Nog slechts 2 plekken beschikbaar voor nieuwe SEO-klanten deze maand!
Building a great SMB website

17 tips voor een geweldige website voor MKBers en Startups

Een goede website vereist een flinke financiële investering. Als je niet bereid bent om in jouw bedrijf te investeren, stop dan meteen met lezen. Als je begrijpt dat een website een cruciale investering is die je helpt jouw ​​bedrijf te laten groeien, lees dan verder.

Dan Lawson
Dan Lawson

Een goede website vereist een flinke financiële investering. Als je niet bereid bent om in jouw bedrijf te investeren, stop dan meteen met lezen. Als je begrijpt dat een website een cruciale investering is die je helpt jouw ​​bedrijf te laten groeien, lees dan verder.

Wanneer je besluit dat je bedrijf de investering waard is, en je hebt besloten een behoorlijke investering in een website te doen, betekent dat niet dat je het volledige budget aan een willekeurig webdesignbureau moet besteden. In dit artikel geef ik je een uitgebreide checklist waarmee je kunt bepalen hoe en door wie je de nieuwe website wilt laten bouwen.

Probeer je een professionele website te laten bouwen? Let op deze details!

We zullen het hebben over: het doel van jouw website, de kosten van een website, hoe lang het duurt om een ​​website te ontwerpen en te bouwen, gebruiksvriendelijkheid, SEO, WordPress, mobiele optimalisatie en onderhoud van een website. Maar scroll gerust door als bepaalde onderwerpen je meer interesseren dan andere.

17x waar je op moet letten voor een professionele website

  1. Voor wie is dit artikel bedoeld? (ambitieuze MKB-ers)

  2. Wat is het doel van je website?

  3. Wat bedoelen we met een professionele website

  4. Wanneer moet je een WordPress website gebruiken?

  5. Een voor zoekmachines geoptimaliseerde website (SEO)

  6. Zorg voor een responsieve mobielvriendelijke website

  7. Het bouwen van een snelle website wordt steeds belangrijker

  8. Een beveiligde website (HTTPS) zorgt voor vertrouwen

  9. Website op maat of een standaardpakket?

  10. Welke elementen zorgen voor een goed website-ontwerp?

  11. Wat is een goede projectbriefing voor een webdesignbureau?

  12. Hoe bereken je de kosten van een professionele website?

  13. Wat kost het onderhoud van je website?

  14. Hoe lang duurt het om een website te laten bouwen?

  15. Hoe herken je een slechte webdesigner?

  16. Hoe beoordeel je een webdesignbureau?

  17. Conclusie: let op deze details voordat je je website laat bouwen

Voor wie is dit artikel bedoeld? (ambitieuze MKB-ers)

De waarheid is dat we niet iedereen tevreden kunnen stellen. We hebben dit artikel geschreven met onze klanten in gedachten. Meestal zijn dit ambitieuze startups of het midden- en kleinbedrijf.

Wat is het doel van je website?

Voordat je een website gaat bouwen is het slim om duidelijke doelen te formuleren. Zo weet je voor jezelf waar je heen wilt en of het de investering waard is. Maar ook voor het webdesignbureau ga je aan de slag: met een duidelijk doel weten ze beter hoe ze technische oplossingen moeten implementeren.

Hier is een voorbeeld van enkele doelen bij het maken van een nieuwe website:

  • Word beter zichtbaar voor potentiële klanten in jouw omgeving.

  • Laat bestaande bezoekers vaker contact met je opnemen.

  • Verkoop producten of diensten rechtstreeks op je website.

  • Een nieuwe doelgroep bereiken met een ander ontwerp.

  • Bezoekers beter informeren, wat je klantenservice tijd bespaart en/of zorgt voor hogere klanttevredenheid.

  • Convince prospects with a professional online presence.

  • Verbeter de kwaliteit van je leads.

  • Trek nieuwe getalenteerde medewerkers aan.

  • Besteed minder tijd aan het volgen van je website.

En zo kunnen we eeuwig doorgaan.

Probeer de hoofddoelen voor je website SMART te formuleren.

Google Trends dashboard

Wat bedoelen we met een "professionele website"?

Wanneer je besluit dat het tijd is voor een (nieuwe) website voor je bedrijf of startup kun je ook studenten inhuren om goedkoop een website te bouwen. Of je neefje, die "best goed is met computers". Indien nodig kun je zelfs overwegen om het zelf te doen, aangezien de meeste informatie direct beschikbaar is op internet.

Maar met een zelfgemaakte of door studenten gebouwde website loop je als ambitieuze ondernemer al snel tegen de volgende problemen aan:

  • De website laadt erg traag, wat bezoekers wegjaagt.

