
Meestal delen wij kennis, vandaag delen wij vooral ervaring. Onze CEO Stephan Moerman heeft met Bakklog een succesvolle start-up neergezet die start-ups en MKB-ers helpt met het ontwerpen, bouwen en laten groeien van mooie online websites, apps en platformen.
Er komt veel kijken bij het (op)bouwen van een succesvolle start-up. En hoewel het misschien gemakkelijk lijkt wanneer we naar de resultaten kijken bij bedrijven zoals Uber of AirBnb, is het in de realiteit enorm moeilijk en veel werk. Niet om je te ontmoedigen, maar 90% van de start-ups falen binnen een paar jaar.
Het bedenken van een goed idee is een goede stap, maar daarna begint het echte werk pas. Je zult je idee moeten valideren, de diensten of het product uitbouwen en vervolgens ook enorm veel leren over ondernemen. Ga je vervolgens groeien, dan zul je ook een hoop moeten leren over het opbouwen van een goed team.
Stephan geeft je vandaag 8 tips vanuit zijn ervaring als start-up founder en CTO bij een start-up binnen de reisbranche waarmee jij je start-up succesvol kunt maken. Let's go!
Allereerst hebben wij uiteraard gevraagd naar de belangrijkste tip die Stephan toekomstige start-up founders wilt meegeven.
1. Bouw een merk
Je verkoopt je producten of diensten niet zomaar. Je verkoopt je merk. Als je merk niet opvalt tussen de bestaanden merken binnen jouw branche, zullen klanten geen moeite doen om je product of dienst beter te leren kennen. Het vestigen van je merkidentiteit is van het grootste belang (en een van de belangrijkste zakelijke tips). Uiteraard zijn er vele kanalen waarop jij je merk kunt gaan opbouwen, maar vergeet hierbij vooral niet dat je een verhaal moet vertellen.
Té vaak zie ik dat startende ondernemers continue berichten plaatsen die puur verkoop gericht zijn of spammen ze berichten in Facebook groepen. Mensen zitten hier niet op te wachten, of je nou in een B2B of B2C segment werkt; je moet moeite doen om een leuke indruk achter te laten. Er is geen magische pil waarmee je in een klap zichtbaarheid opbouwt.
Geen enkel bedrijf kan tegenwoordig makkelijk veel klanten bereiken als ze social media negeren. Maar zorg dus voor aantrekkelijke inhoud, zodat je nieuwe volgers en klanten aantrekt en deze nieuwe klanten een positief imago van je merk krijgen.
2. Verlang ernaar om te leren
Zodra je bedrijf een bepaald niveau bereikt, kun je de neiging hebben vast te lopen in zijn zelfgenoegzaamheid. Maar de markt verandert voortdurend en dus moet jouw start-up meegroeien.
Wat vandaag goed werkt, kan morgen achterhaald zijn. Dit is ook vaak het moment waarop bedrijven beginnen te falen. Gelukkig heb ik goede tips voor je waarmee jij bij kunt blijven:
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van je concurrenten
Houd bedrijfsbrede Q&A sessies
Luister regelmatig naar zakelijke podcasts om je kennis te vergroten
Lees over je branche en blijf betrokken
Organiseer regelmatig teamtrainingen
3. Bouw je team
Je bedrijf is niet alleen van jouw afhankelijk. Iedereen in het team is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de taken om ervoor te zorgen dat het bedrijf succes boekt. In de beginjaren zul je dag & nacht aan het werk zijn, lange volle weken maken en weinig tot geen vakantie nemen. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jij je uiteindelijk kunt gaan focussen op de groei van je onderneming, en dit wordt pas mogelijk als jij niet meer in, maar aan je bedrijf gaat werken.
Daarnaast is je team belangrijk. Na enige tijd met het bedrijf te hebben doorgebracht, kunnen je werknemers het werk eentonig en saai gaan vinden, en de uitdaging uit het oog verliezen. Ze kunnen ongemotiveerd raken wat leidt tot een ondergang van individuele prestaties.
Dat is waar jij ondersteuning biedt. Je team is je belangrijkste asset; het is dus belangrijk dat je het team draaiende houd en iedereen aanmoedigt en motiveert. Probeer bij sollicitanten verder te kijken dan alleen de kwalificaties en competenties, en ga op zoek naar een "cultural fit", zodat een nieuwe medewerker goed binnen het team past.
Heeft je bedrijf een moeilijke periode achter de rug? Ga op zoek naar leuke teambuilding activiteiten. Teambuilding kan er écht voor zorgen dat je team zich goed hecht. Beloningen en waardering voor goed werk zijn altijd een win-win. Dit is een van die zakelijke tips die door veel nieuwe bedrijven/start-ups worden genegeerd, omdat ze zich primair richten op het verwerven van meer marktaandeel en het verkrijgen van meer investeringen.
4. Wees toegankelijk voor je klanten
Bij goede zaken gaat het niet om die ene individuele verkoop. Het gaat erom dat je klanten behoudt en ze steeds weer nieuwe aanbiedingen kunt doen, maar verlies hierbij de zakelijke doelstellingen van je klanten niet uit het oog. Als ik vanuit Bakklog een aanbod doe aan een klant, zorg ik ervoor dat ze de investering - mits ze hun werk goed blijven doen - terugverdienen.
