangrijker dan de doelgroepen die je instelt op Facebook.

Hieronder deel ik met u een indeling voor het schrijven van een advertentietekst, er is geen enkele indeling die gegarandeerd werkt. U kunt echter testen met korte advertentieteksten, lange advertentieteksten, verschillende koppen, positieve advertentietekst (voordelen) of negatieve advertentietekst (pijnpunten, verliesaversie).

Voorbeeld van een Facebook Advertentietekst

Maar één advertentietekst schrijven klinkt niet alsof het een enorm goede investering is, toch? Omdat je niet al je geld op één advertentie wilt inzetten. Door meerdere versies van te gebruiken, bijvoorbeeld met een andere kop en inleiding, kun je verschillende resultaten behalen. Facebook toont de eerste twee regels van de advertentietekst op mobiele apparaten, dus het is belangrijk om hiermee te experimenteren en alle advertenties te A/B-testen!

Wat kun je doen om een aantrekkelijke (opvallende) kop te schrijven?

Wees creatief en beperk jezelf niet, maar hier zijn enkele van de voorbeelden die we meestal gebruiken voor onze advertenties:

 • Actualiteiten: zoals een nieuwsfragment over je product of doelgroep

 • Voordelen van het aanbod: welke frustraties lost jouw dienst op?

 • Pijnpunt van de klant: zorg voor herkenning door het pijnpunt te benoemen

 • Enthousiasme: mensen 'lezen' je enthousiasme ook in je teksten

 • Angst voor een klant: zet je doelgroep in beweging door een 'angst' te benoemen waarin de klant zich kan herkennen

 • Bezwaar van een klant: maakt een mogelijk bezwaar tegen aankoop teniet

 • Resultaat van een klant: gebruik getuigenissen in de kop van de advertenties

 • Shock and awe: noem schokkende gegevens of de resultaten van een onderzoek

 • Uitspraak: een uiting roert de tong. Dit kan een krachtig begin van een advertentie zijn, maar wees voorbereid op een stortvloed aan meningen. Positief en negatief!

3 tips voor het schrijven van je teksten:

 • Schrijven van advertentieteksten volgens het AIDA Model (uitleg en voorbeelden)

 • Zorg ervoor dat je bullet points duidelijk zijn

 • Gebruik een stappenplan voor het schrijven van commerciële teksten (TIPS Formule)

Facebook advertenties uitbesteden?

Marketingbureaus zijn er in veel verschillende soorten en maten. Alleen jij kunt voor jezelf bepalen wat voor jou de beste keuze is. Wel kan ik je een aantal tips geven waar je op kunt letten tijdens de kennismaking met een marketingbureau.

Regelmatig horen we horrorverhalen van klanten. Als je goed luistert, hoor je eigenlijk vijf pijnlijke punten waar samenwerkingen mislukken:

 1. Onjuiste verwachtingen (marketingbureaus kunnen resultaten niet garanderen)

 2. Slechte communicatie (dit werkt twee kanten op, zowel met de klant als met het marketingbureau)

 3. Niet in staat om resultaten te leveren (nou ja, sommige specialisten of bureaus maken er een zooitje van)

 4. Strategie ontbreekt (met een paar leuke telefoontjes/meetings kom je er niet uit)

 5. Niet proactief (je mag van een marketingbureau wel wat pro-activiteit verwachten)

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te bepalen wat ke zoekt in een samenwerking met een marketingbureau. Zoek je helpende handen, of een marketeer die strategisch met je meedenkt? Wat vind je belangrijk in een samenwerking? Welke rol speel jij in de samenwerking? Schrijf je de teksten en zorg je voor het beeldmateriaal of laat je dit ook over aan het marketingbureau?

Waar moet je op letten bij het selecteren van een partner?

Voordat je een partner selecteert om mee samen te werken voor Facebook advertentiestrategie, raden we je aan naar het volgende te kijken:

 • Bekijk de behaalde resultaten, welke ervaringen heeft iemand (of waar missen ze ervaring) - begrijpen ze de branche?

 • Ontmoet elkaar onder het genot van een kopje koffie (of thee) om te bepalen of een partner bij je past

 • Sommige marketingbureaus werken met langlopende contracten. Bij andere marketingbureaus kun je dagelijks of maandelijks opzeggen. Begin altijd met een pilot in plaats van een langdurig contract

 • Inzicht in resultaten, welke cijfers ga je na? Laat niet alles afhangen van het marketingbureau. Jij bent de ondernemer, jij moet ook weten wat de uitgaven zijn en wat dit oplevert

 • Wat gebeurt er als de samenwerking niet lukt? Maak duidelijke afspraken, wie is waarvoor verantwoordelijk? Zo voorkom je miscommunicatie

Genoten van het lezen van dit artikel? Doe me een plezier en deel het op je favoriete social media platform, zoals Facebook! 😌