  • Een plug-in loopt vast en je weet niet hoe je dit probleem moet verhelpen.

  • Je website ziet er mooi uit op je computer, maar niet op een mobiel apparaat zoals je smartphone.

  • Je website lijkt erg op andere websites.

  • De geplande levertijd wordt niet gehaald (want tja... examens).

Je "gratis website" of je "website voor slechts € 199,-" kost je indirect veel meer dan je zou denken. Reken het zelf maar uit; hoeveel kost een gemiste klant je?

Met een professionele website bedoelen we een website ontworpen en gebouwd door professionals. Een professionele website moet worden ontwikkeld door een bedrijf dat al enige jaren websites ontwikkelt en daarom de best practices kent. Verderop in dit artikel gaan we dieper in op de vraag hoe je een goede webdesigner/webdesignbureau herkent.

Wanneer moet je een WordPress-website gebruiken?

Er zijn ontzettend veel systemen om websites te maken.

Voor hobbyisten en freelancers is een eenvoudige websitebouwer zoals Wix of SquareSpace voldoende.

Multinationals en overheden willen regelmatig op maat gemaakte systemen, websites en applicaties. Oplossingen die specifiek zijn ontwikkeld voor hun use-case (en daarom ook vrij duur zijn om te ontwikkelen en te updaten).

Het gros van de ondernemers en marketeers in het MKB gebruiken vaak WordPress om hun websites te bouwen. Dit content management systeem (CMS) wordt nu door bijna een derde van alle websites ter wereld gebruikt, en het heeft zeker zijn toepassingen. Bij Bakklog gebruiken we Nuxt als ons frontend-framework, gecombineerd met de flexibiliteit van Storyblok voor contentbeheer.

Waarom gebruiken we geen WordPress? Omdat wij bij voorkeur maatwerkoplossingen bieden tegen prijzen. Je website is toekomstbestendig en klaar om het op te nemen tegen je toekomstige concurrentie met zijn supersnelle laadtijden.

WordPress-websites zien er vaak hetzelfde uit omdat ze zijn gebouwd op vooraf gekochte sjablonen van marktplaatsen zoals themeforest - dus het is aan jou om te beslissen of je wilt opvallen of niet .

Een voor zoekmachines geoptimaliseerde website (SEO)

Hoeveel mensen typen direct de URL van je website in? Zoals je je kunt voorstellen zijn er niet zoveel, tenzij je een groot merk bent.

Ze zullen veel eerder je bedrijfsnaam googlen, of misschien een vage omschrijving gebruiken ("webdesign rotterdam"). Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is daarom voor veel bedrijven van levensbelang. Ze winnen bestaande en nieuwe klanten door middel van zoekmachinemarketing.

Een professioneel gebouwde website zorgt er niet meteen voor dat je heel hoog scoort in Google. Als het zo makkelijk was, zou iedereen op topposities ranken!

Om hoger in Google te komen, moet je meer doen dan een snelle en gelikte website laten bouwen door een webdesignbureau; je krijgt ook te maken met zaken als zoekmachinemarketing en linkbuilding.

Maar door je website door professionals te laten maken, leg je wel een basis voor je vindbaarheid in Google. Onder andere een goede sitestructuur, laadsnelheid en mobiele optimalisatie dragen bij aan een hogere positie.

Zorg voor een responsieve mobielvriendelijke website

Meer dan de 80% van de websitebezoeken over de wereld vindt nu plaats op een smartphone of tablet; een percentage dat nog steeds stijgt. Daarom wil je dat je website er op elk apparaat goed uitziet. Vraag je webdesignbureau daarom ook altijd om een responsive design.

Maar wat als de meeste sitebezoekers in je branche nog steeds een desktopcomputer of laptop gebruiken? Dan is een mobielvriendelijke site toch van groot belang!

  1. Omdat het percentage bezoekers op andere apparaten kan oplopen.

  2. Omdat Google het gebruikt als een belangrijk signaal bij het bepalen van je positie in de zoekresultaten.

Een snelle website bouwen wordt steeds belangrijker

Niemand wil langer dan een paar seconden wachten tot een website is geladen. Je kunt nu eenvoudig testen hoe snel je site laadt met tools zoals Pingdom, GT Metrix en Google's eigen PageSpeed. Met deze tools kun je ook enkele van de websites die door je webdesignbureau naar keuze zijn gebouwd, testen.

Wat maakt een snelle site?

Een ding dat zeker helpt, is het comprimeren van afbeeldingen. Maar zorg er ook voor dat je niet te veel plug-ins hebt ingeschakeld en gebruik caching. Een geweldige oplossing is Cloudinary; met Cloudinary kunt je eenvoudig afbeeldingen en video's naar de cloud uploaden en slimme manipulaties van die media automatiseren zonder enige andere software te installeren.