Persoonlijk contact is voor veel klanten erg belangrijk. Je wilt niet weten hoe vaak ik tot in de nacht aan de telefoon heb gehangen om klanten te helpen, workshops te geven of projecten te bespreken. Soms is dit lastig, want de volgende ochtend staat je agenda weer vol, maar de connecties die je in het begin opbouwt gaan je enorm helpen door middel van referenties.
Daarnaast is je support of klantenservice iets waar je niet te licht over moet denken. Vooral bij start-ups probeert men hierop te bezuinigen. Zorg voor een efficiënt klantenservice beleid. Als en wanneer de klant ontevreden is, moet je ervoor zorgen dat je hen compenseert voor hun vervelende ervaring. Zorg ervoor dat je waardering uitspreekt en dat iemand met een positief gevoel achterblijft.
5. Blijf georganiseerd
Je kunt niet groeien tenzij je de juiste processen in plaats hebt. Naarmate het bedrijf groeit, groeit de uitdaging om het georganiseerd te houden uiteraard mee.
Hierbij is het belangrijk dat je dagelijkse taken zo veel en zo goed mogelijk automatiseert. Ga vooral papierloos werken met mooie oplossingen zoals het Office 365 pakket. Hierin vind je de benodigde tools zoals Microsoft Planner, Outlook, Teams en OneNote waarmee je tijd kunt bijhouden, taken kunt beheren en het gemakkelijk kunt maken om documenten (terug) te vinden vanaf alle devices.
Georganiseerd blijven is een van de belangrijkste tips die ik startende ondernemers kan meegeven. Zorg ervoor dat dit een standaard onderdeel binnen je dagelijkse activiteiten wordt en blijft.
6. Wees transparant (maar niet onzichtbaar)
Je klanten willen vertrouwen, en dit creëer je met transparantie. Zorg ervoor dat je een standaard informatie pakket hebt wat je met elke klant kunt delen waarin je een inzicht geeft in je eigen keuken. Leg uit waar je goed in bent en welke problemen je hebt opgelost voor andere ondernemers in de vorm van bijvoorbeeld case studies.
Het zal je niet alleen helpen om meer leads en sales te generen, maar ook om een gevoel van merkloyaliteit en vertrouwen onder hen te creëren. Dit zal je ook helpen om jouw bedrijf te onderscheiden van concurrenten die minder transparant zijn.
Alle bedrijven die het vertrouwen van hun klanten willen opbouwen en/of behouden, zouden moeten werken aan meer transparantie. Gelukkig is ook de corporate wereld met deze shift bezig!
7. Blijf op de hoogte met trends op het gebied van social media
Voorbij zijn de dagen dat je alleen een Facebookpagina nodig had om je aanwezigheid op social media te markeren. Je startende onderneming moet vertegenwoordig zijn op alle social media platforms en voortdurend de barrières van innovatieve social mediamarketing doorbreken.
Hierbij is het echter wel belangrijk dat als jij je tijd té veel inzet op verschillende social media platforms. Je kunt ijzersterke berichten plaatsen op je Twitter, maar als jouw doelgroep niet op dat sociale medium zit, ga je geen resultaten behalen. Het eerste onderzoek dat je dus wil doen is waar jouw doelgroep allemaal aanwezig is.
Social media is een constant veranderende wereld. Je zult elke dag nieuwe uitdagingen en trends tegenkomen die eindigen voordat je het beseft. Het is erg belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends op het gebied van social media, vooral als je in de gedachten wilt zijn van de jongere doelgroepen.
8. Ken je concurrenten
Je bent niet de enige op de markt. Het hele marktaandeel is verdeeld over bedrijven die handelen in producten en diensten die vergelijkbaar zijn met die van jou Beschouw dit als een wake-up call en zorg er dus voor dat je jouw onderneming onderscheidend maakt.
Zonder er iets over te weten te komen, zal het voor jouw bedrijf erg moeilijk zijn om zich te onderscheiden van de rest. Je moet de zwakke punten bij concurrenten identificeren en van die gebieden jouw sterke punten maken.
Vergelijk je marketingstrategieën met die van je concurrenten, maar houd je vooral bezig met je eigen groei. Er komt een moment waarop concurrentie minder belangrijk wordt en jij een eigen niche gekozen hebt waarmee jij constant nieuwe klanten kunt gaan aantrekken.
Conclusie
Het runnen van een bedrijf is subjectief. Wat voor iemand anders werkt, werkt misschien niet voor jou. Het is een experimenteel proces. Hopelijk kun je met mijn tips een voorsprong krijgen en heb ik je geholpen voorop te blijven lopen tegenover je concurrenten.
Wil je een stapje verder gaan en je bedrijf sneller online laten groeien, je website verbeteren of een nieuwe website laten ontwerpen die de juiste doelgroepen aantrekt? Ik ga graag met je rond de (digitale) tafel zitten voor een vrijblijvend strategiegesprek.