Een beveiligde website (HTTPS) zorgt voor vertrouwen

Is het je ooit het slotje opgevallen naast de naam van een website?

HTTPS secured website

Dit betekent dat je contact hebt opgenomen met de website via een HTTPS-verbinding. Zonder een HTTPS-certificaat zal je website ook last hebben van onder andere lagere ranking in Google. Daarom is HTTPS en een SSL-certificaat altijd een goed idee.

Een HTTPS-verbinding is ook absoluut noodzakelijk voor e-commerce websites of andere sites waar bezoekers gevoelige informatie verstrekken.

Heb je al een website, zonder SSL-certificaat? Houd er rekening mee dat het overzetten van veel bestaande inhoud naar een nieuwe website met HTTPS een arbeidsintensieve klus is. Zorg er daarom voor dat je samenwerkt met een webdesignbureau dat ervaring heeft met het gebruik van SSL-certificaten.

Website op maat of een standaardpakket?

Weet je waarom sommige websites zo goedkoop kunnen worden "ontworpen"? Omdat ze gebruik maken van een kant-en-klare templates.

Voor iemand zonder technische vaardigheden of technische inzichten, ziet een standaard WordPress-template er meestal best goed uit. Maar houd er rekening mee dat er duizend andere sites zijn die vergelijkbaar zijn. Je concurrent kan dezelfde template kopen op websites als themeforest.net - bovendien heb je met een standaardontwerp zeer beperkte ruimte voor ontwerpwijzigingen of extra functionaliteiten.

Een website op maat heeft dan ook meestal de voorkeur.

Welke elementen zorgen voor een goed website-ontwerp?

Een mooi design is praktisch onzichtbaar. Dat is precies waarom het niet veel zin heeft om veel gekke toeters en bellen op te nemen bij het ontwerpen van een website.

In plaats van te denken "Ik wil ook een video-achtergrond zoals mijn concurrent" Of "Een slider lijkt me gaaf." moet je uitgaan van het kerndoel van een pagina. Dat is bijvoorbeeld "een product kopen" of "meer informatie opvragen". Wanneer de gebruiker gedachteloos de juiste informatie overneemt en op de call-to-action (intended action) klikt, heb je een goed ontworpen website. Dit klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is.

Bij een goed ontwerp draait het dus om balans. Een website moet een zekere rust uitstralen, door voldoende witruimte te gebruiken. Dit zorgt voor een optimale gebruikerservaring op elk mogelijk apparaat.

Ben je benieuwd hoe gebruiksvriendelijk je huidige website is? Raadpleeg onze experts en laat ons een User Experience bruikbaarheids test doen.

Wat is een goede projectbriefing voor een webdesignbureau?

Het zou zonde zijn als je veel tijd kwijt bent aan het zoeken naar een webdesignbureau, maar vervolgens het project slecht uitlegt. Immers, hoe beter de reikwijdte (de scope) van je project is gedefinieerd, hoe groter de kans dat de website aan al je behoeften voldoet.

Dus wat voor details moet je verstrekken in een RFP (request for proposal)?

Vertel allereerst voldoende over jezelf. Wat voor bedrijf ben jij? Waar staat je bedrijf voor? Wat is er uniek aan jouw merk?

Nadat je deze details hebt beschreven, moet je je verdiepen in de eerder genoemde doelen van je website. Omschrijf dit zo duidelijk mogelijk.

Heb je nog geen (digitale) styleguide? Dan is het goed om goed na te denken over wat je met je merk wilt uitstralen. Je kunt dat proberen onder woorden te brengen, maar soms zegt een foto meer dan duizend woorden. Denk aan het maken van een moodboard of zoek websites die je heel graag gebruikt als voorbeeld voor het webdesignbureau waar je uiteindelijk mee gaat werken.

Verder is het natuurlijk belangrijk om duidelijk te omschrijven welke pagina's je wilt laten aanmaken en waarom.

Hoe bereken je de kosten van een professionele website?

Helaas zijn veel webdesignbureaus nogal vaag over de kosten. Ze adverteren met aantrekkelijke "vanaf"-prijzen, maar het totaalbedrag blijkt vele malen hoger te zijn als je de eerste factuur ontvangt.

Het is belangrijk om altijd duidelijke afspraken te maken over:

  • Hoeveel pagina's je op je website wilt hebben.

  • Hoeveel verschillende lay-outs je wilt ontwerpen.

  • Of een meertalige website is inbegrepen.

  • Of er een nieuwsbriefmodule is inbegrepen.

  • Wat de maandelijks terugkerende hostingkosten zijn.

Wat kost het onderhoud van je website?

Een website met een geïntegreerd Content Management Systeem vraagt onderhoud. Veranderingen in de webtechnologie gaan zo snel dat updates binnen het CMS nodig zijn. Denk aan plug-ins die zijn verbeterd en geüpdatet. Updates met betrekking tot het verbeteren van de laadtijd van de website. Of technische ontwikkelingen die te maken hebben met het in stand houden van de beveiliging van je website. Daarnaast willen we bij Bakklog onze klanten altijd blijven adviseren, hun eventuele nieuwe wensen accuraat en snel implementeren en de communicatie informeel houden.

Een onderhoudscontract zorgt ervoor dat:

  • Je website en het CMS worden continu geüpdatet naar de nieuwste technieken.

  • Voor vragen en/of advies kun je tijdens kantooruren altijd bij ons terecht.

  • Je website is beveiligd tegen hackers en spammers.

Een website is geen statisch product dat een eenmalige investering vereist en de komende 5 jaar onaangeroerd kan blijven. Je website heeft regelmatig updates nodig om deze ook in de toekomst optimaal te laten werken.

Grotere, complexere wijzigingen binnen de website of het toevoegen van nieuwe functionaliteiten maken doorgaans geen deel uit van dit servicecontract. Deze worden uitgevoerd op basis van een duidelijk op maat gemaakt prijsvoorstel dat vooraf gecommuniceerd wordt.

Hoe lang duurt het om een website te laten bouwen?

Wees wantrouwend tegenover bureaus die "in een dag" een website kunnen bouwen en ontwerpen. Het zal dan niets meer zijn dan een standaardontwerp dat is gekozen bij een aanbieder van templates voor minder dan € 20. Ze installeren de template - het thema, enkele basisplug-ins en leveren het aan je af zonder enige aandacht voor je doelen, je branding of je zakelijke doelen.

Het laten ontwikkelen van een nieuwe professionele website kost je in ieder geval enkele weken tot maanden. Bij Bakklog heb je doorgaans een eerste versie binnen twee weken en de laatste binnen anderhalve maand.

Hoe herken je een slechte webdesigner?

Via hun website.

Echt. Als de website van een webbureau, freelancer of ontwerpbureau niet helemaal goed werkt, dan hoef je niet eens contact met hen op te nemen.

Nog een leuk detail: hoe gedetailleerd is het voorstel? Wordt er precies aangegeven welke activiteiten worden uitgevoerd? Hierdoor kun je een betere vergelijking maken tussen verschillende bureaus.

Hoe beoordeel je een webdesignbureau?

Een slechte website diskwalificeert elk bureau direct. Maar betekent dat ook het tegenovergestelde? Dat je met een gelikte website te maken hebt met een betrouwbare partij?

Niet direct. Een bedrijf kan heel goed websites voor zichzelf maken, maar dat betekent niet per dat ze dit niet hebben uitbesteed en dit voor hun klanten kunnen doen.

Bekijk daarom altijd de portfoliosites, maar belangrijker nog, de klantbeoordelingen. Zijn er beschikbaar op een externe website zoals Clutch.co, Google of Facebook?

Tot slot: in dit artikel zijn we vrij losjes omgegaan met de termen webdesigner, websitebouwer, webdesignbureau...

In Google zoeken bedrijven vaak naar webdesignbureau, terwijl ze eigenlijk op zoek zijn naar een full-service webbureau. Een partner die niet alleen jouw website kan maken, maar er ook voor kan zorgen dat je scoort in de Google zoekresultaten door middel van contentmarketing, linkbuilding en/of Ads.

Conclusie: let op deze details voordat je je website laat bouwen

Hopelijk begrijp je nu beter waar je op moet letten als je een professionele website voor je bedrijf wilt laten bouwen.

  • Als ambitieuze ondernemer stel je doelen die je wilt bereiken met je website voordat je een site laat bouwen door professionals.

  • Een snelle website is belangrijk, daarom wil je tegenwoordig WordPress vermijden als je bereid bent de investering te doen.

  • Je website moet in ieder geval vindbaar zijn in Google, er goed uitzien op elk apparaat en data veilig versturen.

  • Een ontwerp op maat geeft je bedrijf onderscheidend vermogen, ookal valt het ontwerp niet per se direct op omdat het zo intuïtief werkt.

  • Zorg voor een gedetailleerde projectbriefing zodat je webbureau een gedetailleerde offerte kan sturen met inbegrepen onderhoudskosten.

  • Een professionele website laten maken is een proces van minimaal enkele weken en soms enkele maanden.

  • Slechte webdesignbureaus zijn te herkennen aan hun portfolio en amateuristisch ogende website, gebruik externe reviews om te beoordelen.